Siemka.
Potrzebuję się nauczyć odczytywania zasady działania przekaźników z ich schematów. Ma ktoś jakieś informacje które mi to ułatwią ?
Dziś podłączałem z kolegą halogeny dalekosiężne i z tego co mi kiedyś pisaliście, należało to zrobić na przekaźniku 541. Tak też zrobiliśmy, chociaż początkowo próbowaliśmy na przekaźniku 543, który z pozoru ma taki sam schemat... Efekt był taki, że na 543 świecił tylko jeden halogen.
Zamieszczam schematy obu przekaźników i proszę o oświecenie mnie w czym tkwi różnica i jaka dokładnie jest zasada działania tych przekaźników, oraz ewentualnie jeśli ktoś ma czas to mógłby tez opisać inne przydatne przy kombinacjach samochodowych...
Przekaźnik 541:
Przekaźnik 543:
Niebawem będę podłączał drugi wentylator chłodnicy, który będzie sterowany tylko i wyłącznie przełącznikiem w kabinie, oraz będzie do niego podłączona kontrolka w zegarach. Jeśli ktoś ma czas i ochotę mi wytłumaczyć jak to zrobić, jaki przekaźnik zastosować, to będę wdzięczny
Do moderatorów, umieściłem temat w dziale Elektryka, bo chciałbym, żeby został na dłużej na forum niż tematy w dziale Szybkie Pytanie/Odpowiedź.