Autor Wątek: Rozrusznik dalsze problemy.  (Przeczytany 2286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozrusznik dalsze problemy.
« dnia: Listopad 17, 2011, 13:16:30 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Miałem problem z rozrusznikiem kręcił, zatrzymywał się, ale jakoś odpalał. Ostatnio stwierdziłem że muszę to zrobić więc rozrusznik z samochodu i heja. Rozebrałem wymieniłem tulejki, szczotki, złożyłem. Dzisiaj zanim włożyłem go do samochodu to podłączyłem go na krótko masa i plus. Normalnie to powinien zacząć działać, a teraz nie daje żadnej oznaki życia, żadnego dźwięku, żadnej pracy, kaplica po prostu. Bendixa nie wywala. Pytanie co mogłem zje**ć że nie działa? Tu filmik jak palił wcześniej:
http://www.youtube.com/watch?v=RhBIbbTbBrM&feature=feedu
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2011, 13:19:48 pm wysłana przez PiatasE »

Odp: Rozrusznik dalsze problemy.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2011, 13:24:54 pm »

Offline jacek37

• 1.6 GLI ABIMEX Polonez Atu 1996 r. 231000 km
  • Sympatyk
    • FSO POLONEZ ATU 1.6 GLI ABIMEX
Tez tak miałem. U mnie kończyło że kupiłem prawie nowy rozrusznik. U mnie tez kręcił stawał i zakręcał mocniej i dopiero zapalał.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2011, 13:28:01 pm »

Offline markus

• Sympatyk
    • Polonez caro plus 1998 - 1,6 GSI mpi
Przy próbie powinieneś podłaczyc plus bezposrednio z akumulatora na srube zaciskową M8 na automacie rozrusznika / tj. ten element na gorze rozrusznika , cylindrycznego kształtu/ , minus z akumulatora bezposrednio na masę tj. obudowe rozrusznika . Teraz podajesz powtórnie plus z akumulatora na zacisk konektorowy bezposrednio w automacie rozrusznika. Mozesz to zrobic cienkim przewodem. Ten cienki przewod zastepuje podłaczenie zaciskow stacyjki. Ja biore do prob kable rozruchowe z mocnymi klemami. Pytasz co mogles sp....yć , podłacz tak jak napisałem i zobaczysz co sie dzieje. powinienes usłyszec przyciaganie rdzenia przez elektromagnes automatu , nawet gdy dalsza czesc zle złozyłes. Sprawdź to.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 17, 2011, 16:18:23 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Problem rozwiązany, mój błąd. Ale problem z odpalaniem jak na filmiku został, dalej taki pali.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 17, 2011, 16:28:32 pm »

Offline Hagar

• Sympatyk
    • 1.6 GSi 99r
Sprawdź uzwojenie stojana. Mój też tak kręcił jak jedna cewka była przepalona
był 1.6 GSiE, 1.6GLE, 1.6TCGLE

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2011, 16:52:33 pm »

Offline Arti28

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1996r. 1.6 16V GLI
mój też tak czasem odpala ... rozrusznik do regeneracji albo dobra używka .

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 29, 2011, 09:48:46 am »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Kupiłem drugi rozrusznik od osoby z forum, naładowałem akumulator i pierwsze odpalenie wszystko normalnie, dzisiaj rano też wszystko ładnie odpalone. Później gdy miałem włączone światła i 2 bieg dmuchawy, rozrusznik znowu miał problemy takie jak na filmiku. Co to do ku**y nędzy może być? Myślę już czy to akumulator, mimo że napięcie ma dobre nie wytrzymuje gdy jest duży pobór prądu i dlatego skacze. No i jeszcze jedna wersja to kupiłem bubla rozrusznik.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 29, 2011, 09:57:07 am »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Jeśli rozpoznajesz to jako spadki napięcia, to może pora wymienić przewód z akumulatora do rozrusznika ?
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 29, 2011, 10:09:16 am »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Sytuacja wygląda tak jak na górze na filmiku, tylko teraz jednak lepiej kręci. Będę próbował inny akumulator, a jak nie to klemę wymienię i przewód.

Teraz poszedłem znowu odpalić i jest dobrze bez świateł, sprawdziłem napięcie na akumulatorze jak go ładowałem w piątek to miał 12.9, a dziś już 12.42.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 10:48:22 am wysłana przez PiatasE »

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 29, 2011, 11:27:39 am »

piciek

• Gość
a duze odcinki robisz? moze alternator Ci szwankuje i nie doładowuje do końca? albo aku trup, podjedź do motoryzacyjnego niech sprawdzą aku.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 29, 2011, 11:58:16 am »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Odcinków dużych nie robię, od piątku stał do dziś i zrobił 5km w jedną i 5km w drugą. Napięcie na wolnych bez obciążenia to 14.25.