Autor Wątek: Swiecacy sie pedal hamulca  (Przeczytany 5603 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Swiecacy sie pedal hamulca
« dnia: Czerwiec 21, 2012, 22:25:39 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Witam.

Od jakiegos czasu swieci mi sie zolty pedal  hamulca w lewym dolnym rogu na tablicy. Po wcisnieciu mocniej hamulca kontrolka gasnie, jednak po puszczeniu od nowa sie zaswieca. Wyjalem zarowki z dwoch stron i wszystko przelecialem papierem sciernym jednak problem nie zniknal.
W czym moze lezec problem? Stop i swiatla normalnie dzialaja. Plyn jest.

Odp: Swiecacy sie pedal hamulca
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 21, 2012, 22:30:53 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
A styki we wtyczce przeczyściłeś ? Sprawdź też mase na lampy.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 21, 2012, 22:32:28 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Wtyczki nie czyscilem. A masa jest dobra napewno.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 21, 2012, 22:32:39 pm »

piciek

• Gość
sprawdz wtyki włacznika hamulca przy pedale i niebieski klocek

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 21, 2012, 22:34:53 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Wtyki sa dobre bo je ostatnio czyscilem. I stop sie normlanie zapala. Jutro przeczyszcze wpinke w lampie.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 21, 2012, 22:45:44 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Jedynym sposobem pozbycia się tej kontrolki jest wymiana urządzenia mikroprocesorowego na nowe, pomijam oczywiście wymontowanie żarówki z tablicy. Sam przerobiłem już trzy takie wymiany a ostatnio kontrolka znów zaświeciła swym pomarańczowym blaskiem więc zabieg czeka na czwarte powtórzenie.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 21, 2012, 22:47:41 pm »

piciek

• Gość
ja zawsze czyściłem styki przy pedale hamulca, i kontrolka przestawała świecić, a urządzenie mikroprocesorowe siedzi od nowości, nawet delikatnie przysmażone na styku 30 jest, a mimo to działa.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 21, 2012, 22:52:54 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Urzadzonko ostatnio wymienialem. Z reszta nowe kosztuje 140zl... Jutro przeczyszcze te styki jeszcze raz.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 21, 2012, 23:05:10 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Spróbuj wyjąć urządzenie mikroprocesorowe jeszcze raz i przytrzymując kable wiązki (w miejscu gdzie jest montowane urządzenie mikroprocesorowe) z drugiej strony skrzynki bezpieczników włożyć urządzenie jeszcze raz. U mnie działa za każdym razem i dopóki centralki się nie rusza to żadna żółta kontrolka nie świeci.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 22, 2012, 11:15:24 am »

Offline Mardas#1946

• Witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Klubowicz
    • ATU + GSI 1,6,2000 r. LPG-AL 700,70U,klimatyzacja Fab. kontrolka AFR
wymiana nic nie da urządzenia mikroprocesorowego ,problem tkwi w samym urządzeniu mikroprocesorowym jest źle zaprojektowane od początku i skonstruowane ,problemem tym się kiedyś interesowałem ,ale kiedy elektryk samochodowy powiedział mi że samo urządzenie jest felerne , i nie da się go naprawić ,to sobie odpuściłem ,i jeżdżę z tym pedałkiem hehe  ;p ;p ,szkoda czasu i wydawania pieniędzy na to gówno  ;p ;p <do bani> <do bani> <do bani>
Mardas- Jimi wiecznie żywy !!!!!!!!!!!! ,a moje ATU nie do zdarcia !!!!!!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/108123

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 22, 2012, 14:53:02 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Niby wyjalem wszystko przeczyscilem jednak nic to nie dalo. Do dwoch razy kontrola znika pozniej sie swieci caly czas. Mozliwe ze problem jest w tym urzadzeniu mikro bo tak sie dzieje odkad wymienilem je lub minimalnie po wymianie. Przedtem wszystko bylo ok. Najwyzej wyciagne zarowke zeby mi oka nie draznilo :D
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2012, 14:55:06 pm wysłana przez bear2493 »

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 22, 2012, 17:08:58 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
No nie wiem Mardas, mnie tam w obu Polonezach nic nie świeci.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 22, 2012, 18:03:47 pm »

