Autor Wątek: Paliwa w Polsce  (Przeczytany 25898 razy)

Odp: Paliwa w Polsce
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 06, 2011, 21:33:11 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Ja próbowałem do pracy jeździć jakiś czas rowerem, ale trasa nieprzyjazna rowerzyście.
Od wiosny przesiadam się na motorower, który mi się udało wreszcie wyremontować tego lata :-)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 07, 2011, 00:31:01 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 11, 2011, 13:43:27 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 11, 2011, 13:51:02 pm »

Offline damian6819

• Sympatyk
    • Polonez 1.4 95' PB/ LPG =>swap 1.6 16v LPG
Ech... oni sami nie wiedzą już czy podnosić, czy opuszczać te ceny paliw. :(
totalitarne forum fso jednak zweryfikuje wszystkich - pełna lustracja
Samochód jest dla człowieka, a nie człowiek dla samochodu.

« Odpowiedź #24 dnia: Październik 11, 2011, 20:03:07 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
No tak vat trzeba doliczyc a co... Jak ja sie ciesze ze chociaz tego moge nie placic :P
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 12, 2011, 21:31:36 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2011, 21:34:52 pm wysłana przez jimo#1921 »

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 22, 2011, 09:37:06 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
Walka o kierowców wykończyła małe stacje

Nawet tysiąc małych stacji benzynowych może w ciągu roku zakończyć działalność. Dla klientów oznacza to droższe tankowanie i to wyłącznie u paliwowych gigantów Do 31 grudnia przyszłego roku wszyscy właściciele stacji w Polsce muszą zainstalować na zbiornikach paliwowych dodatkowe powłoki chroniące przed wyciekami. Musimy dostosować się do unijnych przepisów. Koszt modernizacji waha się od 100 do 200 tys. zł. Jeśli właściciel dodatkowych zabezpieczeń nie wprowadzi, interes będzie musiał zamknąć.

Gdy padną setki stacji benzynowych, ceny paliw mogą wzrosnąć

Problemów z modernizacją nie mają duże koncerny jak PKN Orlen, Lotos, Shell (czyli ponad połowa stacji w Polsce). Gorzej z mniejszymi stacjami, których jest ponad 2,5 tys.

– Duże koncerny stać na inwestycje, właścicieli małych stacji nie. Około 1,21,3 tys. tego typu placówek nic jeszcze nie robi. Optymistycznie licząc, połowa z nich – czyli 600-700 – w ogóle nie doczeka się inwestycji. Ich właściciele w najbliższym roku rzucą ten biznes – ocenia Marek Pietrzak, prezes Stowarzyszenia Niezależnych operatorów Stacji Paliw.

Według Jacka Szpakowskiego, szefa Stowarzyszenia Moja Stacja skupiającego kilkudziesięciu niezależnych właścicieli stacji paliw z południa Polski, zniknąć może nawet tysiąc małych stacji benzynowych w całym kraju.

– Wielu przedsiębiorców, którzy już zaczęli inwestycje, dziś je przerywa, bo nie mają pieniędzy – mówi. Powód? Rekordowo słabe zarobki stacji wciągu ostatnich miesięcy.

– Aby wyjść na zero (opłacając pracowników, płacąc za transport paliwa), przeciętna stacja musi sprzedawać litr paliwa co najmniej 12 gr drożej niż je kupuje w hurcie. Tymczasem duże koncerny, walcząc o klienta, od miesięcy utrzymywały marże na poziomie 1-2 gr na litrze. Musieliśmy iść w ich ślady. Tyle że u nas była to działalność na krawędzi opłacalności. Wielu kolegów zamknie więc ten rok na minusie – mówi Szpakowski.

Według Pietrzaka bankructwa małych stacji w pierwszej kolejności dotkną mieszkańców prowincji i małych miasteczek, bo tam prywatnych stacji jest najwięcej.

– Mieszkańcy będą musieli jeździć po paliwo do większych miast i tankować u koncernów. Niestety, w dłuższej perspektywie będą one miały pole manewru do dyktowania coraz wyższych cen – ocenia Pietrzak.

Rafał Biczyk z Polskiej Izby Paliw Płynnych potwierdza, że zniknięcie dużej liczby małych stacji mogłoby doprowadzić do zachwiania konkurencji na rynku i koncerny miałyby więcej swobody, by podwyższać ceny.

Jakub Bogucki z firmy E-petrol uspokaja: – Paliwowe giganty już dziś w pewnym stopniu dyktują ceny i to małe stacyjki muszą dostosować się do nich.

