Autor Wątek: Przeróbka GaŹnika. spalanie 8,6l/100kmLPG co o tym myslicie?  (Przeczytany 8008 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przeróbka GaĽnika. spalanie 8,6l/100kmLPG co o tym myslicie?
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 13, 2004, 23:02:40 pm »

Chudson

• Gość
Ja uważam ,że poldek jak każdy samochód pali więcej gdy jego stan się pogarsza. Zaczyna się od rozregulowania zapłonu ( dotyczy ga?nika ) i zoaworów napocz?tku można ustawiać  precyzyjnie ale jak s? stare to już regulacja mniej dokładna,  ga?nik się wyrabia na przepustnicach ( z wtryskiem jest troche lepiej ale też kilka rzeczy nawala - jak silniczek krokowy np , czy za pó?no wył?czaj?ce się ssanie )  , pier?cienie siadaj? po trochu wraz z kompresj? ( lub co gorsza gładzie cylindrów się spsuj? ), wałek się wyciera a zawory nie przylegaj? idealnie , hamulce leciutko przycieraj? , wydech troszke się rozszczelni od rdzy i to wszystko zbiera się na większe spalanie. Oczywi?cie można utrzymywać autko w jak najlepszym stanie ale młodo?ci mu to nie przywróci a jedynie opó?ni staro?ć.

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 17, 2004, 17:03:55 pm »

Adi#1846

• Gość
a ile powinien palic mi na gazie to jest 1,5 gaznik

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 17, 2004, 17:56:40 pm »

Chudson

• Gość
Ja dzisiaj ustawiałem gaz i benzynę ( benzyna o dziwo był? dobrze ustawiona choć ustawiałem na oko bez analizatora tydzień wcze?niej )  i za kilka dni będe mógł powiedzieć ile pali poldek 1.5 na ga?niku z zapłonem uwyprzedzonym dla gazu o 5 stopni ii z dosyć dużymi przedmuchami silnika przy spokojnej je?dzie.
Mechanik ,który mi dzisiaj ustawiał powiedział ,że powinien w miescie palić 12l - ale tyle jeszcze nigdy mi nie spalił i byłbym bardzo mile zaskoczony gdyby się sprawdziło

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 18, 2004, 17:11:47 pm »

Adi#1846

• Gość
no mi powiedzieli ze 13

« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 18, 2004, 17:46:23 pm »

Chudson

• Gość
Cytuj (zaznaczone)

no mi powiedzieli ze 13

Moje miasto niejest duże więc może st?d ta różnica :D

« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 20, 2004, 18:40:26 pm »

Adi#1846

• Gość
Chudson mysle ze to b.mozliwe :)

« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 29, 2004, 00:02:03 am »

jedrzej

• Gość
brajan  - wyluzuj jeszcze troche i benzyna potanieje, będziesz mógł się przestawić a zawsze benmy we?mie mniej...
A tak poważnie z tego co widze, czytam i mam własnych do?wiadczeń z gazem, to może najpierw spróbuj smoka ustawić na analizatorze,najlepiej w gazomni jak samemu nie chcesz a jak chcesz to próbój - opisów "jak" na forum jest kilka powiem, że sam próbowałem i wci?ż jako? ci?gne pomiędzy 10 - 11 l po mie?cie (na trasie naewt 7,6!), tyle, że żadnych dobrych rad nie daje bo wł?snie wczoraj mi co? siadło i sam już nie wiem jak jutro pojade raz pierwszy do gazownika to opisze co było i jak to zrobić.

BTW: onio 13 - pełen SZACUNEK - kawał dobrego poldolota powiem, że dopiero po którym? zdjęciu (pierwsze same ujęcia z przodu) rozpoznałem poczciwca:)

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 16, 2006, 22:58:01 pm »

toto83

• Gość
Jestem nowy i odgrzebałem ten temat ale chce sie pochwalić ze mój polonez 1.5 z 91r pali na trasie ok 8.8l benzyny natomiast na gazie ok 9.5l (miasto-trasa,mieszane). Z tym paliwem to swego czasu jak ojciec znał mechaników starej daty doradzili mu napiłowac prepustnice zrobic tak aby niebyły gładkie tylko powowate zapobiega to zeslizgiwaniu sie paliwa z nich do kolektora tylko rozprasza je w jakim? stopniu na ładn? mgiełke.Wad? tego ze po przekroczeni 135km/h zaczyna mu brakować paliwa i dusi sie. A ze gazu tak mało pali to chwała mu za to.