Autor Wątek: Progi - truck, a osobowka  (Przeczytany 5317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Progi - truck, a osobowka
« dnia: Październik 23, 2012, 08:12:48 am »

piciek

• Gość
Jak w temacie. Czy w trucku 5 osobowym progi sa takie same jak w osobowym, czy moze mocniejsze?
No i drugie pytanie, przy okazji robienia blacharki, wymieniac zdrowe progi na nowe, czy zostawic te co są? Blotniki, drzwi, klapa i maska beda szly do ocynku, wiec przy okazji mozna ocynkowac nowe progi. Sam nie bede tego malowal, wiec kwestie malowania ocynku prosze przemilczec. Jesli chodzi o budżet, to ma być to zrobione raz, a dobrze.

Odp: Progi - truck, a osobowka
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 23, 2012, 08:17:40 am »

Offline arek1995

• Sympatyk
    • Polonez Atu Plus 1997r 1,6 bosch/abimex/GSI
Tak z ciekawości zapytam : ile płacisz za ocynkowanie np blotnika?  Bo sam sie kiedyś nad tym zastanawialem,ale planuje robić błotniki z laminatu. I nie wiem co lepsze
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 23, 2012, 08:18:27 am »

piciek

• Gość
narazie się dowiadywałem czy takie elementy ocynkują, nie pytałem za ile.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 23, 2012, 16:05:05 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
No i drugie pytanie, przy okazji robienia blacharki, wymieniac zdrowe progi na nowe, czy zostawic te co są?
jak są zdrowe, to nie ruszaj. najlepiej jakbyś miał możliwość załatwienia endoskopu i obejrzenia progów od wewnątrz.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 23, 2012, 16:39:16 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
zdrowych elentow nadwozia lepiej nie ruszac ,
cynkowanie progu niewiele da ,poniewaz przy jecho spawaniu i tak utworza sie potencjalne zrodla korozji,
wiec moze sie okazac ,ze bedzie kupa roboty z wymiana ,a zagrozenie korozja wzrosnie,
sam prog to moze byc i mocno zjedzony ,bo i tak tego nie widac,
ale zeby wymienic prog to trzeba sie dociac do elementow podlogi,ktorych i tak nie ocynkujesz,

czyli,jezeli progi masz dobre to ich nie ruszaj - zrob im plukanke od srodka ,wtrysnij jakis preparat odrdzewiajacy ,czy nawet podklad reaktywny (generalnie cos ,co szybko wiaze wilgoc i tlen z powietrza ) pozostalosci wyplucz rozpuszczalnikiem i wtrysnij preparat przeznaczony do profilow zamknietych
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 23, 2012, 16:52:29 pm »

Offline sova

• Sympatyk
  • wychowany na tylnym napędzie
    • PN Coupe--> home made
wtrysnij jakis preparat odrdzewiajacy
pozostalosci wyplucz rozpuszczalnikiem
i słuchaj jak ruda chrupie :-D
FSO Motoklub Polska---> www.fsomoto.xip.pl
Mercedes C180 Esprit kombi
Historia mojego PN 1,4 Coupe zaczyna się tu ->www.fsomoto.xip.pl/forum/viewtopic.php?t=1143&postdays=0&postorder=asc&start=360

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 23, 2012, 17:06:19 pm »

piciek

• Gość
ostatnio bylem u blacharza, zeby zobaczył co będzie do wymiany, progi sprawdzał i konserwował jakimś preparatem wstrzykiwanym na gorąco, mówił, że są w stanie fabrycznym, ale wspomniał, że jak chce mi się bawić to moze je wymienić na truckowskie, bo podobno są mocniejsze. Ale skoro nie warto i można zaszkodzić sobie to rezygnuje z tego pomysłu.

jednak nurtuje mnie, czy truckowskie rzeczywiscie są mocniejsze?

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 23, 2012, 17:20:13 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
milem w rekach progi z trucka i osobówki są grubsze, kupiłem takowy komplet zewnętrznych wewnętrznych miały iść do kombi, ale auto zezłomowałem, lezą i czekają na wstawienie w atu.
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 23, 2012, 17:35:36 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
teraz to tylko manufaktura jest ,wiec czy prog jest grubszy ,czy cienszy to pewnie od dostawy blachy zalezy,
o roznicy w grubosci mozemy mowic ,jezeli ta roznica to co najmniej 0.5mm ,
a do takich grubszych elementow to trzeba tlocznik zaprojektowac ,a nie wrzucic na prase blecha jaka wlasnie wpadla w reke,

no i akurat w Polonezie to bez sensu robic zewnetrzne progi grubsze - nawet w truckach ,
mozna poprostu dac wewnetrzny prog grubszy,
a do tego to nawet nie potrzeba wykrojnika na te dziory ,ktore sa seryjnie ,bo wystarczy dac pas blachy o dowolnej grubosci,
ale tez nie ma sensu tego robic ,jak sie nie da grubszego pasa w podlodze,
no chyba ,ze pokombinowac z katownikiem,
ale to nie ma nic wspolnego z fabryczna technologia laczenia blach
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 23, 2012, 17:52:28 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
obadajcie.sobie.jak.ja.wzmocnilem.progi.w.temacie.o.coupe.sovy.(sorry,spacja.mi.nie.dziala:D)
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 23, 2012, 21:07:10 pm »

Offline CSR_GTI

• Sympatyk
    • Honda Civic VI
Jesli chodzi o budżet, to ma być to zrobione raz, a dobrze.
całe auto daj na ocynkownie - 1.5zł za 1kg.

