Autor Wątek: Nie czyta świeżo nagranych płyt mp3  (Przeczytany 15364 razy)

Nie czyta świeżo nagranych płyt mp3
« dnia: Wrzesień 22, 2011, 22:42:54 pm »

Offline Kris_phone_xp

• Sympatyk
    • Atu'96 GLI Only PB WhiTe & RoSt & Omega A'92 + LPG with BLOS
Mam już jakiś czas sony cdx-f5700 i szczerze mówić nie miałem nigdy czasu aby nagrać jakąś płytkę z muzyką do niego. Miałem nagranych sporo płyt z przed  kilku lat z mp3 lub zwykłe audio i wszystkie one działają obojętnie czy porysowane czy nie, czy z mp3 czy z audio cd, nagrywana czy oryginał. Nagrywałem je kiedyś na tej samej nagrywarce w której ostatnio wypaliłem płytkę z muzyką i jakie moje było zdziwienie jak radio tylko pomieliło trochę płytą i wywaliło błąd. W innych radiach chodzi ok , w wieży,innym kompie,dvd wszystkie nagrane płyty chodzą dobrze- czyli nagrywarka ok. Nagrywałem w różnych prędkościach i nic to nie daje. Co może być nie tak z tym radiem? Czyta  tylko stare płyty?
"Koło jest okrągłe i ma dwa końce"hahahah

Odp: Nie czyta świeżo nagranych płyt mp3
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 22, 2011, 22:56:39 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
a płyty są tej samej firmy czasami jest ten problem że jakiejś płyty jednej firmy nie czyta, lub też czy nagrywasz tym samym programem co kiedyś? Kolejna opcja to hmmm może jakiś update biosa nagrywarki albo sterowniki nowsze nic z tych rzeczy nie było robione?
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 22, 2011, 23:56:20 pm »

Offline Kris_phone_xp

• Sympatyk
Hmm, płyty kupywałem takie same, nawet kombinowałem z takimi niby do muzyki - czarnymi a'la winylami i żadnej różnicy. System stawiany jakieś 1,5roku temu(wiem długo- ale nie czuć spadku prędkości :P), żadnych update firmware napedu nie robiłem, używam od lat nero i ashampo burning studio, więc to też nie to.  A co do płyt to nawet kupywałem specjalnie płyty sony, ale też nic z tego...

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 23, 2011, 00:33:01 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Najwyższy czas je wyczyścić... kupić lepsze jakościowo płytki... bądź.. nagrywać z najniższą możliwą prędkością.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 23, 2011, 07:19:52 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
przede wszystkim to nagrywać płyty z mniejszą prędkością  a że  stare czyta to masz odpowiedź że nagrywarki kiedys nie rypały x52 tylko x10 
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 23, 2011, 16:57:57 pm »

Black

• Gość
Dokładnie Mariusz#1926 Ja nagrywam płyty z maksymalną prędkością 8 - 12, nie tylko te, które mam w aucie poza tym polecam lepsze płyty niż jakieś po kilkanaście groszy bo to jest bez sensu. Ja używam głównie
Verbatim i TDK <spoko>.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 23, 2011, 18:32:27 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
Ale napisane jest że nagrywane było na różnych prędkościach i na różnych płytach więc to raczej nie ten problem
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 23, 2011, 23:49:21 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Ale jojczycie... 52x nawet najnowsze nagrywarki osiągają tylko "przy brzegu płyty"....

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 23, 2011, 23:56:23 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Sam sprzedaję RTV i w instrukcji od radia samochodowego często producent podaje z jaką prędkością należy nagrywać płyty, aby ostwarzacz je poprawnie odczytywał. Zazwyczaj jest maksymalnie x12. Polecam lekturę instrukcji, którą 90% ludzi i tak ma w czterech literach i nie czyta, a z pretensjami to potem do sprzedawcy...
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 24, 2011, 00:04:00 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
U mnie na moim biedronkowym radiu problemów generalnie nie ma,ale raz mi kolega płytę nagrał i za chooja nie chciała iść,ale wtedy ewidentnie była wina nagrywarki,bo u niego w "lepszym" radiu też nie szła  :P
Najlepiej odtwarzać z pendrive'a lub karty sd,jak ja teraz robię.Problemów z odczytem nigdy nie ma i szybciej się wczytuje po uruchomieniu.  :] No i nie ma wiecznego problemu z rysowaniem się płyt  <spoko>

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 24, 2011, 12:18:11 pm »

