Autor Wątek: Podgrzewane fotele - wybór mat grzewczych  (Przeczytany 19886 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Podgrzewane fotele - wybór mat grzewczych
« dnia: Listopad 28, 2011, 22:22:25 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Siema.
Jestem więcej niż pewien, że kiedyś zakładałem podobny temat ale przejrzawszy wątki mojego autorstwa owego nie znalazłem - musiało wciąć podczas przeprowadzek forum.
Otóż piszcie no szybko jakie konkretnie maty macie u siebie w fotelach zamontowane? Jak "szybko" toto grzeje i czy drugi raz kupilibyście te same?
Zbieram się do tematu już ze 3 zimy i jakoś się zebrać nie mogę - może w tym sezonie uda się wreszcie dopiąć swego.
Na pokładzie mam groki standardy, więc pytanie szczególnie do ludzi użytkujących takie fotele - po jakim czasie rozgrzewa się powierzchnia gąbki (lub inaczej - kiedy czuć ciepło w dupie ;) ) gdy mata siedzi pod gąbką siedziska? Robiliście też maty na plecy czy same siedziska?

Na allegro jest parę mat do wyboru, czy tam zaopatrywaliście się w materiał? Wybór padł na uniwersalne czy z jakiegoś konkretnego auta - bo akurat takie były?
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

Odp: Podgrzewane fotele - wybór mat grzewczych
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 28, 2011, 22:35:35 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Jestem więcej niż pewien, że kiedyś zakładałem podobny temat ale przejrzawszy wątki mojego autorstwa owego nie znalazłem - musiało wciąć podczas przeprowadzek forum.
Poruszałem kiedyś ten temat na klubowym... Też szukałem o podgrzewaniu foteli... Mieliście poszukać, spróbować odzyskać... I co?
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 28, 2011, 22:38:19 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Ze swoich jestem bardzo bardzo zadowolony, ale niestety sa juz chyba nie do dostania, koledze do auta zalozylem http://allegro.pl/podgrzewane-fotele-pokrowce-mata-grzewcza-firmowa-i1940755170.html cos takiego, tez byl zadowolony choć ja różnice czulem, ale ostatnio coś jeden fotel przestal grzac - dobiore sie do niego to bede wiedzial co i jak, czy to maty wina czy cos innego. niedlugo bede zakladal w kolejnym aucie, trzeba sie bedzie rozejrzec za czymś niedrogim.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 28, 2011, 22:40:10 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
Poruszałem kiedyś ten temat na klubowym... Też szukałem o podgrzewaniu foteli... Mieliście poszukać, spróbować odzyskać... I co?
I jajco ;)
Nie ma, szlag trafił parę topiców ale przecież przez to się nie pochlastamy. Trzeba żyć dalej - więc mamy nowy temat i mam nadzieję, że szybko zbierzemy dostateczne informacje od użytkowników.
Ktoś testował maty z allegro: http://allegro.pl/uniwersalne-nowe-maty-grzewcze-12v-wysylka-gratis-i1949184940.html

• Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 28, 2011, 22:43:53 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
I jajco
Super :d
To ja poproszę kogoś życzliwego, żeby przypomniał w tym temacie jak należy podpiąć przycisk ogrzewania, ten Plusowski, aby na jeden fotel można było zrobić 2-stopniowe podgrzewanie :)
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 28, 2011, 22:46:24 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Może to będzie trochę OT ale mam nadzieje, że tylko trochę.
Mianowicie przez dwie zimy używałem takich nakładanych na fotel mat do podłączenia przez gniazdo zapalniczki. Nie takich do włożenia do wnętrza fotela. Przez to siedziałem bezpośrednio na nich. Odczuwane ciepło pojawia się bardzo szybko od włączenia. Poza tym przez dwie zimy 4 sztuki diabli wzięli. Popsuły się poprzepalały - nie wiem. A poprzedniej zimy położyłem na fotelu skórę z barana. Tylko taka prawdziwą jak dawniej na kożuchy. Efekt jest taki, że ciepło mojego własnego dupska jest tak samo szybkie i skuteczne na tej skórze jak tamta elektryka.
Dlatego doszedłem do wniosku, że podgrzewane fotele owszem fajny bajer ale tylko bajer. Też chciałem kiedyś jakieś lepsze maty wkładać w fotel... Już nie widzę takiej potrzeby...

teraz możecie sobie już skasować...
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2011, 22:57:26 pm wysłana przez DF »
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 28, 2011, 22:53:28 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
Efekt jest taki, że ciepło mojego własnego dupska jest tak samo szybkie i skuteczne na tej skórze jak tamta elektryka.
Dorzucić jeszcze do tego ten tekst: http://wiadomosci.wp.pl/title,Mezczyzno-uwazaj-na-podgrzewane-fotele-w-aucie,wid,10304315,wiadomosc.html?ticaid=1d76f
i pozamiatane ;) - czyli trzeba zmienić temat na "montujemy podgrzewanie fotela dla żony, dziewczyny, narzeczonej *"   

*- niepotrzebne skreślić.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 28, 2011, 23:19:15 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
A takie coś ? http://allegro.pl/polska-mata-grzewcza-na-fotele-samochodowe-i1953121622.html Jakby je wsadzić pod gąbke groków (bez rozpruwania) ? wymiarowo chyba by pasowało a i cenowo wychodzi podobnie do tych z poprzedniego linka (bo tam trzeba 2 na jeden fotel, tu oparcie i siedzisko jest razem)

