Autor Wątek: Elektryka, elektryczne szyby  (Przeczytany 5598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Elektryka, elektryczne szyby
« dnia: Styczeń 23, 2012, 22:10:19 pm »

Offline Speed024

• Sympatyk
    • Caro ( - ) 1995r. 2.1 TD / Honda Prelude V 2.2 VTi (4WS) 1996r.
    • Moto Porady
Mam następujący problem tydzień temu składałem drzwi przednie od strony pasażera i podłączałem szyby elektryczne by sprawdzić czy działają (tzn. panel i przycisk) i ładnie hulało, a teraz niespodzianka.
Szyby nie chodzą, a ciężko żeby chodziły jak sam panel nie jest poprawnie voltowany (brak podświetlenia), sprawdzałem bezpiecznik, sprawdzałem ile na kostka na wyjściu z samochodu i wychodzi 12 V, i do tamtego + i - podłączam panel i mierze miernikiem ile mam w tej chwili przy podłączonym panelu i wychodzi niecałe 2V, więc nie dziwne że szyby nie działają przy 2V. Wziąłem cały ten panel do domu i podłączyłem pod zasilacz 12V i wszystko ładnie gra po podłączeniu + i - do 12V, również w samochodzie podłączam do 12V ale naglę napięcie się zamienia w 2V. Proszę o pomoc.
Rozbierałem przyciski, sprawdzałem przewodu w panelu, sprawdzałem diody, rezystorki wszystko jest poprawne.
Zapraszam po porady!

http://www.motoporady.pl/

Odp: Elektryka, elektryczne szyby
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2012, 07:46:36 am »

TheHunter

• Gość
Sprawdź połączenia masowe tego obwodu i przewód plusowy czy nie jest gdzieś przetarty lub złamany.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 24, 2012, 08:32:24 am »

Offline Szakal#

• Sympatyk
    • Audi A6 4.2 V8 40V
A skąd bierzesz napięcie ?? Bo w polonezie jest taki dziwny przewód plusowy co na nim raz ten plus jest a raz jest minus (przewód za zapalniczką w tunelu środkowym)
Był: Polonez Caro 1.4/1.6 GLI 16V 95' L-139
Był: Polonez Atu+ 1.6 GSI 01` 42U
Był: Polonez Caro 1.4/1.8 VVC GTI 16V 97`
Był: Polonez Caro 1.4 GLI 16V 96`

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 24, 2012, 09:31:30 am »

Offline Speed024

• Sympatyk
    • Moto Porady
Jakby robiło zwarcie to raczej by wywalało bezpiecznik?
A napięcie biorę z skrzynki bezpieczników.
Zapraszam po porady!

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 24, 2012, 10:05:40 am »

piciek

• Gość
a do których bezpieczników się podłączyłeś?

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 24, 2012, 10:23:46 am »

Offline Speed024

• Sympatyk
    • Moto Porady
Będę mógł powiedzieć dopiero w piątek, sobotę jak będę tam.
Ale raczej z oświetlenia wnętrza.
Zapraszam po porady!

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 24, 2012, 11:09:33 am »

piciek

• Gość
to lepiej wepnij się w czerwoną kostkę za schowkiem dając bezpiecznik, albo w zapalniczkę, bo z oświetlenia wnętrza to nie najlepszy pomysl.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 24, 2012, 12:34:38 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
A najlepiej grubaśnym kablem prosto od aku wtedy szybki będą śmigać jak szalone  <spoko> Ja właśnie kombinuje sobie taką dodatkową skrzyneczke, bedzie do niej dochodzić właśnie gruby plus, i bedzie sie to rozgałęziać na pare innych do lusterek, szyb itd. Znajdzie się miejsce na kilka gniazdek bezpieczników i przekaźników, na moduł szyb, centralke zamka itd :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 12:36:32 pm wysłana przez Trojan »

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 24, 2012, 13:27:04 pm »

Offline Speed024

• Sympatyk
    • Moto Porady
O jakim przekroju?
Zapraszam po porady!

