Autor Wątek: Zima + samochód = problem z odpaleniem. Co robić????  (Przeczytany 9051 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zima + samochód = problem z odpaleniem. Co robić????
« dnia: Listopad 22, 2004, 15:35:00 pm »

Waluś

• Gość
Witam.

Mam standardowy problem. Odk?d sie zrobiło poniżej zera nie mogę rano zapalić. auta. Tzn. zapala po jakich? sze?ciu do osmiu próbach. Wkurza mnie to już nie miłosiernie bo mi chwila moment akumulator zdycha. A dokł?dniej objaw jest taki:
Zapal go na gazie (rok temu bez żadnego ale odpalał). Także tak przekręcam kluczyk, co by kontrolki się zapaliły, wciskam błyskawiczkę od gazu na chwilke i kręcę(metoda z przed roku i od zawsze tak go odpalam). No i cisza. To powtórka. Po trzech-czterech razach zaczyna jarzyć. Ale nie może wskoczyć na obroty. I tak dopiero po 7-8 razach załapie. Jak pojeżdżę i go zostawię na dłużej i ostygnie to odpala bez problemu.

I tak: mam 1,5 GLE, wymieniłem ?wiece (ISKRA FE65PS), przewody WN(SENTECH). Kopułka wyczyszczona, tak samo palec rozdzielacza. Co może byc przyczyn? tego problemu. CZy regulacja zaworów co? pomoże. A może k?t zapłonu ustawić???? Co jeszce można zrobić żeby to nie stanowiło problemu. Rozrusznik jest w porz?dku. Jest po regeneracji.

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 22, 2004, 16:00:00 pm »

kan

• Gość
Może mieszanka Ci się rozregulowała. Zauważyłem że jak jest zbyt bogata to na zimnym cięzko odpala  a ssanie gazu to im zimniej tym krócej trzeba trzymać. jak jest bardzo zimno to cyk i koniec. Jak się da za dużo to potem najlepiej odpalać z gazem w podłodze.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 22, 2004, 16:10:03 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Ja mam podobny problem , rano ciężko pali albo wogóle wtedy tylko linka cholownicza zostaje , a jak zapali i w dzień postawie go na dłużej to i tak pózniej odpala bez problemu ale jak noc przyjdzie to rano już kicha nie chce zapalić,
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2004, 16:22:15 pm »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)
Cytuj (zaznaczone)
Może mieszanka Ci się rozregulowała. Zauważyłem że jak jest zbyt bogata to na zimnym cięzko odpala a ssanie gazu to im zimniej tym krócej trzeba trzymać. jak jest bardzo zimno to cyk i koniec. Jak się da za dużo to potem najlepiej odpalać z gazem w podłodze.

A jest to spowodowane tym, iz bogatej mieszance trudniej jest "sie odparowac" przy takiej temperaturze. A odpowiednie odparowanie jest potrzebne aby mogl zajsc zaplon mieszanki. I wtedy mozemy "zalac" silnik. Natomiast jezesli nie damy ssania to przy tak zimnym powietrzu rowniez nie nastapi zaplon bo miezanka moze byc zauboga. poniewaz zimne powietrze jest gestrze, tzn jednosce obietosci jest go wiecej niz w gdy jest ono cieple. Mam nadziej ze w miare wyraznie sie wypowiedzialem. I chyba dobrze mowie co??? :roll:
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2004, 16:30:06 pm »

Chudson

• Gość
Ja zauważyłem ,że odpalaj?c na gazie (zwłaszcza w zimie ) zaraz po odpaleniu silnik ma za bogat? mieszankę dlatego ga?nie ( skręce na parowniku i ładnie chodzi - niestety gdy się nagrzeje trzeba znowy odkręcić ?rubkę bo zaczyna za mało gazu dostawać)  Może to wina sztywnych od zimna membran.
Ja zawsze pstrykam (bardzo krótko ) błyskawice i odpala po 3-4 obrotach wału - najpierw niechce się wkręcić powyżej 1000 obr a po chwili załapuje i ładnie chodzi ( niestety niema wolnych i ga?nie po puszczeniu gazu - a ssanie zaczyna działać dopiero po kilku minutach jak się leciutko rozgrzeje )
Je?li nie załapie po tych kilku obrotach ( a jedynie zakaszle raz- co oznacza zalanie  ) to wyłaczam  gaz na położenie ?rodkowe i odpalam z pedałem w podłodze - jak zaczyna łapać to wł?czam gaz.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2004, 17:28:29 pm »

Maciek#938

• Gość
No nie ma się co oszukiwać, że jeżeli na zewn?trz jest zimniej niż 0 stopni to po nocy zdecydowanie powinno się odpalać na benzynie.