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 28, 2011, 23:30:02 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Weź pod uwagę, że fotel (nie wiem jak grok, ale pewne też, a standardowy w mr93 na pewno) jest złożony z dwóch zupełnie osobnych części, i taką matę musisz podzielić, albo upchnąc po jednej na górę i dół. Co oznacza przedłużanie wiązek, skitranie gdzieś przewodów, z uwzględnieniem że moga się gdzieś przetrzeć itp. Wolałbym wziąć dwie osobne maty i miec z tym problem z głowy. Poza tym, 36w to dość niedużo. Te z linku od Jimo wyglądają na jakieś fabryczne, mogą być lepsze.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 28, 2011, 23:36:06 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Faktycznie, a i nie zauważyłem te 36W to rzeczywiscie mało.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 28, 2011, 23:49:59 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
a gdzie takie maty włożyć? Najskuteczniej by było tylko pod materiał, by nie grzać gąbki, tylko, czy będzie się wygodnie siedzieć i nie zniszczy się mata szybko od ciągłego wyginania.
Kolega miał takie dokładane maty z marketu-dobrze grzało, ale nie wiem jakiej mocy były, też popsuły się szybko.

w ramach OT
Popieram DF, misiek na fotel i jest OK.
Poza tym jest zima i ma być zimno, tak samo jak w lato ma być ciepło. Ogrzewanie ma być dobre, by szyby nie marzły i stopy sobie rozmrozić.
Nie myślcie, że jestem przeciw udogodnieniom, ale uważam, że są zupełnie niepotrzebne, takie jak np. klimatyzacja,szczególnie w naszym klimacie jak jest potrzebna raptem tydzień, no może 2 tygodnie w roku.
Organizm człowieka posiada funkcje adaptacyjne, jeśli są nieużywane- dezaktywują się. I taki pacjent jak przebywa 350 dni w roku w stałej temp (dom, praca, auto) to potem go wystawić nawet w 7 kurtkach na dwór przy -10 i i tak mu zimno będzie.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 29, 2011, 00:16:22 am »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
Ja mam maty z nubiry osobno siedzisko i oparcie do groków pasują bardzo ładnie.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 29, 2011, 00:21:27 am »

Offline Trojan

• Sympatyk
Organizm człowieka posiada funkcje adaptacyjne, jeśli są nieużywane- dezaktywują się. I taki pacjent jak przebywa 350 dni w roku w stałej temp (dom, praca, auto) to potem go wystawić nawet w 7 kurtkach na dwór przy -10 i i tak mu zimno będzie.
No i taki delikwent jak nawet bedzie w tych 7 kurtkach to i tak zachoruje... warto hartować organizm, moja siostra chuchana, dmuchana przez rodziców zawsze tak ubrana w zime ze z niej sie leje pot jak to zdejmie, i choruje srednio co 2 tygodnie, ja śmigam w zime czesto w jesiennej kurtce i jak zachoruje raz na rok to jest max :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 00:24:24 am wysłana przez Trojan »

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 29, 2011, 11:20:21 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
Ja mam maty z nubiry osobno siedzisko i oparcie do groków pasują bardzo ładnie.
Masz je zamontowane pod gąbkami? Po jakim czasie od włączenia czuć ciepełko? Jakiej mocy jest to mata?
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 11:25:28 am wysłana przez jimo#1921 »

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 29, 2011, 11:39:28 am »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
Masz je zamontowane pod gąbkami? Po jakim czasie od włączenia czuć ciepełko?
Chodzi Ci o te cieniutkie gąbki od razu pod tapicerką fotela?Te maty są samoprzylepne i podklejasz je bezpośrednio pod tapicerką fotela.Nagrzewają się szybko a co do mocy nie wiem to są oryginalne maty daewoo.

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 29, 2011, 11:54:49 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
Te maty są samoprzylepne i podklejasz je bezpośrednio pod tapicerką fotela
Czyli konieczne jest rozdzielenie poszycia groka od gąbki. Szczerze to nie rozbierałem ich jeszcze - jest jakaś mało inwazyjna metoda?
W pierwszej chwili miałem pomysł by wsadzić je pod gąbki - ale wtedy efektywność może być niewielka - mata musi podgrzać wpierw gąbkę.

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 29, 2011, 13:50:46 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Czyli konieczne jest rozdzielenie poszycia groka od gąbki. Szczerze to nie rozbierałem ich jeszcze - jest jakaś mało inwazyjna metoda?
Pytaj kolegi Buźka, on Groki w drobny mak rozbierał.
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 29, 2011, 15:31:44 pm »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
W pierwszej chwili miałem pomysł by wsadzić je pod gąbki - ale wtedy efektywność może być niewielka - mata musi podgrzać wpierw gąbkę.
Rozbierasz wklejasz pod materiał z tą cienkutką gąbką i składasz.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 29, 2011, 16:32:52 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Jakim klejem przyklejacie te maty?

Te maty są samoprzylepne i podklejasz je bezpośrednio pod tapicerką fotela.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 29, 2011, 17:01:37 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Ja swoje szyłem do fotela, a u kolegi podklejałem zwykłą taśmą dwustronnie klejącą, chyba się póki co nie przesuneły.