Autor Wątek: Czujnik przyczepy Caro-  (Przeczytany 5557 razy)

Czujnik przyczepy Caro-
« dnia: Październik 02, 2011, 17:45:43 pm »

Offline Michał

• Sympatyk
    • Caro 1.6, LEXUS IS
Witam
Na jakiej zasadzie działa ten czujnik od przyczepy w Caro ??
Bo normalnie powinno być tak, że jak sie podłączy przyczepe i naciśnie raz hamulec, to ginie ta kontrolka hamulca a zapala sie zielona od przyczepy. A u mnie po podłączeniu przyczepy i po naciśnięciu hamulca nic sie nie dzieje i nawet ta kontrolka hamulca nie ginie. Rozumiem że elektryka nie wykrywa dodatkowych świateł w przyczepie nie zapala sie zielona kontrolka i przez to w przyczepie słabo świeci. Więc gdzie to szukać przyczyny takiego czegoś ??  ;-|
Pozdrawiam ;)

Odp: Czujnik przyczepy Caro-
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 02, 2011, 18:03:19 pm »

Online Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
No,do tego jest niby ten przełącznik z symbolem haka,bo jego się niby wciska i wtedy ten "mikroklocek" wie,że musi obsłużyć większą ilość żarówek,czy jakoś tak.Ja nie mam u siebie tego włącznika,a nie zauważyłem,żeby mi coś bez tego głupiało po podłączeniu przyczepy.Normalnie chodziły kierunki i światła.  <mysli>

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 02, 2011, 18:19:00 pm »

Offline Michał

• Sympatyk
    • Caro 1.6, LEXUS IS
U mnie właśnie nie ma i nie było tego przycisku. A kontrolka od haka nie chce sie świecić i światła w przyczepie naprawde głupieją. A teraz Poldek będzie musiał pociągać troche przyczepe i wolałbym żeby już było dobrze i normalnie. ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 02, 2011, 18:33:46 pm »

Online Buźka

• Sympatyk
Ta kontrolka,to chyba powinna się zapalać dopiero po wciśnięciu tego przycisku,tak bodajże podaje instrukcja obsługi.  ;> Ja nie miałem podłączonej w ogóle tej kontrolki,a mam hak (takiego kupiłem) U Ciebie może też nie jest w ogóle podłączona,więc jak ma świecić  <co> Może masz słabą masę i przez to światła głupieją.Jak mówię,u mnie zero problemów.Akurat ostatnio przejechałem się z przyczepką i widziałem.Kierunkowskazy tak samo chodziły z przyczepką,jak i bez  :]

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 02, 2011, 18:49:17 pm »

Offline Michał

• Sympatyk
    • Caro 1.6, LEXUS IS
U mnie kiedys bylo tak, ze po podlaczeniu przyczepy i po pierwszym nacisnieciu hamulca gasla kontrolka hamulca (zolta) a zapalala sie ta kontrolka od przyczepy bez zadnego przycisku. Wtedy swiatla tez chodzily idealnie. Ale raz sie zdarzylo w samochodzie, ze zwarcie jakies z swiatlami stopu bylo i od tamtej pory jest tak jak napisalem wyzej, ze tak jakby samochod nie wykrywa przyczepy i swiatla w niej przez to glupieja.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2011, 18:58:16 pm »

Online Buźka

• Sympatyk
Aha,to tak,więc może się coś spier****ło w tym urządzeniu mikroprocesorowym.Spróbuj podmienić na inne i zobaczysz.Jeśli to wszystko automatycznie działa,to może to tylko i wyłącznie wina tego badziewia  <mysli>

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 02, 2011, 19:38:03 pm »

Offline Michał

• Sympatyk
    • Caro 1.6, LEXUS IS
Będę musiał sprawdzić ;)
Bo ogólnie bardzo możliwe że po tamtym zwarciu było coś dłubane w wiązce która idzie do świateł z tyłu. Jest po co to rozkrecac i szukać przyczyny czy to raczej mało prawdopodobne ??

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 02, 2011, 19:46:15 pm »

Online Buźka

• Sympatyk
No,nie wiem,możesz sprawdzić.  ;-| U mnie przewody do gniazda przyczepy podłączone są normalnie do lampy i w jednym miejscu wpięte w wiązkę w bagażniku do drugiego kierunku  :]

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 02, 2011, 19:57:30 pm »

kazko kk

• Gość
U mnie jak siadł mikroprocesor to ta kontrolka sama się zapalała.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 02, 2011, 20:06:02 pm »

Offline Szakal#

• Sympatyk
    • Audi A6 4.2 V8 40V
A gdzie w caro - jest jakaś kontrolka od haka ??
Był: Polonez Caro 1.4/1.6 GLI 16V 95' L-139
Był: Polonez Atu+ 1.6 GSI 01` 42U
Był: Polonez Caro 1.4/1.8 VVC GTI 16V 97`
Był: Polonez Caro 1.4 GLI 16V 96`

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 02, 2011, 20:09:55 pm »

