Autor Wątek: Elektronika pokładowa w C+  (Przeczytany 17630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Elektronika pokładowa w C+
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 17, 2013, 14:19:20 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
najważniejsze byłoby żeby komputer pilnował czy nie urwał się pasek, czy alternator nie wysiadł  lub nie gotuje się w silniku no i żeby był do kupienia gotowy z ramką zegarka (nabywca oddaje swoją ramkę przy zakupie).

Ktoś już kiedyś coś takiego wymyślił i zamontował w polonezie. W fabryce, a nazywa się zestaw wskaźników.
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2013, 18:49:50 pm wysłana przez utek »

« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 23, 2013, 08:39:35 am »

MR90

• Gość
Możesz wyjaśnić na co to komu w Polonezie Caro Plus/Atu Plus/Kombi ?

Czasem zdarza mi się zapomnieć o włączeniu świateł. W sprzedaży są mechanizmy sygnalizujące brak świateł minutę po włączeniu zapłonu. Nie zaszkodziłoby dodanie takiej funkcji jeśli nie jest to zbyt pracochłonne.

Ktoś już kiedyś coś takiego wymyślił i zamontował w polonezie. W fabryce, a nazywa się zestaw wskaźników.

Pisałem już, że zestaw wskaźników jest pod tym względem bezuzyteczny:

z powodu nieudanych lampek sygnalizacyjnych przy liczniku. Kiedyś podczas awari alternatora lampka braku ładowania nie zapaliła się wcale, a ponadto te lampki nie są widoczne kiedy na dworze świeci słońce (Polonez Kombi).

O ile w Polonezie z zestawem pierwszego typu byłem w stanie zauważyć, że korek od zbiorniczka z płynem hamulcowym jest źle założony i zapala się duży czerwony prostokąt, o tyle w Plusie nie widać tych małych ideogramików. Ideogramy w Polonezach Plus bywają różne, w Polonezie kombi są całkowicie niewidoczne gdy są wyłaczone, chyba jest tam jakaś folia która ma dawać taki efekt, natomiast na szrocie zauważyłem że liczniki innych modeli Plusów mają nieco inną budowę (tak jak inne są liczniki dla diesla i rovera) i symbole ideogramów widać nawet gdy są wyłaczone. Myśląc, że taki zestaw wzkaźników może lepiej się spisywać wziąłem taki licznik na próbę, ale nic z tego, tak samo słabo widać lampki w świetle dziennym.

Myślałem, czy rozwiązaniem nie byłoby użycie zamiast żarówek diód led gotowych w oprawce, tylko trzeba by dobrać diodę która świeci bardzo mocno. Dioda musiałaby mieć wypukła końcówkę i mały kąt świecenia, aby skupiała jak najwięcej światła na ideogramie (większośc odstępnych diód w oprawce ma jakby nawiecony stozek na końcu aby rozpraszać światło, zapewne ich przeznaczeniem jest podświetlanie tarczy licznika). Tylko nie bardzo chcę się bawić w dobieranie diód metodą prób i błędów, dlatego dużo prościej byłoby sprzęzenie krytycznych wskaźników z komputerem pokładowym, albo przynajmniej użycie tego dwukolorowego wynalazku który będzie wskazywał stan ładowania i o którym pisałem wyżej.

« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 23, 2013, 09:14:22 am »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Czasem zdarza mi się zapomnieć o włączeniu świateł.
Po co wogóle je wyłączasz ?

Myślałem, czy rozwiązaniem nie byłoby użycie zamiast żarówek diód led gotowych w oprawce, tylko trzeba by dobrać diodę która świeci bardzo mocno. Dioda musiałaby mieć wypukła końcówkę i mały kąt świecenia, aby skupiała jak najwięcej światła na ideogramie (większośc odstępnych diód w oprawce ma jakby nawiecony stozek na końcu aby rozpraszać światło, zapewne ich przeznaczeniem jest podświetlanie tarczy licznika). Tylko nie bardzo chcę się bawić w dobieranie diód metodą prób i błędów, dlatego dużo prościej byłoby sprzęzenie krytycznych wskaźników z komputerem pokładowym, albo przynajmniej użycie tego dwukolorowego wynalazku który będzie wskazywał stan ładowania i o którym pisałem wyżej.
Widziałeś jak jest zbudowany licznik od wewnątrz ? Pod kontrolkami ? Tam są takie tunele i nawet jeśli dasz diodę rozpraszającą, to tunel ukierunkuje światło tylko i wyłącznie na jedną kontrolkę. I fakt, wstawienie diod poprawia widoczność tych kontrolek.
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 23, 2013, 09:32:15 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak

Pisałem już, że zestaw wskaźników jest pod tym względem bezuzyteczny:

Posiadam plusa z tymi "widocznymi" kontrolkami, jak i z tymi "niewidocznymi". Nigdy nie miałem problemu żeby zauważyć kontrolkę która coś sygnalizuje. Gdy są wyłączone, owszem, nie widać ich.

« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 23, 2013, 10:55:33 am »

piciek

• Gość
Ideogramy w Polonezach Plus bywają różne, w Polonezie kombi są całkowicie niewidoczne gdy są wyłaczone, chyba jest tam jakaś folia która ma dawać taki efekt
Solucja:

efekt:

« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 24, 2013, 10:00:41 am »

Offline Szyna

• Sympatyk
    • Lanos HB 1.5 16V
smd nie próbowałem w kontrolki wsadzać. Natomiast jak wsadzałem zwykłe diody tylko, że w oprawce, to w dzień tak samo kijowo widać było kontrolki.

« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 25, 2013, 19:18:20 pm »

MR90

• Gość
smd nie próbowałem w kontrolki wsadzać. Natomiast jak wsadzałem zwykłe diody tylko, że w oprawce, to w dzień tak samo kijowo widać było kontrolki.

No właśnie. Ja przymierzałem zwykłe diody bez oprawki i jest tylko nieznacznie lepiej, te ideogramy po prosu są za małe i choć przepuszczają tyle światła co w starszych poldkach (za dużo nie mogą żeby nie oślepiać) to powierzchnia świecąca jest na tyle mała, że ich nie widać.

Posiadam plusa z tymi "widocznymi" kontrolkami, jak i z tymi "niewidocznymi". Nigdy nie miałem problemu żeby zauważyć kontrolkę która coś sygnalizuje.

No to spróbuj zobaczyć jakąkolwiek kontrolkę kiedy jedziesz pod słońce albo słońce świeci na zegary przez boczną szybę. Nic nie zauważysz, choćbyś miał na nosie okulary przeciwsłoneczne. Nie dość że kontrolki są zagłuszane przez światło dzienne to jeszcze wzrok się do niego adaptuje i tym bardziej trudno je dostrzec.

« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 25, 2013, 21:18:27 pm »

Offline chudy8604#1971

• Klubowicz
    • BoroKombi 1.8 16V TURBO
Może to nie jest panel plusa ale tematyka podobna :P ja bardzo lubie swoje szyby to jednak zrezygnowałem z tego pomysłu.

« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 25, 2013, 21:38:48 pm »

Offline chudy8604#1971

• Klubowicz
Zastanawiałem się nad zakupem UKP do Poloneza głównie z powodu nieudanych lampek sygnalizacyjnych przy liczniku. Kiedyś podczas awari alternatora lampka braku ładowania nie zapaliła się wcale, a ponadto te lampki nie są widoczne kiedy na dworze świeci słońce (Polonez Kombi). Kupiłem za 10 zł prosty mechanizm w postaci 3-kolorowej diody LED, która sygnalizuje prawidłowe napięcie w instalacji (za małe - świeci na czerwono, słabe - na pomarańczowo, przy właściwym na zielono), który planuję zamontować tak żeby świecił prosto w oczy i był widoczny, ale dużo lepszy byłby komputerek, który sygnalizowałby dźwiękiem spadek napięcia w wyniku zerwania paska klinowego oraz wzrost temperatury silnika ponad wyznaczoną wartość, np. 97 stopni. W ten sposób można by uniknąć awarii uszczelki pod głowicą, tym bardziej że moja jest fabryczna. Dobrym pomysłem jest również sygnalizacja dźwiękowa niewłączonych świateł. Tu jest sporo innych pomysłów:

Można też zastosować tańszy komputer np.
http://allegro.pl/uniwersalny-komputer-pokladowy-paliwa-rewelka-i3102892821.html
ja sam myślałem o takim komputerem ale myśle że był go wykorzystywał do troche innych celów przydatna funkcja ładowanie alternatora (nie ma na liczniku) albo po prostu do temperatury. Tylko potrzebuje wiekszy wyświetlacz i nie wiem czy to bedzie dobrze wyglądało, czy nie bedzie tak ze wyświetlać wiekszy a na nim tylko jedna informacja?? wyświetlacz chce o wymiarach wys. 7.5cm szer. 8cm

« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 25, 2013, 21:40:06 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Noo, chudy, konkret będzie, zamiast radia coś takiego (bo z tego co pamiętam w miejscu radia masz panel Calsonica). :)

« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 25, 2013, 23:38:35 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
chudy,
ile to cali, bo tak ladnie sie wpasowal ?
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 26, 2013, 06:48:58 am »

Offline chudy8604#1971

• Klubowicz
ja przerobie calsonika na sterowanie starego typu to radio zostaje na swoim miejscu a w tym miejscu miała wylądować nawigacja. Tylko robić całą zabudowe tylko pod nawigacje to nie jest za fajnie. Wole w te miejsce komputer pokładowy a nawigacja na szybe.  Nawigacja ma wymiar 4,7 cala (wyświetlacz)
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2013, 06:50:56 am wysłana przez chudy8604 »

« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 26, 2013, 15:13:32 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak

No to spróbuj zobaczyć jakąkolwiek kontrolkę kiedy jedziesz pod słońce albo słońce świeci na zegary przez boczną szybę. Nic nie zauważysz, choćbyś miał na nosie okulary przeciwsłoneczne. Nie dość że kontrolki są zagłuszane przez światło dzienne to jeszcze wzrok się do niego adaptuje i tym bardziej trudno je dostrzec.

Zrobiłem plusami z 400tys km i nie miałem problemów.

Jeżeli nie widzicie kontrolek, to najprostszym rozwiązaniem będzie podłączenie pod kontrolki sygnałów dźwiękowych. Ale tu się może pojawić problem zagłuszania sygnału przez silnik i całą resztę (bo podobno w polonezie jest głośno).

Może szyby barwione?

« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 26, 2013, 15:16:31 pm »

Offline Szyna

• Sympatyk
    • Lanos HB 1.5 16V
No nie wiem... Dla mnie te kontrolki są mało widoczne. Może przez to, że mam te nie widoczne pod słońce (nowsze), te starsze niestety przez przypadek zniszczyłem i nie mam jak wypróbować, ale sądze, że byłoby podobnie - No bo jak ma być widać światło jeżeli słońce na nie wali? - coś musi świecić jaśniej.

« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 26, 2013, 15:32:57 pm »

piciek

• Gość

po raz kolejny polecam SMD :P

« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 26, 2013, 16:01:48 pm »

Offline Szyna

• Sympatyk
    • Lanos HB 1.5 16V
Ja mówię o walącym w oczy/dechę słońcu ;) ale nie omieszkam kiedyś wypróbować smd ;)

« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 26, 2013, 17:05:08 pm »

piciek

• Gość
Po to założyłem SMD, zeby rozwiązać problem niewidocznych kontrolek. Dodatkowo kontrolki w nocy nie walą po oczach, parę filmów w celu zobrazowania jak to wygląda podczas jazdy.
tutaj film w dzień, nagrywane notem II z włączoną lampą
http://www.youtube.com/watch?v=5TNfGIeC0QQ
tutaj w nocy
http://www.youtube.com/watch?v=7LFjhpazUfU
http://www.youtube.com/watch?v=xAFdvFvEV7Q

« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 26, 2013, 17:09:23 pm »

Offline Szyna

• Sympatyk
    • Lanos HB 1.5 16V
W nocy owszem ładnie. Za to mówię po raz kolejny o efekcie, który dała lampa z Twojego note II - nie widać kontrolki skończonych hamulców, która się u Ciebie ciągle pali

« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 26, 2013, 17:18:52 pm »

piciek

• Gość
Od niedawna się nie świeci ;) , odpal sobie w jakości Full HD ten film, a zobaczysz kontrolkę :)
Poza tym, światło SMD które jest w lampie NOTE II daje więcej światła z takiej odległości niż Słońce :)

« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 26, 2013, 17:26:46 pm »

Offline Szyna

• Sympatyk
    • Lanos HB 1.5 16V
Obejrzałem i nie zauważyłem ;P ale mniejsza o to. Jak będę miał zbędną gotówkę to wypróbuję ;) mało tego - w tej kwestii skonsultuję się z Tobą ;)