Autor Wątek: cewkę zapłonową podczepić do maski?  (Przeczytany 2265 razy)

cewkę zapłonową podczepić do maski?
« dnia: Wrzesień 12, 2011, 00:49:31 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
w DOHC mam aparat w głowicy. normalnie cewka leży na przednim  lewym nadkolu. gdybym ją tam zostawił to "zielony kabelek" miałby metr długości, kabel cewka- aparat też. pomyślałem żeby cewką umocować do maski- jest tam wzmocnienie, więc da się. tylko czy nie będzie jej tam zbyt gorąco? jak ją uchronić przed przegrzaniem?
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

Odp: cewkę zapłonową podczepić do maski?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2011, 01:33:12 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Przede wszystkim to zielony kabelek przecież jest z aparatu do modułu, a nie do cewki.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2011, 01:35:22 am wysłana przez Grzech#1938 »
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2011, 01:38:16 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
ja mam oryginalny układ Magneti- Marelli- moduł zapłonowy to mała kostka ukryta pod cewką.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 12, 2011, 02:05:06 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Czyli masz cewkę razem z modułem. Czyli powinna być w miejscu nie nagrzewającym się i z dobrą wentylacją, oraz z dobrym kontaktem z masą. Długość zielonego kabelka i przewodu WN między cewką, a kopułką są sprawą raczej drugorzędną. U mnie cewka jest aż na błotniku.  <lol> Trochę dalej niż w oryginale, za to z dala od gorąca i ewentualnej wody z kałuż.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2011, 02:10:09 am wysłana przez Grzech#1938 »
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2011, 02:43:30 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
masa to chyba nie jest potrzebna ani modułowi ani samej cewce. moduł wraz z cewką osadzone są na aluminiowym radiatorze. miałem tak samo zrobione jak Ty z tym że zastosowałem już moduł Magneti- Marelli. ale teraz te dwa kabelki biegły by nad całym silnikiem pośród kabli wysokiego napięcia, a to podobno szkodzi temu "zielonemu". moduł jest taki :
http://www.ebay.de/itm/ZUNDMODUL-FIAT-132-2-/380297525997?pt=DE_Autoteile&hash=item588b7fbaed

zamierzam zrobić i założyć osłonę termiczną nad kolektor wydechowy, może owinąć kolektor taką specjalną taśmą termiczną do wydechów? powinna zmniejszyć ilość ciepła oddawanego przez kolektor. co o tym sądzisz?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2011, 02:54:55 am wysłana przez wrb »

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 12, 2011, 09:27:15 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Na masce odradzam bo każdorazowe otwarcie jej powodować będzie naprężenia w kablach i z czasem może spowodować ich złamanie.

Ja mam swoja cewkę na ścianie grodziowej tuż obok serwa bo akurat kabel WN mi nie sięgał dalej.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 12, 2011, 11:11:55 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
Bocian_s, kabelki da się wymierzyć żeby miały odpowiedni luz, właściwie to wszystkie będę musiał skracać. ściana grodziowa po stronie serwa zasłonięta jest obudową filtra. po drugiej stronie silnika jest miejsce na ścianie ale tam króluje kolektor wydechowy, na nadkolu- akumulator i przekaźniki. jedyne wolne to maska. a miało być plug & play.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 12, 2011, 12:14:11 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
ściana grodziowa po stronie serwa zasłonięta jest obudową filtra.
Ja mam cewkę między serwem lucasa a zawiasem maski. Mieści się idealnie...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 12, 2011, 15:57:33 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
Grzesiu, Ty nie bzycz- ja pamiętam. tylko że nie powiedziałeś ile. a jak wybierałem się do Ciebie to OHV zaczęło zdychać i jedyną moją myślą było- wrócić do domu. byłem w Wólce Kosowskiej więc już daleko nie miałem.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 12, 2011, 21:38:46 pm »

Offline RSilak

• Sympatyk
    • Atu+ GT
ja bym na masce tez nie montował bo maska to jednak ruchomy element i podczas jazdy drga a to nie wpłynie pozytywnie na cewkę i moduł.
FSO Polonez ATU GT
(Polsko-Japońsko-Szwedzka hybryda)
Serwis Bartniki. Mechanika Pojazdowa, Diagnostyka Komputerowa.
Jest 2.0 16v

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 15, 2011, 15:02:35 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
następna sprawa związana z cewką (zapłonową). czy moduł (radiator) musi mieć masą (-) ze względu na elektrykę czy chodzi o oddawanie ciepła? przecież sam moduł jest dobrze izolowanym elementem i połączonym z instalacją dwoma kablami. o co chodzi?

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 15, 2011, 16:16:48 pm »

Offline turbonez

• Sympatyk
ni modułowi ani samej cewce. moduł wraz z cewką osadzone są na aluminiowym radiatorze. miałem tak samo zrobione jak Ty z tym że zastosowałem już moduł Magneti- Marelli. ale teraz te dwa kabelki biegły by nad całym silnikiem pośród kabli wysokiego napięcia, a to podobno szkodzi temu "zielonemu". moduł jest taki :
Jako ciekawostke napisze że te dwa moduły to jedno i to samo , rozgrzebałem ten aluminiowy i znalazłem to co podałeś w aukcji :)

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 15, 2011, 21:54:16 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
i co z tą masą- ma odprowadzać ciepło czy dostarczać prąd?

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 15, 2011, 22:12:55 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
cieplo ma odprowadzac radiator,
jakbym zobaczyl powierzchnie przylegania do karoserii to moglbym sie ustosunkowac co do skutecznosci chlodzenia
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 15, 2011, 23:42:51 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
powierzchnia żadna, dwie obwódki  dookoła podłużnych otworów. można powiedzieć że wisi w powietrzu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2011, 23:59:58 pm wysłana przez wrb »

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 16, 2011, 00:29:26 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to nie odprowadza ciepla na bude
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.