Co się tyczy samego problemu to regulacja zaworków to podstawa, warto również poprawnie ustawić mieszankę na analizatorze spalin.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 22, 2004, 19:32:07 pm »

Darek S.

• Gość
wyreguluj zaworki na bank pomoże. daj im 0,2 na ss?cych i wydechowych. ja tak ustawiam od trzech lat i jest super. no i spryskuję, zawsze mimo nowych przewodów wszystko: przewody, kopułkę i cewkę z zewn?trz wd40. a spowoduje to to, że wilgoć się odpierdzieli od przewodów itp. inni się mog? pytac po cholerę ale zrób tak. ja mam to wypróbowane i od trzech lat pomaga. :roll:

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2004, 20:45:18 pm »

ajk#1212

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Odk?d sie zrobiło poniżej zera nie mogę rano zapalić

Poczytajcie sobie jak odpalało się Tarpana z silnikiem poldka przy -40st.C.  :roll:
http://tarpan.netglob.com.pl/historia.htm

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2004, 21:32:41 pm »

Michał @

• Gość
Ja w ramach oszczędno?ci autka, zainwestowałem w benzyke. Zaleje go za 20zl. i mam po problemie z rannym odpalaniem. A jak tylko odpali to przel?czam go na LPG. Zdaje mi się, że to taniej niż nadmierne zużywanie akumulatora i rozrusznika ??

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 22, 2004, 21:37:58 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
a co jak komu? nie chce przy niskich temperaturach odpalić ani na gazie ani na benzynie ? ja tak mam . :sad:
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 22, 2004, 21:45:45 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
ale ja daleko stałem (ostatnio) chyba ze to się już w powietrzu rozprzestrzenia
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 23, 2004, 00:19:43 am »

kristofer

• Gość
Cytat: "Sterciu#1839"
a co jak komu? nie chce przy niskich temperaturach odpalić ani na gazie ani na benzynie ? ja tak mam . :sad:
Witam cię mam ten sam problem co ty mi po nocy nie odpala ni na lpg ani na bani  :cry: chuk wie co jest .......?wiece,przewody,filtry aku? powymieniane i tak na nic to na nic to  :cry: nie pomogło polonez atu+ 97r.   POZDRAWIAM

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 23, 2004, 00:22:51 am »

kowal

• Gość
Pompa paliwa podaje odpowiednie cisnienie?

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 23, 2004, 00:24:41 am »

Offline Sterciu

• Sympatyk
No to coraz wiecej nas jest , mój nie odpala po nocy ani na tym ani na tym , a jak w ci?gu dnia pojeżdzi to nawet jak w dzień długo stoi to odpala bez problemu , a jak noc przyjdzie to już rano padaka , chyba ze tak jak dzisiaj we wrocku cieplej się zrobiło to bez zaj?knięcia zapalił rano nawet bez cholu. Aku mam nowy dlatego jeszcze kręci bez ładowania , ale jak już jest rano zimo to juz nawet go nie kręce rozrusznikiem tylko od razu na chol. |wiece wymieniłem , kable też (jakie? 7 tys km temu), nie mam pojecia o co chodzi , słyszałem ze to może być wina zapłonu , zle ustawiony , ale nie wiem ?
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 23, 2004, 07:15:49 am »

Waluś

• Gość
I du.pa blada. Za cholere nie chce zapalić. Wła?nie miałem zawie?ć siostrę do pracy, ładowałem akumulator przez calutk? noc (Bo wcze?niej się wychechłał) i raniutko go wstawiłem do autka i kręcęi kręcę i kręcę i kręcę i kręcę i nic. DO JASNEJ CHOLERY. "kur*" NIC. Zero pokichał, pokichał i skończyło sie na wychechłanym akumulatorze. Znowu go ładuję. Już dostał po dupie i to zdrowo, bo teraz to mu 3 godzinki i juz naładowany jak nówka. Wrzucę stare ?wiece i jak odpali to mu troszkę zapłon przekręcę a jak to nie pomorze to znowu wyl?duje u mechanika. A wkurwie się jak to ten słnny zielony kabelek od modułu do aparatu. Już raz był wymieniany w lutym jak też zaniemówił. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA. JETSEM W|CIEKŁY :x  :mad:  :x  :mad: :x  .