Black

• Gość
Kris_phone_xp może popróbuj z kilkoma rodzajami płyt, różnymi prędkościami może nagraj coś u kumpla jednego drugiego i wtedy będzie można próbować znaleźć przyczynę, być może to przyczyna nagrywarki, programu, a być może radia ale trzeba coś poszukać pokombinować. być może pliki które nagrywasz są w formacie OGG i radio ich nie widzi a inny sprzęt tak. Nie będę się przy tym upierać ale spróbuj jak napisałem wyżej ponagrywać na innym sprzęcie płyty i sprawdź czy je odczytuje jeśli nic nie pomoże to wg mnie winne jest radio, możesz zawsze popytać ludzi na jakichś forach Car Audio. Znawcą ani fachowcem nie jestem ale zrobiłbym tak jak mówię i życzę powodzenia mam nadzieje, że wina nie leży po stronie radia :).

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 24, 2011, 12:23:16 pm »

Black

• Gość
I jeszcze jedno, u jednego znajomego przyczyną nie czytania płyty z MP3 było to, że narobił na niej foldery być może twoje radio nie widzi folderów, a nagrywać trzeba bezpośrednio na płycie, choć nie wydaje mi się, że u ciebie tak jest ale sprawdzić możesz przecież o ile nagrywałeś piosenki w folderach ale jak już wspomniałem specem nie jestem :)

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 24, 2011, 20:35:42 pm »

Offline Kris_phone_xp

• Sympatyk
A więc tak, nagrywałem na różnych płytach od sony przez tdk verbatimy biedronkowe maxdaty i inne, nawet na takich samych jak te które chodzą, prędkości też różne od x2 do x48. Raz udało mi się wypalić płytkę z 5 utworami, ale żeby zadziałała muszę ją przetrzeć o koszulke co niby daje objaw że laser słaby, ale co dziwne stare płyty z mp3  porysowane tak że paznokieć idze wsadzić w rysy czyta bez zająknięcia... A najgorsze jest to że nagrywałem je tą samą nagrywarką. Spróbuję nagrać na innej nagrywarce płytkę to dam znać czy zadziała. A i radio ma obsługę folderów i to nawet dość rozbudowaną.

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 25, 2011, 00:59:46 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Zmien rodzaj plyt na jakich nagrywasz -ja mam nagrywarke/czytnik CD w laptopie z 2010roku  i dwoch gatunkow CD po prostu nie widzi w ogole po nagraniu -wypalilem chyba z 6 kopi zanim sie polapałem ;), a stare trupy porysowane jak cholera czyta bez problemu, obojetnie czy dane czy myzyka. Wyzej ktos wspomniał tez o predkosci nagrywania -wazne aby nagrywac jak najwolniej -wtedy jest mniej błedow do korekcji i warto tez spróbowac nagrac nie tyle inna nagrywarka co innym programem.   I troche glupie pytanie -gdzie jest nagrywarka podczas nagrywania ? Bo jak jest  niestabilnie umocowana i lata podczas nagrywania to moze powodowac problem potem
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2011, 01:03:54 am wysłana przez Elwood#1887 »
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 13, 2012, 12:55:45 pm »

Tuńczyk88

• Gość
Nie słuchaj głupot. Typ płyt nie gra tu roli. Jeżeli laser jest już zużyty, to nie czyta żadnej. A dzieje się tak przez prędkość nie nagrania a odczytu.

Do nagrywania płyt użyj programu Nero, ale w wersji Burning RooM :D Jak klikniesz audio CD, to masz możliwość ustawienia w opcjach prędkości nagrania i odczytu. Daj prędkość nagrania 8/16 bo powyżej 16 robi się zawsze mętlik w weryfikacji danych. A prędkość odtwarzania daj 2. krotnie mniejszą od prędkości nagrania. :) Gra i trąbi zespół kombi :)

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 13, 2012, 16:06:32 pm »

piciek

• Gość
Nie słuchaj głupot. Typ płyt nie gra tu roli. Jeżeli laser jest już zużyty, to nie czyta żadnej. A dzieje się tak przez prędkość nie nagrania a odczytu.

Do nagrywania płyt użyj programu Nero, ale w wersji Burning RooM :D Jak klikniesz audio CD, to masz możliwość ustawienia w opcjach prędkości nagrania i odczytu. Daj prędkość nagrania 8/16 bo powyżej 16 robi się zawsze mętlik w weryfikacji danych. A prędkość odtwarzania daj 2. krotnie mniejszą od prędkości nagrania. :) Gra i trąbi zespół kombi :)
To nie jest forum bravo. Przede wszystkim zweryfikuj czy dany typ plyty jest przez nagrywarke dobrze rozpoznawany, jesli nie to zainstaluj nowy firmware nagrywarki. Nagrywarki tez maja swoja zywotnosc, wiec laser tez juz moze wypalac z marna jakoscia, przez co nie czyta ich odtwarzacz. W radiu tez warto puscic plyte czyszczaca, a najlepiej rozkrecic i wyczyscic jak juz jest po gwarancji.