Offline Mardas#1946

• Witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Klubowicz
    • ATU + GSI 1,6,2000 r. LPG-AL 700,70U,klimatyzacja Fab. kontrolka AFR
No nie wiem Mardas, mnie tam w obu Polonezach nic nie świeci.
widocznie masz do dupy polonezy hehe  ;p (oczywiście to żart) ,nie wiem czego się u ciebie nie świeć ? ale w większości  polonezów tak jest  ;p to może powiedz coś zrobił że masz dobrze bo ja już ze 4 mikroprocesory  wymieniłem ,czyściłem styki wymieniałem żarówki itd.itp i brakuje już mi pomysłów, i cały czas to mam hehe  <mysli>
Mardas- Jimi wiecznie żywy !!!!!!!!!!!! ,a moje ATU nie do zdarcia !!!!!!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/108123

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 22, 2012, 18:08:50 pm »

Offline Aetius

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI L-202 Polonez Atu+ 1.6 GSI 92U
u mnie miga po włączeniu a  po wciśnięciu hamulca gaśnie czyli tak jak fabryka przykazała... nie miałem z tym probemów nigdy
Był:
1.6 GLE L115 Pn Caro
Jest:
1.4 GLI 16v L202 Pn Caro orciari / 1.6 GSI 92U Atu+ / Mazda 2.5 V6 / Saab 900i 2.0 LPG

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 22, 2012, 21:02:35 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
po mojemu to mikroprocesor się odzywa. miałem 4 Polonezy począwszy od 93 rocznika po 98 rok i nie było problemów nigdy z tą kontrolką.
FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 23, 2012, 09:54:02 am »

Offline MichalSW

• Sympatyk
może powiedz coś zrobił że masz dobrze
Spróbuj wyjąć urządzenie mikroprocesorowe jeszcze raz i przytrzymując kable wiązki (w miejscu gdzie jest montowane urządzenie mikroprocesorowe) z drugiej strony skrzynki bezpieczników włożyć urządzenie jeszcze raz. U mnie działa za każdym razem i dopóki centralki się nie rusza to żadna żółta kontrolka nie świeci.
Zrobiłem j.w Nie wiem czemu, ale jak tylko mocniej opuszczę centralkę elektryczną w dół, to zaraz nie styka mi jakiś kabel od mikroprocesora (nie jest przerwany) i się świeci. Wtedy mikroprocesor "out" i ponowny montaż z przytrzymywaniem druga ręką kabli w rejonie miejsca montażu mikro. Do następnego mocnego opuszczenia centralki jest super.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 23, 2012, 14:11:48 pm »

piciek

• Gość
Zrobiłem j.w Nie wiem czemu, ale jak tylko mocniej opuszczę centralkę elektryczną w dół, to zaraz nie styka mi jakiś kabel od mikroprocesora (nie jest przerwany) i się świeci. Wtedy mikroprocesor "out" i ponowny montaż z przytrzymywaniem druga ręką kabli w rejonie miejsca montażu mikro. Do następnego mocnego opuszczenia centralki jest super.
wymień konektory w centralce, kilka sztuk 6,3mm i kilka 2,8mm. 10 min roboty, kable skracasz 0,5cm, zarabiasz nowe wsuwki, wkladasz w odpowiednie miejsca i urzadzenie siedzi sztywno, mozliwe ze zasniedziale sa styki w centralce, dlatego nie bedzie laczyc.

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 23, 2012, 23:59:13 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
po co zaraz wymieniać konektory? wystarczy je nieco ścisnąć, wtyczkę 2-3 razy włożyć i wyjąć i jeszcze się nie spotkałem, aby to nie pomogło.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 24, 2012, 21:34:51 pm »

piciek

• Gość
po co zaraz wymieniać konektory?
żeby nie bawić się w półśrodki tylko zrobić coś raz a porządnie, konektory wewnątrz mogą być zaśniedziałe, wiec czyszczenie każdego z osobna zajmie więcej czasu niż założenie nowych, którycvh dodatkowo nie trzeba ściskać. No ale to tylko polonez, wiec lepiej wyjąć mikroklocka i dwa razy wsadzić, albo najlepiej wyjać kontrolkę, bo i po co ona, skoro mozna jeździć bez świateł stopu albo sprawdzić czy się świecą podjeżdzając pod ścianę.