Autor Wątek: czy można jezdzić na umowie bez pieczątki?  (Przeczytany 6665 razy)

czy można jezdzić na umowie bez pieczątki?
« dnia: Grudzień 30, 2011, 12:01:17 pm »

Offline siwy1_20

• Sympatyk
    • Polonez
Witam. Nie dawno kupiłem poloneza i nie chcę go przerejestrowywać. Byłem w urzędzie skarbowym z umową żeby opłacić podatek za to auto , lecz miła pani powiedziała , iż samochód ten jest wolny od podatku i że z umową mam iść bezposrednio do wydziału komunikacji. Nie dała mi żadnej pieczątki w skarbówce na tą moją umowę. i to mnie martwi bo jak pójdę do wydziału komunikacji to będę zmuszony zapłacic za nowy dowód oraz naklejki . Co radzicie? Dawniej dawali pieczątki w skarbówce i na umowie można było jezdzić bez zastrzeżeń w taki sposób oszczędzić można było trochę gotówki a teraz? Co sądzicie? Wiem ,że niektórzy od razu napiszą ,że skoro stać cie na auto to płać urzędasom! Ale skoro sie kiedyś dało to ominąć...

Odp: czy można jezdzić na umowie bez pieczątki?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2011, 12:12:13 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
słuchaj , ja jeżdzecały czas na oc i tablicach poprzedniego właściciela "ŚP". Lecz opłaciłem skarbówkę i mam ze soba umowe i wraz z nią kwit od opłaty bo akurat miałem wpisaną wyższa kwote niz 1000zł.

Około 2 lata temu , jak miałem poprzedni samochód to też kupiłem od kolesia co miał umowę z poprzednim właścicielem i jeździł na jego  tablicach. Tylko OC było na tego kolesia. Nikt się nie przyczepił , że samochód nie przerejestrowany itp , byc mozę że to było z okolic mojego miejsca zamieszkania i nikomu z władz typu Policja nie przeszkadzało.
Wiem inni beda pisać zę okres na przerejestrowanie jest 30 dni itp, ale pamiętam ktoś też pisal na forum o podobnym przypadku że jedździł cały czas nie przerejestrowywując auta.
FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2011, 12:25:39 pm »

Offline siwy1_20

• Sympatyk
    • Polonez
No ale ta pieczątka ze skarbówki podobno jest bardzo ważna ? Bo jak sie nie opłaci skarbówki to naliczają odsetki. W moim przypadku nie ma opłaty skarbowej bo samochód jest stary i tanio go kupiłem . Kupując dwa lata temu vw golfa 2 też był wolny od podatku ,ale pieczątke mi podbili na umowie i to własnie na tej pieczątce pisze ,że wolne od podatku. A teraz jak jej nie mam?? Mówią czasem że skarbówka ściga .. nie chciałbym żeby mi naliczyli odsetki . Ale płacić im też nie zamierzam . DOBRE I CO NA GAZ ZOSTANIE W PORTFELU ;-)

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2011, 12:38:30 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
mi tez nie podbili , prawo nie wymaga opłaty skarbówki do kowty chyba 1000zł. ja musiałem miec troszkęwięcej i mimo to musiałem opłacic. Kiedyś miałem epizod z Polonezez caro 1.5 kupionym za kwote 150zł to nawet nie sniło mi się iśc i opłacać.
FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2011, 13:56:27 pm »

Offline grajek075

• Nowicjusz
witam pracuje w starostwie i pytałem przed momentem jak to jest.Wydział Komunikacji nie potrzebuje zadnej pieczatki z Urzedu Skarbowego.wazne żeby był dowód rejestracyjny i umowa,opłata skarbowa w kasie zapłacona za nowy dowód i tyle.A na umowie kupna sprzedazy mozna jezdzić do 30 dni bo taki jest czas na przerejestrowanie.W chwili obecnej Urząd nie ściga za spóznienia,ale w razie kontroli drogowej Policja moze zabrac dowód rejestracyjny za nieprzerejestrowanie saamochodu, jesli bedziemy mieć kontrole po tych 30 dniach.Pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2011, 14:09:20 pm »

Offline siwy1_20

• Sympatyk
    • Polonez
A ile kosztuje wyrobienie nowego dowodu oraz naklejki na teblice rejestracyjne??

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2011, 14:27:14 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Podatek za niepotrzebny nowy dowód rej. to ponad 200 zł w błoto (do kasy państwa). Dokładny cennik nie jest tajny i na pewno znajdziesz na stronie urzędowej.
Poza tym
Wzorcowy wręcz przykład przestrachu obywatelskiego z powodu braku pieczątki...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2011, 14:30:29 pm »

Offline Pedrogsi

• Sympatyk
    • PN CARO - 1,6 16V 96' PN ATU+ 2,0 8V 97'
ok. 180 zł za przejestrowanie
The Worst Foe Lies Within The Self....

