Możesz wyjaśnić na co to komu w Polonezie Caro Plus/Atu Plus/Kombi ?
Czasem zdarza mi się zapomnieć o włączeniu świateł. W sprzedaży są mechanizmy sygnalizujące brak świateł minutę po włączeniu zapłonu. Nie zaszkodziłoby dodanie takiej funkcji jeśli nie jest to zbyt pracochłonne.
Ktoś już kiedyś coś takiego wymyślił i zamontował w polonezie. W fabryce, a nazywa się zestaw wskaźników.
Pisałem już, że zestaw wskaźników jest pod tym względem bezuzyteczny:
z powodu nieudanych lampek sygnalizacyjnych przy liczniku. Kiedyś podczas awari alternatora lampka braku ładowania nie zapaliła się wcale, a ponadto te lampki nie są widoczne kiedy na dworze świeci słońce (Polonez Kombi).
O ile w Polonezie z zestawem pierwszego typu byłem w stanie zauważyć, że korek od zbiorniczka z płynem hamulcowym jest źle założony i zapala się duży czerwony prostokąt, o tyle w Plusie nie widać tych małych ideogramików. Ideogramy w Polonezach Plus bywają różne, w Polonezie kombi są całkowicie niewidoczne gdy są wyłaczone, chyba jest tam jakaś folia która ma dawać taki efekt, natomiast na szrocie zauważyłem że liczniki innych modeli Plusów mają nieco inną budowę (tak jak inne są liczniki dla diesla i rovera) i symbole ideogramów widać nawet gdy są wyłaczone. Myśląc, że taki zestaw wzkaźników może lepiej się spisywać wziąłem taki licznik na próbę, ale nic z tego, tak samo słabo widać lampki w świetle dziennym.
Myślałem, czy rozwiązaniem nie byłoby użycie zamiast żarówek diód led gotowych w oprawce, tylko trzeba by dobrać diodę która świeci bardzo mocno. Dioda musiałaby mieć wypukła końcówkę i mały kąt świecenia, aby skupiała jak najwięcej światła na ideogramie (większośc odstępnych diód w oprawce ma jakby nawiecony stozek na końcu aby rozpraszać światło, zapewne ich przeznaczeniem jest podświetlanie tarczy licznika). Tylko nie bardzo chcę się bawić w dobieranie diód metodą prób i błędów, dlatego dużo prościej byłoby sprzęzenie krytycznych wskaźników z komputerem pokładowym, albo przynajmniej użycie tego dwukolorowego wynalazku który będzie wskazywał stan ładowania i o którym pisałem wyżej.