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,10508621,Walka_o_kierowcow_wykonczyla_male_stacje.html

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 22, 2011, 09:51:15 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
Tanieje benzyna, rosną ceny hurtowe ON

Od piątku, 21 października br. w PKN Orlen o 15 zł/m3 tanieją benzyny, a drożeją o 17 zł/m3 oleje napędowe i o 22 zł/m3 olej grzewczy.

Aktualne ceny netto (w temperaturze referencyjnej 15 st.C) w rafinerii płockiej to zatem: Pb95 4185 zł/m3; Pb98 4307 zł/m3; ON 4264 zł/m3; B100 3864 zł/m3; ON Arktyczny 2 4474 zł/m3 i ONG Ekoterm Plus 3118 zł/m3.

Po doliczeniu 23% VAT daje to ceny brutto 5,15 zł/l Pb95; 5,30 zł/l Pb98; 5,25 zł/l ON; 5,50 zł/l ON Arktyczny 2 i 4,75 zł/l B100.

Zmiana hurtowe w skali tygodnia (od ostatniej podwyżki 18 października) wyniosły więc - 5 gr/l dla benzyn i +7 gr/l w wypadku ON oraz +11 gr/l Ekoterm Plus.

Najwięcej wzrasta cena oleju opałowego Ekoterm Plus - aż o 22 zł/m, czyli do 3,84 zł/l brutto.
Źródło:PKN Orlen
http://www.paliwa.pl/news/tanieje-benzyna-rosna-ceny-hurtowe-on

« Odpowiedź #28 dnia: Październik 22, 2011, 11:33:16 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 26, 2011, 20:36:37 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
jedyna rewolucja jaka mi się nasuwa na myśl to wziąść tych  (tutaj każdy sobie dopisze lub dopowie)  i powiesić za jaja.  Skorumpowane grupy interesów i lobbyści powiązani z ( tutaj również jak na wstępie ) rządem dyktują nam ceny a my się dajemy dymać. w każdym innym państwie był by paraliż komunikacyjny tylko nie w   Polsce tu każdy woli płacić. Zamiast na wybory to na ulice i bojkot a nie  obwisłe wacki jeżdżą za nasze pieniądze a ja muszę się drapać po kieszeni jak tu zrobić żeby mi starczyło na dojazdy do pracy, bo jakoś tych darmozjadów  trzeba utrzymać.   Złodziejski  kraj  aby oszukać tego drugiego  najlepiej biedniejszego  żeby musiał na te  ( kolejna czerwona wstawka) mordy  siedzące na wiejskiej i pierdzące w stołek   pracować  niekiedy kosztem samego siebie.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2011, 07:34:56 am wysłana przez Mariusz#1926 »
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #30 dnia: Październik 26, 2011, 20:41:45 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
nic dodać nic ująć
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #31 dnia: Październik 26, 2011, 20:42:18 pm »

Offline Bartekcom#1982

• Klubowicz
    • 2x FSO Polonez
Mariusz jak zwykle ostro ale całą prawdę :P sor za OT
Daewoo-FSO Polonez Atu Plus 1.6GSi 2001'
FSO Polonez 1.5SLE 1989'
Opel Vectra C FL Sedan 2.2DIRECT 2005'

« Odpowiedź #32 dnia: Październik 26, 2011, 21:01:16 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
U nas nikt nic nie zrobi,bo ludzie są podzieleni.Ci,którzy mają "dobrze" nie mają powodów do wszczynania jakichś awantur na ulicach,bo po co? Wszystko jest cacy "gospodarka się rozwija" mamy "wspaniałego,zaradnego premiera,który świetnie reprezentuje nasz kraj na arenie międzynarodowej i twardo broni naszych interesów" a cena paliwa,to przecież nie wina rządu,tylko "zachłannych właścicieli stacji" i koncernów paliwowych  <lol2> <lol2>
Z kolei ci,którzy mają "źle" albo boją się wyjść na ulicę,albo zwyczajnie mają to w dupie,bo i tak "jakoś to będzie" oraz "i tak nic to nie da" a jeśli nie,to będzie się kombinować,bo Polacy akurat w tej dziedzinie mają doświadczenie.Prawda jest taka,że nawet,jak paliwo będzie po 10pln,to i tak kto ma zatankować,to zatankuje,a kogo nie stać,to niech się przesiądzie w taksówkę,albo autobus,czy tramwaj.
Dopóki wszystkich równo nie przycisną,to ludzie nigdy się nie zjednoczą,bo nie będzie jednomyślności.Bogaci zawsze będą żerować na biedniejszych.Włączcie sobie telewizję.Co minutę pokazują durne reklamy wszelakich banków,szybkich pożyczek itp. po to,żeby biedny,zdesperowany obywatel nie mający już co do garnka włożyć poszedł i wziął od nich,żeby potem mogli go już legalnie dobić.A najgorsze głupoty,to formułka typu: "załóż u nas konto,a na starcie dostaniesz 50pln"
Sorry za OT odbiegające od tematu

« Odpowiedź #33 dnia: Październik 27, 2011, 22:03:51 pm »

Offline banned

• Sympatyk
boją się wyjść na ulicę
Nikt nie pójdzie demonstrować póki nie ma poczucia wspólnej złej doli. Mamy badania z których wynika że w Polsce jest największe zadowolenie w UE. Jak w tych warunkach chcesz robić demonstracje antyrządowe?