Offline Pedrogsi

• Sympatyk
    • PN CARO - 1,6 16V 96' PN ATU+ 2,0 8V 97'
Mhhh Panowie a ja mam inny problem który lekko mnie juz zaczyna wq..ć. Mianowicie - mialem haka podłaczonego ale go zlikwidowałem bo mi nie byłby do niczego potrzebny a podłaczyłem sobie swiatła przecimgielne tylnie do hamulcowych. I teraz mam tak ze jak wcisne pedał hamulca to gasnie kontrolka ta bursztynowa a zapala sie zielona od haka. no i jak jade to kierunki mi naparzaja jak popierd...ne - jak sie domyslam winą tego jest urzadzenie mikroprocesorowe czyli przydalo by sie podmienic na inne - tylko jakie? sa jakies urzadzenia które tego haka nie obsługują?
The Worst Foe Lies Within The Self....

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 02, 2011, 20:10:19 pm »

kazko kk

• Gość
Jak masz gaźnik to nie ma tam tej kontrolki jak wtrysk abimex to taka zielona kontrolka w kształcie haka nad kontrolką od spryskiwacza obok kontrolki niskiego poziomu płynu chłodniczego

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 02, 2011, 20:12:54 pm »

kazko kk

• Gość
Mhhh Panowie a ja mam inny problem który lekko mnie juz zaczyna wq..ć. Mianowicie - mialem haka podłaczonego ale go zlikwidowałem bo mi nie byłby do niczego potrzebny a podłaczyłem sobie swiatła przecimgielne tylnie do hamulcowych. I teraz mam tak ze jak wcisne pedał hamulca to gasnie kontrolka ta bursztynowa a zapala sie zielona od haka. no i jak jade to kierunki mi naparzaja jak popierd...ne - jak sie domyslam winą tego jest urzadzenie mikroprocesorowe czyli przydalo by sie podmienic na inne - tylko jakie? sa jakies urzadzenia które tego haka nie obsługują?
Jak masz Atu to musisz mieć mikroprocesor od Atu dodatkowy pin w gnieździe i jak podmienisz mikroprocesor to nie powinienna się już samoczynnie włączać ta kontrolka.

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 02, 2011, 20:15:57 pm »

Offline Pedrogsi

• Sympatyk
A gdzie w caro - jest jakaś kontrolka od haka

własnie co najsmieszniejsze w jednych sa w innych nie ma tej kontrolki. np ja w Atu jej nie mam a w caro mam. a znajduje sie ona w prawej czesci zegarów - zestawow kontrolek (PN -) dokłądnie 4 do dołu od kontrolki "BATERII"

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 02, 2011, 20:18:05 pm »

kazko kk

• Gość
Ta kontrolka jest tylko w Pn<-> z systemem Abimex oraz z silnikiem rover.
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2011, 20:25:07 pm wysłana przez kazko kk »

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 02, 2011, 20:18:56 pm »

Offline Brysiek#1957

• Klubowicz
  • Zostań ninja
    • Borek 87' X20SED, Atu+00'GSI, S210 e430 4Matic
Pedrogsi#1961 a podłączyłeś to przez diody
Pozdrawiam Dominik
www.youtube.com/user/brysiekFSO
Cytat: dr. Grejfrut
.... jedynie słuszne dogmatyczne gadki zachowaj na czas zatwardzenia...

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 02, 2011, 20:20:00 pm »

Offline Pedrogsi

• Sympatyk
Jak masz Atu to musisz mieć mikroprocesor od Atu dodatkowy pin w gnieździe i jak podmienisz mikroprocesor to nie powinienna się już samoczynnie włączać ta kontrolka.

Wąłsnie ja mam ten Problem w CARO ( bo wczesniej nei napisałem) chyba ze moze podmienic mikroprocka od Atu do Caro - tylko czy to bedzię działac?

nie przez diody nie podłaczałem

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 02, 2011, 20:21:14 pm »

Online Buźka

• Sympatyk
A w plusach jest,a nie ma abimexów  :P :P
Tutaj jest mikroklocków do wyboru,do koloru  :P
http://www.ape.com.pl/index.php?pg=search&pgnum=

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 02, 2011, 20:23:49 pm »

Offline Pedrogsi

• Sympatyk
Ta kontrolka jest tylko w Pn<-> z systemem Abimex

Nie nie tylko - w Poldoroverach czasem są a czasem ich nie ma - bo juz sprawdzałem w roznych autach

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 02, 2011, 20:24:10 pm »

kazko kk

• Gość

Wąłsnie ja mam ten Problem w CARO ( bo wczesniej nei napisałem) chyba ze moze podmienic mikroprocka od Atu do Caro - tylko czy to bedzię działac?

nie przez diody nie podłaczałem
Nie to nie będzie działać w Atu jest inaczej podłączone podgrzewanie tylnej szyby ja mam mikroprocka od caro i mi sie samo załącza podgrzewanie.
Buźka napisałem tylko o minusie o plusie nic nie pisałem. :p Jak nie Abimex to co ? Abisex :p
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2011, 20:29:13 pm wysłana przez kazko kk »