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 13, 2012, 20:41:57 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Kilka ich było ;)
    • http://www.intermediaservice.pl

Do nagrywania płyt użyj programu Nero, ale w wersji Burning RooM :D Jak klikniesz audio CD, to masz możliwość ustawienia w opcjach prędkości nagrania i odczytu. Daj prędkość nagrania 8/16 bo powyżej 16 robi się zawsze mętlik w weryfikacji danych. A prędkość odtwarzania daj 2. krotnie mniejszą od prędkości nagrania.  Gra i trąbi zespół kombi

Głupot? Może sam głupoty piszesz?

Po pierwsze - Nero nie jest ŻADNYM wyznacznikiem softu do nagrywania. Mało tego. Biorąc pod uwagę to co ma robić zajmuje za dużo miejsca i działa zbyt wolno co dyskwalifikuje nowe wersje na starszym sprzęcie. Żeby tego było mało Nero ma od czasu do czasu zwyczaj "zgubienia" nagrywarki - po prostu stwierdza, że w systemie nie ma sprzętu zdolnego do nagrywania. Jeśli o tym nie słyszałeś to znaczy, że po prostu mało widziałeś.

Po drugie - jeśli już to Nero BurningROM - jedna literka a jak wiele mówi...

Po trzecie - jak wcześniej wspomniał Stingerek - prędkość maksymalna jest osiągana przy zewnętrznej krawędzi płyty, więc nawet jakby max ustawił to pierwsze ścieżki powinien odczytać bez problemu. Pytanie jak jest ustawiany tryb nagrywania - Disc-At-Once czy Track-At-Once? Do audio CD zdecydowanie lepszy jest ten drugi z wiadomych powodów.

Po czwarte - jakiż to mętlik się robi przy weryfikacji? Albo płyta jest nagrana poprawnie albo nie. Koniec i kropka. Poprawnie nagrana płyta zweryfikuje się bez żadnych problemów.

Ode mnie - spróbuj darmowego softu Burn Aware Free jest naprawdę przyzwoity i niejeden raz się przekonałem, że działa dużo szybciej i stabilniej od porównywalnego softu. Spróbuj też innych nośników - to nie jest tak, że KAŻDA nagrywarka nagra KAŻDĄ płytę. Ale o tym już napisał SilverArrow.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 15, 2012, 18:56:05 pm »

Tuńczyk88

• Gość
No i napisałeś masę bzdur. a literówkę machnąłem ze zmęczenia akurat w pracy. Nie masz pojęcia o weryfikacji. Nie popisuj się, tylko pomóż koledze.

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 15, 2012, 19:18:53 pm »

piciek

• Gość
No i napisałeś masę bzdur. a literówkę machnąłem ze zmęczenia akurat w pracy. Nie masz pojęcia o weryfikacji. Nie popisuj się, tylko pomóż koledze.
Jak nie masz pojęcia co to jest weryfikacja to się doucz.

Weryfikacja danych sprawdza bit po bicie, czy plik odczytywany z właśnie co nagranej płyty, jest identyczny z plikiem źródłowym.
A co za tym idzie, jeśli płyta nie jest kompatybilna, laser słaby, płyta słabej jakości, błedy w nagrywaniu są rzeczą normalną, jednak w tym przypadku weryfikacja danych nic ci nie powie, oprócz tego że właśnie zje**łeś płytę. Nagrywanie płyty równie dobrze może zakończyć się niepowodzeniem, jeśli będzie bład odczytu z dysku twardego, bład odczytu z pamięci RAM, zbyt dużo uruchomionych procesów i wiele wiele innych. Więc jeśli uważasz, ze nie mam racji w racjonalny sposób udowodnij swoją hipotezę.
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2012, 19:22:22 pm wysłana przez SilverArrow »

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 16, 2012, 00:41:49 am »

Tuńczyk88

• Gość
Człowieku testowałem dziesiątki płyt w szkole, pracy i na studiach. W praktyce nie mamy na rynku takich płyt, które byłyby nagrane bit po bicie powyżej prędkości, o której wspomniałem. I oczywiście program Ci tego nie wyświetli, bo Nero jest kierawe jak Vista. Ale tak to wygląda w praktyce.