Prawda jest taka,że nawet,jak paliwo będzie po 10pln,to i tak kto ma zatankować,to zatankuje,a kogo nie stać,to niech się przesiądzie w taksówkę,albo autobus,czy tramwaj.

W taksówkę to nie bardzo bo np. mnie taniej jest na benzynie pojechać niż taksiarza w dieslu wynająć ;) Ogólnie jestem wielkim zwolennikiem przejścia na transport publiczny bo korków by nie było i mniejsze marnotrawstwo paliwa ale niestety muszę się z tobą zgodzić w niezadowoleniu. Bo jako ostatni przestaną jeździć ci którzy nie muszą. Natomiast, może się mylę, ale wydaje mi się że 70% samochodów można by wywalić z ulic bo nie przeciwwskazań żeby reszta dojechała autobusem albo pociągiem czy tramwajem. Nawet gdyby było mnie stać to bym nie dojeżdżał samochodem. Marnowanie paliwa, problemy z parkowaniem i poczytać w drodze nie można.

Jestem przekonany że nasz obecny styl życia musi odejść prędzej czy później. Samochód dla każdego, truskawki w zimie, klima... To się musi skończyć- marnotrawstwo surowców, globalna dysproporcja poziomu życia. Niestety póki co wszystko dąży ku temu że 80-90% będzie biednieć ,a te 20-10% utrzyma swój status ,a nawet się wzbogaci bardziej i będzie wyzyskiwać resztę.

Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #34 dnia: Październik 27, 2011, 22:21:57 pm »

Offline RSilak

• Sympatyk
    • Atu+ GT
dojechała autobusem albo pociągiem czy tramwajem
wtrącę swoje pięć groszy... Uwzględnić trzeba jaka jest jakość tych połączeń autobusowych, o tramwajach się nie wypowiem bo nie mam doczynienia... i o pociągach można wszędzie się dowiedzieć jak jest.... Prosty przykład mam do szkoły 5km, płacę za bilet miesięczny 70zł, ale dojeżdżam samochodem ze względu iż kończę zajęcia o 13.50 najwcześniejszy mam autobus 15.15 i trochę się to nie kalkuluje czekać bo przez ten czas doszedł bym na piechtę... Dlatego przesiadłem się na samochód.
Z cenami paliw i ja się nie zgadzam bo w przeliczeniu w USA płacą 3.30zł za litr benzyny i była to by znośna cena ale nie 5.30zł... Ceny paliw w naszym kraju to totalna paranoja... ale niestety tak nasze państwo jest skonstruowane że MY musimy dorabiać "państwo"
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2011, 22:24:00 pm wysłana przez RSilak »
FSO Polonez ATU GT
(Polsko-Japońsko-Szwedzka hybryda)
Serwis Bartniki. Mechanika Pojazdowa, Diagnostyka Komputerowa.
Jest 2.0 16v

« Odpowiedź #35 dnia: Październik 27, 2011, 22:34:28 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Nikt oczywiście nie pamięta albo nie chce pamiętać, że wszystkie strajki i demonstracje w PRL były spowodowane m.in. podwyżkami cen żywności, które były ustalane centralnie przez reżim...
Od tego czasu następne reżimy będące bogatsze o te doświadczenia inaczej sterują cenami i inaczej tłumaczą podwyżki pospólstwu. Teraz "wolne media" będą wam wciskać, że cena na giełdach, baryłki pierdoły...
Podwyżki delikatnie i stopniowo po kilka gr.
Efekt ten sam ale bez protestów...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #36 dnia: Październik 27, 2011, 23:25:40 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Prosty przykład mam do szkoły 5km, płacę za bilet miesięczny 70zł

