Autor Wątek: Prawo jazdy kategorii D - autobusy - co i jak?  (Przeczytany 3135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Prawo jazdy kategorii D - autobusy - co i jak?
« dnia: Czerwiec 07, 2012, 17:18:33 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Witam,

jak w temacie, chciałbym się co nieco dowiedzieć nt zdobywania uprawnień pozwalających na kierowanie autobusami.
Konkretnie jaki jest średnio koszt całej "zabawy". Google za wiele w tym temacie do powiedzenia nie ma, sporo informacji, ale zdarzają się sprzeczne i nieaktualne.
Chciałbym, aby wypowiedział się ktoś kto to przerabiał w ostatnim czasie lub jest na bieżąco z tematem z innych powodów.

Nie interesują mnie wypowiedzi "lepiej zrób na C" lub "to strasznie droga impreza" itp.
Oczekuję konkretów od praktyków i ludzi obeznanych.

Pozdrawiam :)
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

Odp: Prawo jazdy kategorii D - autobusy - co i jak?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 10, 2012, 20:47:30 pm »

Offline seba601s

• Sympatyk
    • polonez 1.9 GLD
Ja akurat jestem w trakcie kursu..z racji że mam C to koszt jest niższy i mniej jest godzin jazdy(chyba mam mieć w sumie 40 godzin)...koszt 2800zł +lekarz+egzamin..ale troche żałuje że robie bo i kasa i czasu brak. A do tego i tak trzeba kurs na przewóz osób..
Tylko tchórze obwiniają innych za swoje porażki...

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2012, 10:28:51 am »

Offline Soap

• Nowicjusz
    • Zbieram na kolejne Atu+ :)
Ja też jestem w trakcie robienia kat. D ale nie mam C. Koszt to 3500zł za prawko + minimum (jak się dobrze poszuka) 5500-6000zł za kwalifikacje wstępną. Oczywiście dojdą jeszcze koszta egzaminów.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2012, 11:41:53 am »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Nie wydaje mi sie Soap aby to bylo takie drogie. Kurs okolo 2500zl + pozniej kurs na przewoz osob. Mozna sie ubiegac w urzedzie pracy o to jesli nie pracujesz lub jestes niezarejerstrowany

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2012, 12:25:23 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
pozniej kurs na przewoz osob.

Nie ma czegoś takiego jak kurs na przewóz osób juz , jest Kwalifikacja wstępna lub Kwalifikacja Wstępna uproszczona.

Sam koszt kursu na D w kazdym miescie moze byc inny , więc tu trzeba sie orientowac u siebie w miescie.

Koszt kursu na kat D we Wrocławiu na podbudowie kat C to około 2400zł , godzin praktycznych 40 , godzin teoretycznych 20 ,
jezeli na podbudowie tylko kat B to wtedy koszt kursu jest wyzszy , w granicach 3400zł , godzin praktycznych jest wtedy 60 , godzin teoretycznych 20.

Po ukończeniu kursu oczywiście egzaminy które tez kosztują w okolicach 200zł , a dokładnie teoretyczny chyba coś jak dobrze pamiętam 22zł , praktyczny 160zł. To pod warunkiem ze daz się za pierwszym razem oczywiście...

Kwalifikacja wstępna , trzeba szukać ale i trzeba liczyc ze od 2500zł wzwyż , nawet do 9000zł.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2012, 12:27:42 pm wysłana przez Sterciu »
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 12, 2012, 06:43:35 am »

Offline Yahoo

• Nowicjusz
    • GSi & GLi
Poszukaj dobrze, być może w twojej okolicy są realizowane jakieś programy unijne i można zrobić prawko za free.
U mnie był podobny program, można było zrobić kurs za darmo na jedną wybraną kategorie powyżej B.
Ja już dowiedziałem się jak było po wszystkim, ale kilku znajomych podniosło w ten sposób swoje kwalifikacje.

Warto dobrze poszukać. Generalnie jak się nastawiać na wyrobienie uprawnień to już kompletnie, prawko+kwalifikacja,
wydać trochę kasy na początek, później poszukać roboty w tym kierunku no i z czasem inwestycja się zwróci.
Jeżeli pracujesz to w większości szkół masz ofert kredytowe, więc można rozłożyć koszta na raty. 
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 12, 2012, 11:52:29 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Nie mam kiedy podjechać do PZMotu w Kołobrzegu, jak znajdę chwilę to dowiem się co i jak z kosztami na moim regionalnym podwórku.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja