Autor Wątek: Skrzynia 125p IV biegi z prostym drążkiem jak zrobić na V biegową?  (Przeczytany 2609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dj. Illusion

• Sympatyk
    • Polski Fiat 125p 1980 zwany Boguś
Aloha!
Nie mogę się za bardzo doszukać tematu jak przerobić skrzynię w DF 80' IV biegową z prostym drążkiem na V biegową. Co i jak trza zrobić? Mam DF'a z 80 roku. Chwilowo będę wsadzał silnik z poldolota z 1993 roku i będę szukał oryginalnego 1,5 na łańcuszku rozrządu, ale wracając do tematu: wiem że w skrzyniach z prostym drążkiem i skośnym są różnice i trzeba ciąć otwór dodatkowy i zmieniać konsolę środkową aby skośna wlazła. Nie chcę jednak ciąć mojego Bogusia. Doradźcie mi co mogę zrobić w tej sprawie.
Pozdrawiam
Polonez wymaga miłości! Mści się jeśli jej nie dostaje!
Był FSO 1500 85 r swap na 1.6 GLI
Był FSO Polonez Atu 96 1.4 GLI
Był Pushapek 1.4 GTI 16V

Odp: Skrzynia 125p IV biegi z prostym drążkiem jak zrobić na V biegową?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2011, 17:45:24 pm »

Offline michau

• Sympatyk
  • rover team
tez bym chciał mieć prosty drazek i V skrzynie. mam z poldolota w kancie i nie polecam bo traci na wygladzie wnetrze a i prosty drazek wydaje m isie bardziej pasujacy do tego auta.
in garage : 1.4 16v, 1.5 8v  1.6 16v, 1.8 16v VVC, 2.0 OHC, 2.0DOHC
czy da się więcej? ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2011, 18:19:07 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
To musicie wstawić sobie skrzynie V z fiata włoskiego
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2011, 19:55:15 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Różnica w budowie między skrzynią 4 biegową z pionowym drążkiem a 4 czy 5 biegową z drążkiem skośnym jest na tyle duża że nie da się tego zrobić...

Jak lubisz rzeźbić to możesz wsadzić skrzynię od sierry. Też ma pionowy drążek i 5 biegów. Przy roverowskim silniku wypadła na środku pułki pod biegami seryjnej konsoli PNa. W DFie być moze będzie w tym samym miejscu ew. delikatnie przesunięta do przodu...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.