No to masz rzeczywiście gorzej niż jest u mnie. Ja płacę 50zł miesięcznie za bilet ,a mam dojazd 13 km w jedną stronę. Tabor autobusowy jest w większości wymieniony na nowy ,a gdyby wszyscy zaczęli jeździć autobusami z konieczności i tak trzeba by kupić więcej autobusów. Bilet sieciowy czyli taki który umożliwia jazdę bo dowolnej liczbie miejscowości kosztuje 50zł z ulgą i 100zł bez ulgi. Mimo że autobus każdej z wielu linii odjeżdża co 30 minut ,a normalna sieciówka kosztuje 100zł to ludzie pchają się do Katowic by codziennie stać w korkach i płacą jeszcze np. 100-150zł miesięcznego abonamentu za parking płatny żeby nie mieć problemów z miejscem do parkowania. To jest dla mnie debilstwo. Pomijam już całkowicie to że we własnym samochodzie żadnych nowych dziewczyn nie poznam bo ci co jeżdżą autami w większości już stosunki rodzinne mają w miarę uregulowane więc to dla nich żaden argument <rotfl2> A dzisiaj skorzystałem z tego że nie muszę prowadzić w ten sposób że po zakończeniu dnia pracy poszedłem do ulubionego pubu na bardzo dobre piwo. Oszczędzam ze 200zł najmarniej jeżdżąc autobusem więc mnie stać. <rotfl2>

ończę zajęcia o 13.50 najwcześniejszy mam autobus 15.15

Hmm, to daje godzinę 25 minut... W tym czasie to mnie się nie kalkuluje zmienić piętra w budynku... :p

Smutna prawda jest taka że większość ludzi jest głupia nie zasługuje żeby jeździć własnymi samochodami ale wszelkie ograniczenia i podatki uderzają we właścicieli Polonezów, Lublinów, Trucków, Fordów Capri i tym podobnych pojazdów.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2011, 23:36:46 pm wysłana przez Sparrow »
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #37 dnia: Październik 28, 2011, 09:37:16 am »

Offline Mynx

• Sympatyk
Co do rewolucji to polecam film Made in Poland ;> Co do komunikacji miejskiej i wypowiedzi moich przedmówców, to jak byłem na studiach też z niej korzystałem. Poldka używałem tylko okazjonalnie. Kupowało się miesięczny, szło rano spokojnie na autobus, potem zajęcia, wieczorem czasami jakieś piwko - wszystko spokojnie, bez pośpiechu, jeszcze był czas na czytanie książek. Ale.....nadszedł czas nazywany "dorosłością" i wszystko się zmieniło. Człowiek wypada rano z domu, wsiada w samochód i do roboty,  w robocie często trzeba gdzieś jechać, coś załatwić, oczywiście wszystko pilnie <uoee> Po robocie też zawsze jest coś do zrobienia w domu itp itd...  Współczesna cywilizacja narzuca taki lifestyle i trudno z tym walczyć. Ale powiem Wam jedno chłopaki - studiujcie, uczcie się, korzystajcie z życia, bo potem będzie już tylko gorzej ;>
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

« Odpowiedź #38 dnia: Październik 28, 2011, 14:49:22 pm »

Offline banned

• Sympatyk
w robocie często trzeba gdzieś jechać, coś załatwić

Prawda z tym że nie tyczy się to 100% tej bandy osłów która wozi się np. nowym Quashkaiem. Spora część na pewno ale nie wszyscy. Poza tym w każdej większej firmie są ludzie którzy odpowiadają np. za przesyłki pocztowe i są samochody służbowe z których ta część kadry którą już na jakieś nowe auto stać, przeważnie może korzystać. Są takie ulice w miastach które w ciągu dnia są przeważnie zakorkowane. Jedyny sensowny środek komunikacji na tym ciągu tramwaj i rower. Wiele osób po prostu jeździ samochodem niepotrzebnie i tak na chybił trafił strzelam że jest to 70, no niech będzie 60%, bo są tu ludzie którym się nawet 500metrów nie chce tyłka z fotela ruszyć.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2011, 15:19:06 pm wysłana przez Sparrow »

« Odpowiedź #39 dnia: Październik 28, 2011, 16:11:25 pm »

Offline Speed024

• Sympatyk
    • Caro ( - ) 1995r. 2.1 TD / Honda Prelude V 2.2 VTi (4WS) 1996r.
    • Moto Porady
Ceny na Shellu w Rzeszowie pięknie się podnoszą na początku tygodnia:

Diesel (zwykły) : 5.25 zł
PB 95: 5.30 zł
Diesel V-Power: 5.70 zł

2 tygodnie temu jeszcze Diesel zwykły: 5.15 zł ,pb z 5.23 zł było, a v-power nie pamiętam .
A na chwilę obecną:

Diesel (zwykły) : 5.45 zł
PB 95: 5.40 zł
Diesel (V-power): 5.90 zł

Może za niedługo zobaczę już magiczne 6 zł za V-Power ...
Zapraszam po porady!

http://www.motoporady.pl/