Autor Wątek: GPS w telefonie - zastosowanie motoryzacyjne.  (Przeczytany 21255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: GPS w telefonie - zastosowanie motoryzacyjne.
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 07, 2011, 23:32:38 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
Dzisiaj na innym forum wyczytałem, że niby Solid 2710 ma fabryczną aplikajcę gdzie podaje prędkość... Ale czy to prawda to nie wiem, czekam na wyniki testu Grzecha :)

« Odpowiedź #61 dnia: Październik 07, 2011, 23:55:56 pm »

Offline KristofX

• Sympatyk
    • Polonez Caro+ 1.4GSi16v :D
Każdy telefon wyposażony w GPS ma funkcję pokazywania aktualnej prędkości, wysokości i kierunku ruchu. W jednych jest to jakaś aplikacja w innych jest to jedna z opcji gdzieś w menu ustawień.
Cytat: BMW Autoklub
...wstąp do PTK... Poza doradzeniem w kwestii silnika i ustawień samochodu, potrafią przeprojektować pół auta na odległość.

'97 FSO Polonez Caro 1.6GLi "F-18"
'00 Daewoo-FSO Polonez Caro Plus 1.4GSi16v "Wisienka"
'98 Subaru Impreza GT

« Odpowiedź #62 dnia: Październik 08, 2011, 00:00:15 am »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
Na bank każdy? Zielony jestem w tym temacie i nie chcę się naciąć :P

« Odpowiedź #63 dnia: Październik 08, 2011, 01:52:04 am »

Offline KristofX

• Sympatyk
    • Polonez Caro+ 1.4GSi16v :D
Nie dam 100% gwarancji, że każdy. Ja dotąd się nie spotkałem z takim, który by tego nie miał. Np. w SE to były aplikacje, a w Samsungach trzeba wejść w Ustawienia/Telefon/Opcje GPS/Pozycja GPS i telefon łączy się z satelitą i podaje aktualną pozycję (w stopniach), wysokość i prędkość właśnie. Prócz tego na telefony bez SO jest sporo programów pokazujących takie dane.

Jak chcesz mieć 100% co i jak w danym telefonie to proponuję podbić do jakiegoś MediaMarku czy innego Saturna, gdzie masz telefony na ekspozycji i pobawić się danym modelem.
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 01:56:10 am wysłana przez KristofX »
Cytat: BMW Autoklub
...wstąp do PTK... Poza doradzeniem w kwestii silnika i ustawień samochodu, potrafią przeprojektować pół auta na odległość.

'97 FSO Polonez Caro 1.6GLi "F-18"
'00 Daewoo-FSO Polonez Caro Plus 1.4GSi16v "Wisienka"
'98 Subaru Impreza GT

« Odpowiedź #64 dnia: Październik 08, 2011, 12:54:30 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
A to nie wiedziałem, że tam dają się pobawić telefonem.

« Odpowiedź #65 dnia: Październik 08, 2011, 14:07:31 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Widziałem takie telefony (na ogół są przykute łańcuchem do regału), ale nigdy nie widziałem żeby można je było włączać.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #66 dnia: Październik 08, 2011, 15:55:39 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Więc... Sam Samsung posiada wbudowany GPS który podaje współrzędne miejsca w którym się znajdujemy i wysokość nad poziomem morza i to wszystko.
Do kompletu ma Google Maps, którego używa razem z lokalizatorem GPS. Czyli możemy oglądać to co normalnie na komputerze + mieć swoją pozycję zaznaczoną na mapie.
Google Maps są tak samo funkcjonalne jak na komputerze czyli można je powiększać i zmniejszać, można na nich szukać różnych rzeczy, można wytyczać trasę i przełączać widok mapa/satelita.
 Do kompletu telefon ma wbudowaną wyszukiwarkę Google i logowanie się wprost na Gmaila.
Natomiast nie posiada rozbudowanej nawigacji. Można na niego pobrać NaviExpert'a i z niego korzystać, ale jeszcze nie sprawdzałem jak to działa.
Zastanawiam się tylko czy nawigacja na ekraniku wielkości pudełka zapałek ma sens. Może jak się idzie pieszo, albo gdzieś na postoju, bo w trakcie jazdy to sobie tego zupełnie nie wyobrażam...

A a propos - z tego co mi przysłali w SMS'ie, to GG przez komórkę kosztuje 1 zł 50 gr tygodniowo albo 5 zł za 30 dni.
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 16:00:59 pm wysłana przez Grzech#1938 »

« Odpowiedź #67 dnia: Październik 08, 2011, 16:11:22 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
To za GG trzeba dodatkowo płacić? Heh. Ale chyba można też wejść normalnie jak będę miał pakiet internetowy?