Co do zaworów zeszłej zimy też były rozregulowane. Ustawiane były dopiero w maju. Więc je?dził bez regulacji odk?d go kupiłem, tj: od stycznia 2003. i nie było problemów z odpalaniem po za tym kabelkiem.

BTW. Czy ta oleista ma? co się j? spuszcza z reduktora może mieć jaki? wpływ na to że nie moge go odpalić. Bo jak chciałem jej upu?cić i odkręciłem korek spustowy to mi nic nie wyleciało. A nie spuszczałem tego z pół roku. A może trza to robić na ciepłym silniku??

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 23, 2004, 10:47:04 am »

Offline Sterciu

• Sympatyk
no lepiej spu?ć , ja akurat nie mogę spu?cić u siebie bo tak jest ?ruba zapieczona ze hej ,
zadnym kluczem nie mogłem odkręcić ,cała się styrała a nie pusciła , a odkręcałem j? w kwietniu i spuszczałem i mocno nawet jej nie dokręcałem wtedy.
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 23, 2004, 11:56:30 am »

Cyneq

• Gość
Chłopaki:
Po pierwsze zinwestujcie w samostart. Jak jest iskra to troche tego do gardzieli, zapalić musi (no chyba ze iskry nie ma, albo wasz samochód to DF w budzie Atu+).
Po drugie co to za brednie z odparoawaniem mieszanki powietrza z gazem? Rozumiem ze kolega pomylił konktekst i pisał o benie. Gaz za parownikiem nie wystepuje już w postaci płynnej, nawet przy ostrych mrozach (prędzej Ci gałki oczne zamarzn? niż LPG). Inna sprawa że membrany sztywniej? jak jeszcze ich płyn nie grzeje, bo gaz przechodz?ć z fazy ciekłej do gazowej pobiera sporo ciepła.
A teraz opowiem jak ja odpalam:
Mam "automatyczne ssanie gazowe", czyli po wł?czniu zapłonu chwile gaz sam leci. To i tak ma drugorzędne znaczenie bo cały rok zapalam na gazie. Gaz do dechy i kręcimy - zapala w 9%% przypadków. Potem troche na obroty, potem ssanie. Tak, zwykła wajcha od ssania. I nie mówcie mi że mam za bogat? mieszankę - bo ssanie u mnie zawsze działa na zimnym, nawet po regulacji na przyż?dach. Po prostu ssanie dział mi jak tempomat ;)
 No i jazda.  Gorzej jak zga?nie kawałek dalej, jak za bardzo wcisne ssanie... wtedy nie ma zmiłuj, na gazie już nie zapali. Prawdopodobnie membrany tak sztywniej? i zamarzaj? ze już nie puszczaj? gazu wcale. Najlepiej że w takiej sytuacji wczoraj na benie też nie chciał palić, ale ja mam co? z benzyn? w ogole nie tak.

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 23, 2004, 12:06:45 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
W parowniku wytwarza się podcisnienie i on zamarzalub jak kto woli cały zachodzi szronem(własnie ze wzgledu ze membrany s? sztywne)jak mi już zapali na gazie to niech tylko przez przypadek zga?nie to już koniec nie odpali . Mój na ssaniu nigdy nie chciał odpalać(moze co? zje******** mam ale taka jest przawda) bez ssania czasami pali bez problemu a jak tylko załapie muszę mu wtedy ssanie zarzucić. Dzisiaj z odpaleniem nie było problemu bo nie jest tak zimno ale jak przychodz? mrożne noce to rano mogę zapomnieć o odpaleniu go na gazie czy na benie. (Choć w zeszłym roku odpalałem go też na gazie nawet w największe mrozy i załapywał co najgorzej to za drugim razem.)
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 23, 2004, 12:19:03 pm »

Cyneq

• Gość
Z wyci?gniętym ssaniem gaxnikowym tez nigdy nie zapalam. Gaz w podłogę i rozrusznik...jak załapie to wtedy delikatnie ssanie trzeba wyci?gnać.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 23, 2004, 13:54:23 pm »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)
Cytuj (zaznaczone)
Po drugie co to za brednie z odparoawaniem mieszanki powietrza z gazem? Rozumiem ze kolega pomylił konktekst i pisał o benie.

To chyba do mnie, fakt mowilem o beznynie bo z poczatku zdawalo mi sie, ze o bene chodzi.
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka