Autor Wątek: Sonda lambda rover - dziwne zachowanie  (Przeczytany 3614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sonda lambda rover - dziwne zachowanie
« dnia: Lipiec 22, 2012, 17:38:53 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
    • http://www.TutorialsBase.pl
Mam do was pytanko, ale najpierw filmik - http://www.youtube.com/watch?v=OfcEXMRt5rw

Tak działa moja sonda lambda. Wydaje mi się że jest coś nie tak z nią - nie powinna spadać co chwile do 0. Mi to wygląda na to jak by co chwile traciła zasilanie ale tak nie jest.
Dziwi mnie też to że po odłączeniu sondy, na kablu po stronie komputera jest cały czas napięcie utrzymujące się w okolicy 0,34V +/- 0.1V
Może coś jest w elektryce zwalone? Wydaje mi się że nie powinno być żadnego napięcia na kablu po odłączeniu sondy.

Jeszcze jedna moja obserwacja, po zgaszeniu silnika sonda wskazuje przez długi czas 0,17V.
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)
"J: Do 100 i ja odpuszczam
G: Ja nie patrze na zegary "

Odp: Sonda lambda rover - dziwne zachowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 22, 2012, 20:35:50 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 22, 2012, 20:51:02 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
A moze cos od Ciebie :) bo z tego linku to sie niczego nowego nie dowiedzialem. A czy u mnie jest cos nie tak z sonda czy z elektronika to dalej nie wiadomo.
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 22, 2012, 21:58:08 pm »

nethero

• Gość
W uproszczeniu: przy normalnej pracy sondy wąskopasmowej , jej wskazania będą się zmieniać skokowo pomiędzy 0 a 1 V.
Ta wartość moduluje dość szybko gdyż jej wskazania są reakcją na regulację kompa, który stara się w regularny sposób oscylować
pomiędzy ubogim a bogatym stanem i w ten sposób utrzymywać mieszankę stechiometryczną.

Po drugie - multimetry szybko zmieniające się wskazania uśredniają.

Po trzecie - sonda nie jest zasilana, tylko jej grzałka. Sama sonda nie posiada zasilania, sama w sobie jest źródłem słabego prądu.
Komputer silnika posiada przetwornik ADC do mierzenia napięcia generowanego przez to źródło.

Wniosek - takie mierzenie napięcia multimetrem nie ma sensu.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 22, 2012, 23:51:02 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Nic więcej od siebie nie dodam - w tym linku temat został wyczerpany ( w wymaganym przez Ciebie zakresie)

Prawdą jest że najlepiej używać do tego multimetru analogowego (takiego ze wskazówkiem)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 23, 2012, 01:13:18 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Czemu ? Sonde sprawdzasz w prosty sposób cyfrowym miernikiem za 20zł najpierw grzalke czy ma przejscie odpalasz motor ktory musi pochodzic dluzsza chwile i podpinasz miernik -na wolnych ma pokazywac okolo0,5V jak dodasz gazu(lub puszczasz) spada do zera na moment i rosnie po chwili. Czesto sonda nie pokazuje nic albo stałą wartosc -wtedy jest walnieta i nalezy ja wymienic. Pozatym nie kazdy umie korzystac z miernika analogowego ,a tak jestes w stanie w ciagu paru chwil stwierdzic co jest grane
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 23, 2012, 07:18:47 am »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
Ok, czyli prawdopodobnie sonda do wymiany. A co powiecie na zachowanie miernika gdy sonda jest odlaczona?
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 23, 2012, 07:30:31 am »

snikers

• Gość
Czemu ? Sonde sprawdzasz w prosty sposób cyfrowym miernikiem za 20zł najpierw grzalke czy ma przejscie odpalasz motor ktory musi pochodzic dluzsza chwile i podpinasz miernik -na wolnych ma pokazywac okolo0,5V jak dodasz gazu(lub puszczasz) spada do zera na moment i rosnie po chwili. Czesto sonda nie pokazuje nic albo stałą wartosc -wtedy jest walnieta i nalezy ja wymienic. Pozatym nie kazdy umie korzystac z miernika analogowego ,a tak jestes w stanie w ciagu paru chwil stwierdzic co jest grane
Pozostaje pytanie czy mierzysz czy wróżysz. Poprawność działania zmierzysz oscyloskopem. Multimetrem możesz zmierzyć czy grzałka nie ma przerwy i wywróżyć działanie sondy.

Z tego co jest na filmie można wywróżyć, że sonda działa.

Co do zasady działania sondy to tak jak pisze nethero. Sonda jest ogniwem galwanicznym więc sama generuje napięcie, nie prąd :)

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 23, 2012, 09:41:44 am »

nethero

• Gość
Ale co wtedy mierzysz jak jest odłączona?

Sonda jest ogniwem które pracuje dopóki jest odpowiednio rozgrzane, także przez jakiś czas po wyłączeniu silnika.
Wartość niskiego stanu rzadko jest 0V, tylko poniżej pewnego progu.
Z ogólnej oscylacji wartości na filmiku wydawać by się mogło że sonda pracuje, ale nie wiesz czy osiąga zadane progi
w tych swoich oscylacjach.

Chodziło mi o to że jest źródłem napięciowym, a realnie jakimś tam mimo wszystko słabiutkim źródłem prądowym - którego oczywiście nie obciążysz :)

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 24, 2012, 02:46:07 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Pozostaje pytanie czy mierzysz czy wróżysz.

Po sprawdzeniu kilku sond mozna okreslic z duza doza prawdopodobienstwa ze jest dobra, a 100% pewnosci to albo kontrola oscyloskopem lub analizatorem spalin albo duze spalanie "bez powodu"
Tak jak napisałem sonda najczesciej pada ze pokazuje 0V albo stałą wartosc cały czas, ewentualnie 12V jezeli jest przebicie z grzałki, a to bez problemu stwierdzisz. Sondy maja spory rozrzut produkcyjny, silniki tez sa rózne i naprawde dla kompa nie robi wielkiej róznicy jezeli na bogato pokaze 0,8 zamiat 0,9V
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 24, 2012, 07:49:56 am »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Fist, przecież masz instalkę gazową, a w niej, po podłączeniu do kompa zobaczysz wszystko co się dzieje z sondą.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 24, 2012, 20:23:58 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Pod warunkiem że nie ma emulatora sondy tak jak ja......

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 30, 2012, 18:56:49 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
Fist, przecież masz instalkę gazową, a w niej, po podłączeniu do kompa zobaczysz wszystko co się dzieje z sondą.
Mam, ale nie mam kabelka wlasnego.
Nie mam emulatora.
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)