Szkoda, że tej prędkości nie pokazuje, bo to fajna sprawa. No chyba, że da się coś tam jakoś wgrać, ale nie znam się na tym zupełnie.

A na GoogleMaps nie pokazuje prędkości, tylko samą pozycję?

W ogóle to dzięki Grzech za informacje :)  <ok>

« Odpowiedź #68 dnia: Październik 08, 2011, 16:21:56 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Może i można normalnie jak się ma pakiet - nie wiem.

Z wgraniem nie ma problemu tylko to też jest aplikacja płatna - masz linka i sobie poczytaj: https://pay.naviexpert.com/order/index.php?page=mobile_map

Google Maps sprawdzałem tylko stojąc na ulicy. Żeby to wypróbować w ruchu potrzebowałbym dwóch osób, bo nie bardzo sobie wyobrażam naraz przemieszczanie się i oglądanie co mam na komórce.

Proszę bardzo. Cieszę się, że mogłem pomóc. :)

W sumie jak ja to wszystko czytam, to mam wrażenie że wygodniej by było mieć normalny telefon, a nawigację kupić sobie oddzielnie.

« Odpowiedź #69 dnia: Październik 08, 2011, 16:34:15 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
No właśnie mi na nawigacji tak nie zależy, ale żeby znać prędkość jak jadę np autobusem czy pociągiem, albo żeby mi zapamiętało max prędkość w czasie jazdy autem, rowerem. I najlepiej żeby wyświetlało to dużymi cyframi na całym wyświetlaczu.

Może za dużo wymagam, ale fajna sprawa by to była. Wiem, że na Nokie są programy, dla biegaczy, które zapamiętują max prędkość, dystans i liczą średnią wykorzystując GPS, tylko nie wiem czy łączą się w tym czasie z netem. Nazywa się to SportTracker http://store.ovi.com/#/applications

Ten Solid 2710 to świetny telefon i mam na niego ochotę ze względu na wytrzymałość, ale wkurza mnie to słabe zastosowanie GPS, no chyba, że da się cosik tam wgrać coby chociaż ta prędkość była :P

« Odpowiedź #70 dnia: Październik 08, 2011, 17:05:30 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Jest za to krokomierz i kompas :d

« Odpowiedź #71 dnia: Październik 08, 2011, 17:35:02 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
No właśnie ten krokomierz mnie też bardzo przekonuje. Co do kompasu to podejrzewam, że to da się też zainstalować na innych telefonach, ale krokomierz fajna rzecz i 100 razy częściej bym tego używał od pomiaru prędkości czy navi. No i latarka super świeci.
Niemniej szkoda, że brak tego wyświetlania prędkości, albo na przykład temperatury powietrza. Na youtube widziałem, że na smarkofonach pokazuje nawet temperaturę powietrza aktualną (chyba aktualną?) .

No chyba, że na tych GoogleMaps jednak pokazuje prędkość, ale coś nie mogę nic na ten temat w necie znaleźć.

« Odpowiedź #72 dnia: Październik 08, 2011, 19:48:54 pm »

piciek

• Gość
Co do kompasu to podejrzewam, że to da się też zainstalować na innych telefonach
pod warunkiem, że ma wbudowany czujnik magnetyczny.
krokomierz fajna rzecz i 100 razy częściej bym tego używał od pomiaru prędkości czy navi
krokomierz liczy kroki, a nie prędkość i nie nawiguje. za pomoca yroskopu liczy kroki. do nawigacji w celu pieszych wycieczek służą aplikacje tzw. Trackery.
Niemniej szkoda, że brak (...) na przykład temperatury powietrza.
są do tego odpowiednie aplikacje na smartfony np. accuweather itp, termometr w telefonie z doświadczenia wiem, że się nie sprawdzi ze względu na: temperaturę CPU, temperaturę baterii, czy hoćby temperaturę dłoni, które będa zniekształacać dane. Lepiej pobrać z internetu temperaturę, która jest pobierana ze stacji badawczych.
GoogleMaps jednak pokazuje prędkość
GoogleMaps nie będzie pokazywał predkości, nawigacja Google również. W przypadu smartfonów są róznego typu aplikacje "dashboard" ktore pokazują na prędkościomierzu prędkość + mają np alarmy prędkości.