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2011, 14:39:26 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Jeździ się z samym dowodem rejestracyjnym i tyle. Nikogo nie interesuje, czyj jest samochód, przecież zawsze mogłeś pożyczyć.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2011, 14:59:43 pm »

Offline grajek075

• Nowicjusz
Jesli chodzi o opłaty to za przerejestreowanie 81.50 jesli sam jest z terenu nabywcy,180.50 jesli spoza terenu.I dodatkowo muszą być wazne badania co najmniej miesiac w chwili rejestracji.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2011, 15:04:34 pm »

Offline siwy1_20

• Sympatyk
    • Polonez
Jeździ się z samym dowodem rejestracyjnym i tyle. Nikogo nie interesuje, czyj jest samochód, przecież zawsze mogłeś pożyczyć.

Dokładnie :-) tak też będę robił ;-) Nie dam im zarobic! mało im? rozbijają się za nasze pieniądze ...

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2011, 15:28:02 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
W chwili obecnej Urząd nie ściga za spóznienia,ale w razie kontroli drogowej Policja moze zabrac dowód rejestracyjny za nieprzerejestrowanie saamochodu, jesli bedziemy mieć kontrole po tych 30 dniach.Pozdrawiam
a jak powiem, że auto pożyczone albo kupione wczoraj, to jak sprawdzą czy kłamię?
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2011, 15:48:32 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Bez umowy nie mają szans...  <lol>
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 30, 2011, 20:10:03 pm »

Offline grajek075

• Nowicjusz
kazdy moze sobie kombinować jak mu pasuje

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 30, 2011, 23:14:55 pm »

Offline Aetius

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI L-202 Polonez Atu+ 1.6 GSI 92U
czemu kombinować od razu? ja zapłaciłem za swojego 1500zł a na umowie mam wpisane 950. Do urzędu nawet nie szedłem i normalnie w starostwie mi zarejestrowali i nikt się nawet nie pytał. Skoro można dymać system który nas dyma dzień w dzień to trzeba ile się da. Jak będe zarabiał normalne pieniądze to będę ponad 5 tys zł oddawał podatku. I na co? na pedofilów w więzieniach a do pracy będę jeździł dziurawą drogą... dzięuję, to wolę kombinować
Był:
1.6 GLE L115 Pn Caro
Jest:
1.4 GLI 16v L202 Pn Caro orciari / 1.6 GSI 92U Atu+ / Mazda 2.5 V6 / Saab 900i 2.0 LPG

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 31, 2011, 09:33:19 am »

Offline grajek075

• Nowicjusz
mnie nie chodziło o kombinacje ze skarbówką,bo jak nie musisz płacic podatku to nie.Napisałem co potrzeba przy rejestracji samochodu,choć znam ludzi co jezdżą długo na umowie i dowodzie.Tylko co sie dzieje jak poprzedni właściciel wyrejestruje samochód i rozwiaze umowe ubezpieczenia??

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 31, 2011, 12:59:20 pm »

Offline markus

• Sympatyk
    • Polonez caro plus 1998 - 1,6 GSI mpi
Bez OC nie mozesz jezdzic , w  2011 roku kara za jazde  bez waznego OC to była rownowartosc 500 EURO tj. 1900pln .
W 2012 kara ma wynosic wiecej bo 3000pln. Najtansze  OC w zaleznosci  od rejonu POLSKI , bez zadnych znizek , czyli 100% ceny to +/_  1400pln. dla auta o poj. 1600ccm , jak kupisz z kims co ma znizki to +/- 500pln . Decyzja   nalezy do Ciebie , schody zawsze pojawia sie w momencie  stluczki lub tfuu..., tfuuu czegos gorszego.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2011, 13:08:27 pm wysłana przez markus »

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 31, 2011, 13:03:47 pm »

Offline grajek075

• Nowicjusz
Jesli chodzi o mnie to mam dwa samochody i je rejestrowałem w przeciagu tych 30 dni po zakupie i ubezpieczałem od razu.Wiem ze nie mozna jezdzić bez OC.pozdrawiam wszystkich i szczęśliwego Nowego Roku zyczę.

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 31, 2011, 13:13:30 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Piecząteczka na umowie kupna i OC to dwie rożne sprawy i nie ma co mieszać i komplikować.
OC poza tym, że złodziejskie i przymusowe to jednak przydatne.
Piecząteczka na umowie to jak wyżej...
A poprzedni właściciel nie wyrejestrowuje pojazdu tylko co najwyżej zesrany ze strachu obywatelskim obowiązkiem zgłasza sprzedaż pojazdu...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 31, 2011, 13:31:14 pm »

Offline grajek075

• Nowicjusz
masz racje zgłasza zprzedaż ,zle napisałem