Autor Wątek: Brak centralnego, oświetlenia wew, oświetlenia bagażnika oraz świateł awaryjnych  (Przeczytany 2994 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Myniu

• Gość
Pewnego dnia wychodząc z mojego Caro+ 97r. i próbując zamknąć go nie zadziałał mi zamek centralny, a że było ciemno chciałem zapalić światło w środku też nie działało (chciałbym tu zaznaczyć, że jak wracałem z przejażdżki ze znajomymi z nad wody wszystko uprzednio działało, czy to centralny czy też oświetlenie wnętrza samochodu). Pomyślałem że to bezpiecznik, przeszukałem listę powymieniałem wszystkie bezpieczniki od świateł, niestety nic. Następnego dnia rozebrałem część przy skrzynce z bezpiecznikami, otóż znalazłem przewód od kontrolki światła do zestawu zamka centralnego z pilotem, podążyłem kierunkiem tego kabla, dotarłem do plastikowej puszeczki, pomyślałem że to puszka sterująca zamkiem centralnym. Moim oczom ukazał się kabel niestety przerwany, dlatego tutaj jest moje pytanie. Do czego może służyć pojedynczy czarny kabel wychodzący z tej puszeczki? Pomyślałem że jak zamykałem puszkę z bezpiecznikami przypadkiem go rozciąłem. Pozdrawiam.

Dodaję zdjęcie.

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Bezpiecznik nr8 masz cały ?
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

Myniu

• Gość
Wszystkie są ok, na dodatek podczas wizyty u mechanika (bo wymieniał mi uszczelkę od pokrywy zaworów) poprosiłem go by sprawdził może coś znajdzie, tylko jeden bezpiecznik mi padł od świateł drogowych, reszta jest dobra. Chyba że połączenie bezpiecznika z gniazdkiem jest popsute lub brudne.

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Bezpiecznik nr8 odpowiada za: zapalniczkę, zegarek, światła awaryjne, kierunkowskazy, oświetlenie wnętrza i bagażnika oraz elektryczne szyby jeśli masz.

Działają Ci któreś z wymienionych rzeczy?
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

Myniu

• Gość
Działają mi kierunkowskazy, zapalniczka. Elektrycznych szyb nie mam.

EDIT. Właśnie, zapomniałem dodać że podświetlanie zegarka mi działa ale sam zegarek jeżeli chodzi o godzinę się nie wyświetla.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2012, 14:39:48 pm wysłana przez Myniu »

Offline Trojan

• Sympatyk
A ten czarny kabel to nie jest czasami antena od centralnego ?

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
A ten czarny kabel to nie jest czasami antena od centralnego ?
Dokładnie to jest antena

Myniu

• Gość
No to już wiem ;] A co myślicie o moim przypadku? Czy jest możliwość jakiejkolwiek naprawy tego co mi nie działa? Bo oczywiście każdy w takich sytuacjach wolałby jak najtaniej ale widać że innej możliwości nie ma jak tylko iść do elektryka ;(

Myniu

• Gość
Jutro sprawdzę. Dzisiaj niedziela więc odpoczywam ;]

Offline Trojan

• Sympatyk
A może kable sie przerwały w peszlu do drzwi, mi tak kiedyś centralny nie działał i szedłem po kabelkach po kolei i wyszło że sie przerwał od otwierania i zamykania drzwi.

Odp: Brak centralnego, oświetlenia wew, oświetlenia bagażnika oraz świateł awaryjnych
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 21, 2012, 20:45:32 pm »

Myniu

• Gość
A więc dzisiaj poszperałem w moim polonezie i znalazłem przyczynę mojej usterki. Mianowicie była to oto puszeczka połączona (o dziwo :O) do imobilajzera nie wiem jakim cudem, ale jednak. Zmieniłem tylko przełączniki dwa z góry na dół tak jak mi strzałeczka pokazała co widać tutaj . Na kabelek pod CTRL podłączyłem bo śledziłem go właśnie i doszedłem do tej puszki. Ta puszeczka znajdowała się za zegarami. Dzięki wszystkim za pomoc.

PS. Zapomniałem zapytać akurat przy okazji. Czy wie ktoś gdzie można zakupić baterie taki malutki paluszek do pilota od centralnego? Pytałem się wszędzie u mnie w mieście i odpowiedzi są następujące: Pierwszy raz widzę taki paluszek lub że nie mają. ;O
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2012, 20:47:51 pm wysłana przez Myniu »

Odp: Brak centralnego, oświetlenia wew, oświetlenia bagażnika oraz świateł awaryjnych
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 21, 2012, 21:11:55 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Na pewno są w Saturnie i Media Markt, widziałem też bodajże w Tesco.