« Odpowiedź #73 dnia: Październik 08, 2011, 20:36:01 pm »

fairfax

• Gość
ja posiadam se xperia x10 mini pro generalnie potrzebowałem nie za duży tel z klawiaturą qwerty, w mojej taryfie neta mam za darmo, w sumie smartfon bez neta to beznadziejny pomysł. nawigacja na mapach googla sprawuje się bardzo dobrze, podaje komendy głosowe, na bieżąco aktualizuje trasę, można wybrać kilka wariantów trasy czyli standard jak dla nawigacji, dodatkowo zainstalowaną mam aplikację my tracks - która to pokazuje prędkość, różnice wysokości, średnią prędkość, różnicę wzniesień, etc, następnie yanosik - wskazuje położenie fotoradarów, patroli, wypadki, inspekcje transportu drogowego, czarne punkty (wszystko aktualizowane na bieżąco przez użytkowników). aplikacji jest w cholerę i trochę, zależy co kto potrzebuje

« Odpowiedź #74 dnia: Październik 08, 2011, 21:05:36 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
1. Do kompasu musi być czujnik magnetyczny? To nie wskazuje kierunków świata na podstawie GPS?

2. Co do temperatury to właśnie mi chodzi o ściąganie danych ze stacji bazowych. Tylko jak to się odbywa? Przez internet czy inaczej? Czy do tego musi być system w telefonie? Symbian starcza do tego?

3. To Google Maps w końu podaje komendy głosowe czy tylko wskazuje położenie na mapie?

« Odpowiedź #75 dnia: Październik 08, 2011, 21:57:16 pm »

piciek

• Gość
Do kompasu musi być czujnik magnetyczny? To nie wskazuje kierunków świata na podstawie GPS?
wskaże kierunek podczas jazdy, jak bedziesz stał to nie pokaże odpowiedniego kierunku.
2. Co do temperatury to właśnie mi chodzi o ściąganie danych ze stacji bazowych
Ze stacji bazowej to możesz ściągnac co najwyżej nazwę sieci, zasięg sieci, krótką informację na kanale 50 (np w orange jest to miasto).
Tylko jak to się odbywa? Przez internet czy inaczej?
tylko i wyłącznie przez internet (Wifi/GSM)
Czy do tego musi być system w telefonie? Symbian starcza do tego?
Symbian jest systemem operacyjnym, ogólnie rzecz biorąc każdy telefon z obsługą internetu może pokazać temperature jak odwiedzisz odpowiednią strone typu forecast czy accuweather. Jeśli ma się odświeżać, musi być odpowiednia aplikacja bądź widżet zainstalowany na telefonie.
To Google Maps w końu podaje komendy głosowe czy tylko wskazuje położenie na mapie?
sama aplikacja Google Maps tylko pokazuje, natomiast pod google maps jest podpięta nawigacja (z komendami glosowymi), która prowadzi do celu, system traffic pokazujący jakie jest natężenie ruchu i wiele wiele innych, w zależności od telefonu na którym jest to zainstalowane.

« Odpowiedź #76 dnia: Październik 08, 2011, 22:11:42 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
forecast
Cytat: mati_lecha w Dzisiaj o 21:05:36

To Google Maps w końu podaje komendy głosowe czy tylko wskazuje położenie na mapie?

sama aplikacja Google Maps tylko pokazuje, natomiast pod google maps jest podpięta nawigacja (z komendami glosowymi), która prowadzi do celu, system traffic pokazujący jakie jest natężenie ruchu i wiele wiele innych, w zależności od telefonu na którym jest to zainstalowane.

Dzięki za wyjaśnienia. A gdzie sprawdzić czy na Samsung Solid 2710 jest podpięta nawigacja?

« Odpowiedź #77 dnia: Październik 08, 2011, 22:21:32 pm »

piciek

• Gość
A gdzie sprawdzić czy na Samsung Solid 2710 jest podpięta nawigacja?
strony o komórkach:
Polecam: telepolis, gsmarena, gsmmaniak,gsmcenter.
jeśli chcesz solida to polecam tego:
http://android.gadgetseye.com/samsung-galaxy-xcover-robust-android-phone-released/ - nie wiem czy w Polsce bedzie dostepny, ale jest naprawde fajny :)

« Odpowiedź #78 dnia: Październik 09, 2011, 02:49:59 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Nie jest podpięta. Mam taki telefon i żadnej aplikacji do nawigacji z komendami głosowymi fabrycznie on nie posiada. Na mapie można zrobić tylko to co na Google Maps w komputerze.

« Odpowiedź #79 dnia: Październik 09, 2011, 13:03:54 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
No to bardziej wierzę Grzechowi :P Chociaż na innym forum wyczytałem, że jakiś koleś sobie jakąś aplikację GPS Tracker wgrał i ma tam prędkość aktualną bez używania navi podawaną.

A jeszcze tylko pytanie do Grzecha kolejne, chyba setne. Czy wyświetlacz w 2710 daje radę na dworze? Jest czytelny w miarę?