Jakbym chciał zrobić raz, dobrze i na wieki to bym zrobił tak: rozebrał całe auto do samej gołej budy, zrobił blacharkę, wspawał gdzie nie gdzie wzmocnienia, dał wszystko na ocynkownię i malowanie proszkowe.

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 23, 2012, 22:22:43 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
To jak już tak szaleć to można zrobić coś takiego http://www.capri.pl/car/2873/2852
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 23, 2012, 23:58:53 pm »

piciek

• Gość

Jakbym chciał zrobić raz, dobrze i na wieki to bym zrobił tak: rozebrał całe auto do samej gołej budy, zrobił blacharkę, wspawał gdzie nie gdzie wzmocnienia, dał wszystko na ocynkownię i malowanie proszkowe.

Podeslij mi namiary gdzie mozna cala bude ocynkowac. Za 1500zl jakby mi cala bude ocynkowali to nawet bym sie nie zastanawial. U mnie w miescie jest cynkownia ale tylko elementy 175x200x100 mozna maksymalnie dac do ocynku.

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 24, 2012, 10:12:57 am »

Offline CSR_GTI

• Sympatyk
    • Honda Civic VI
Podeslij mi namiary gdzie mozna cala bude ocynkowac. Za 1500zl jakby mi cala bude ocynkowali to nawet bym sie nie zastanawial. U mnie w miescie jest cynkownia ale tylko elementy 175x200x100 mozna maksymalnie dac do ocynku.

W rawie mazowieckiej: http://www.cynkownie.eu/pl/Mozliwosci_produkcyjne4.html

Długość: 8,00 m
    Szerokość: 1,45 m
    Wysokość: 2,40 m

Według tego co piszą to wystarczy żeby karoseria stała bokiem i powinna wejść. Koszt był 1.5zł za kilogram z tego co na wiosnę słyszałem. Sama karoseria  nie waży dużo i wyszło by to w jakiejś śmiesznej kwocie. Można by się pokusić i dać elementy takie jak belka pod silnik, łapy silnika, wszelkie pierdoły pod spodem itp.

Myślę że jakieś 600kg wszystkiego by było. Można dać od razu do nich do lakierni proszkowej tylko już nie wiem jaka cena.

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 24, 2012, 11:54:12 am »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Tylko trzeba jeszcze jakoś usunąć powłokę lakierniczą z całej budy(w tym profili zamkniętych)
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 24, 2012, 12:19:41 pm »

Offline CSR_GTI

• Sympatyk
    • Honda Civic VI
Oni to śrutują i potem wytrawiają kwasem. Full service.

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 24, 2012, 18:01:24 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Czekam aż ktoś napisze że jest to nie możliwe bo cośtam. Z waszego pisania wygląda to zbyt pięknie. Jak by to było takie proste i w sumie nie drogie, to większość aut po gruntownych remontach było by cynkowane.

SilverArrow, jakim sposobem będą twoje blachy cynkowane? Bo interesowałem się tematem i zawsze był problem że temperatura w której cynk się nakłada jest zbyt duża i zrobią się fale. A po jeszcze jakimś innym sposobie cynk lubił odchodzić płatami.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2012, 18:07:23 pm wysłana przez PiatasE »

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 24, 2012, 18:22:54 pm »

piciek

• Gość
Jakim sposobem - nie wiem, kumpel cynkowal tam maske od malczana pare lat temu i do tej pory nic sie nie dzieje mimo odpryskow lakieru od kamieni. Dodatkowo cynkowane sa tam elementy do VW, co mowi samo za siebie.

CSR dzieki za namiar, bede tam dzwonil niebawem :)

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 24, 2012, 18:33:21 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Jakim sposobem - nie wiem, kumpel cynkowal tam maske od malczana pare lat temu i do tej pory nic sie nie dzieje mimo odpryskow lakieru od kamieni. Dodatkowo cynkowane sa tam elementy do VW, co mowi samo za siebie.

Właśnie interesuje mnie taki temat bo miał bym praktycznie pół malucha w elementach do cynkowania, a to dało by spokój na 30 lat z dobrą konserwacją i dbaniem.

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 24, 2012, 20:25:00 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
cynkowac mozna tylko czysta blache,
gdyby mic nowa bude bez podkladu to mozan sie bawic ,ale uzywanej budy nie da sie doczyscic - kwas nei rozpusci wszystkiego (a taki co rozpusci to i blache zeżre) ,wiec profile zamkniete i tak nie beda wewnatrz pokryte cynkiem,
tam gdzie jest nalot rdzy to i tak bedzie sie rozwijal ,jedynie wolniej ,bo cynk jest warstwa pasywna

wiec ocynkowanie budy jest wiasciwie niewykonalne - trzeba bylo myslec o tym 20 lat temu,kiedy mozna bylo kupic sama bude