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 24, 2012, 13:38:46 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Takie jak są do wzmacniaczy, akurat mam taki w przezroczystej czerwonej izolacji, nie wiem jakiej on może być grubości, na pewno wiecej niz 2,5, z izolacją ma średnice ok 5mm na oko.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 24, 2012, 15:54:16 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
2,5 lub więcej i powinno być dobrze.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 24, 2012, 16:13:39 pm »

piciek

• Gość
fabryczne są 2,5 chyba do szyb, więc można dać delikatnie większe, nie ma co przesadzać też w drugą stronę ;) 4mm2 powinno juz starczyc w zupelności. u mnie fabryczne 2,5mm2 i po 12 latach śmiagają po 7 sekund w kazda stronę.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 24, 2012, 18:54:16 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
A najlepiej grubaśnym kablem prosto od aku wtedy szybki będą śmigać jak szalone  <spoko> Ja właśnie kombinuje sobie taką dodatkową skrzyneczke, bedzie do niej dochodzić właśnie gruby plus, i bedzie sie to rozgałęziać na pare innych do lusterek, szyb itd. Znajdzie się miejsce na kilka gniazdek bezpieczników i przekaźników, na moduł szyb, centralke zamka itd :)

I słusznie, mam tak i polecam:)

U mnie przyciski od szyb mialy podobnie, niby na mierniku wszystko ok, przejście jest, na zasilaczu żaróweczka się zapalała, ale po podłączeniu w aucie jakby szlag wszystko trafiał. Pomyśl o przekaźnikach.

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 03, 2012, 21:43:49 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Już kiedyś dałem taki pomysł z Joyem ale był brak odzewu. Oczywiście jest to wykonalne bo w lusterkach mamy nic innego jak 2 silniczki czyli razem 4-tyle ile w el. szybach na 4 drzwi :) Trzeba tylko żaróweczką albo miernikiem rozszyfrować który kabel jest który, na każdą stronę do sterowania wychodzą 3 kable, 1 wspólny i po jednym na każdy silniczek. Nie wiem jaka byłaby wytrzymałość Joya ale raczej trzeba dać przez przekaźnik albo moduł. Minus jest taki że chyba nie byłoby możliwości używania więcej niż jednej szyby na raz bo mogłoby być zwarcie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2012, 21:48:29 pm wysłana przez Trojan »

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 03, 2012, 21:53:08 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Mam jeden zbędny Joy to mogę poeksperymentować jak chcesz :) Jutro się bede bawił elektryką cały dzień to przy okazji, jak chcesz to możesz wpaść do mnie do Katowic-Piotrowic, daleko z Mikołowa nie jest, garaż mam zaraz przy trasie na Mikołów :)

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 03, 2012, 21:57:16 pm »

Online Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
A nie prościej założyć gotowe sterowanie szybkami z jakiegoś plastika?Mamy tam z reguły 4 przełączniki i blokadę dla szyb pasażerów.

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 03, 2012, 22:01:32 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
a nie druciarstwo z plastika
Dokładnie, Joya dajesz w ramke w miejsce tam gdzie ogrzewanie szyby i już a z takimi modułami z plastików to raz to trzeba jakoś wpasować druciarko a dwa nie komponowałoby się to raczej z całością :)

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 03, 2012, 22:02:03 pm »

Online Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
No chyba że tak,ale w takim wypadku można też zaadaptować taki panelik z jakiegoś starszego bmw,gdzie przełączniki będą wyglądowo identyczne z poldkowymi.Zawsze można dorobić sobie taki panel po swojemu,żeby bardziej pasowało do poldka.

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 04, 2012, 16:39:04 pm »

Offline Aetius

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI L-202 Polonez Atu+ 1.6 GSI 92U
ja mam joya od luster właśnie tam gdzie zapalniczka i powiem że wygląda naprawdę fajnie. Jak dla mnie lepiej niż za kierownicą. Otwornicą wywiercić dziurę, odgiąć trochę blachy montażowe i na wcisk wchodzi elegancko :)
Był:
1.6 GLE L115 Pn Caro
Jest:
1.4 GLI 16v L202 Pn Caro orciari / 1.6 GSI 92U Atu+ / Mazda 2.5 V6 / Saab 900i 2.0 LPG

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 07, 2012, 18:37:49 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Dzisiaj trochę pomodziłem w elektryce i przyciski szyb dla kierowcy poszły w ramkę tam gdzie ogrzewanie szyby (wygodniejszy dostęp niż koło lewarka), pasażer ma swój w podłokietniku, na razie tylko poprowadziłem wiązke a w weekend podłączam moduł do szybek zobaczymy jak to śmiga. Ogrzewanie szyby poszło piętro niżej po prawej od pokrętła świateł a joyowi wyciąłem dziure po lewej stronie pokrętła i jest gites.