Autor Wątek: Pytanie do Warszawiaków  (Przeczytany 7413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pytanie do Warszawiaków
« dnia: Sierpień 12, 2013, 08:55:58 am »

Offline Ciastek

• Sympatyk
  • PN 1.8 16v, AR 147 1.9jtd, Ducati Monster 900
W środę wcześnie rano wybieram się do Stolicy pozwiedzać, zobaczyć ile się będzie dało w ciągu dwóch dni. Nocleg zarezerwowałem w jakimś hostelu na barce, przy moście Poniatowskiego. Będę jechał z Sosnowca/Katowic do Warszawy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie. Mam zamiar zostawić samochód i nie używać go przez te dwa dni. Mam parę pytań do mieszkańców Warszawy:

w jakich godzinach najlepiej się pojawić na miejscu żeby uniknąć korków?
czy w tamtej okolicy lepiej pozostawić Poloneza na strzeżonym i móc sobie spokojnie zwiedzać czy może stać na jakimkolwiek niestrzeżonym?
jakiekolwiek wskazówki dotyczące dojazdu/odjazdu/poruszania się - mile widziane.

Ze stolicy jadę nad morze do Stegny

Odp: Pytanie do Warszawiaków
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 12, 2013, 09:27:20 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Jako że warszawiakiem nie jestem ale bywam tu codziennie (praca) to mam spostrzeżenia z części tego miasta. Generalnie unikaj jazdy samochodem po tym mieście między 7:30 a 10:00 oraz 14:30-17:30. Druga sprawa to dokładnie zaplanuj wjazd do miasta bo stolyca jest dość mocno zryta. Na bank nie zjedziesz z trasy łazienkowskiej na wisłostradę.  Okolice mostu poniatowskiego to strefa płatnego parkowania więc między 8 a 18 musi być bilecik. Nie pamiętam czy przypadkiem pod Mostem poniatowskiego obok orlenu nie ma jakiegoś strzeżonego parkingu. Drugi prawie pusty jest chyba też pod Poniatoszczakiem na wysokości dworca Powiśle...

Co do poruszania po mieście to albo bileciki dobowe na komunikację "za przeproszeniem" publiczną - latasz wszystkim co się nawinie po mieście autobusy, tramwaje, metro, SKM i Koleje Mazowieckie w ramach Warszawy. Druga opcja o wypożyczalnie rowerów. Najlepiej looknij na stronę ZTM (ztm.waw.pl)
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 12, 2013, 09:52:23 am »

Offline Bastek772

• Sympatyk
    • Atu Plus GSI
Pod Mostem Poniatowskiego jest parking strzeżony tak jak napisał Bocian. Znajduje się on przy. Al. 3 Maja, wjazd zaraz przy Orlenie, a na około w tej uliczce są miejsca niestrzeżone, ale płatne. W czwartek jest wolne i nie wiem czy parkowanie nie będzie za darmo jak w weekendy. Ja normalnie zostawiałem samochód w tej uliczce przy samym zejściu z mostu (nie na strzeżonym) i nawet jak były jakieś koncerty czy mecze to nic się nie stało, ale może po prostu miałem farta  :]

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 12, 2013, 11:08:16 am »

Offline Macki

• Sympatyk
  • The (Borbet™) A-Team :)
    • Polonez Caro 1.6GLI '95 Polonez Caro+ 1.8GTI '97 Dacia 1310p 1.3 '83 Skoda Felicia 1.3MPI'99
Potwierdzam słowa kolegi Bociana - korki na wlotach 7:30 do 10 i na wylotach 15-17. Ja jeżdżąc tu na codzień staram sie poruszać w miarę możliwości wspak korków - czyli wyjeżdżać rano i wjeżdżać popołudniu ;p Jak byś wpadł we wtorek wieczorem  to nie dość że uniknął byś korków, to wpadł byś do nas na cotygodniowego spota FSO (po drodze mijasz) nad Wisła przy moście Łazienkowskim ;P
Ale tez nie ma co dramatyzować - korki są w każdym większym mieście...
Miejsce na nocleg całkiem ciekawe wybrałeś - na pewno widoki rano będziesz miał świetne (Wisła o wschodzie słońca), ale z parkowaniem troszkę gorzej. Możesz też wkleić się gdzieś w jakiś parking osiedlowy nieopodal - a w środku dnia będzie raczej pusto ;) O auto raczej nie ma co się zbytnio przejmować, bo ze względu na ogromne ilości "słoików" zamiejscowe tablice nie są u nasz niczym rzadkim :) Nie zostawiaj tylko panelu w radiu by nie kusić złego.
Bilet dobowy jak najbardziej polecam - kasujesz raz za te 7-coś-tam i wozisz się spokojnie wszystkim czym sie da, bez limitów, przez 24h.

A co ogólnie planujesz zwiedzać? Może coś ciekawego możemy podpowiedzieć?
Np. najbliżej, nad samym brzegiem Wisły masz Centrum nauki Kopernik - ale radzę zakupić bilet przez net bo kolejki do kasy bywają wprost przerażające (aczkolwiek najbardziej w weekendy i dni wolne), potem polecam pieszo zaliczyć Stare Miasto z Zamkiem Królewskim; a stamtąd już niedaleko do centrum. Idąc pieszo z Placu zamkowego Nowym Światem (najbardziej reprezentacyjna chyba ulica Wawy) proponuję przejść przez Plac Piłsudskiego i za pomnikiem Nieznanego Żołnierza prosto Ogrodem Saskim aż pod Pałac Kultury. Stamtąd z kolei wsiadamy w autobus np. 180, 131 albo 420 i jedziesz do Wilanowa (barokowy pałac króla Sobieskiego z pięknymi ogrodami) ale szczególnie polecam wysiąść ze 4 przystanki wcześniej (pętla Sadyba) i koniecznie wstąpić do Muzeum Techniki Wojskowej na Forcie Czerniakowskim (przylega do samej pętli) - wstęp darmowy a naprawdę kupa zacnego sprzętu - od samochodów pancernych, przez czołgi (od T-34 do T-72), mobilne radary, zestawy rakiet plot, po samoloty (śmigłowe i odrzutowe) i śmigłowce (nawet Mi24 jest!). Z ciekawostek dodam że wprawne oko wypatrzy na tyłach muzeum Rudego i inne z 4 pancernych (bo tu w końcu trafiły po filmie). Wracając już, tymi samymi autobusami wysiadł bym przy ul. Gagarina (3przystanek przy tej ulicy) i przeszedł spacerkiem przez Park Łazienkowski (punkt obowiązkowy)
wychodząc po jego przeciwnej stronie (na tyłach stadionu Legii) i tu wszedł bym na chwilkę schodami na taras "Zamku" Ujazdowskiego, skąd mamy piękną panoramę na Wisłę i prawobrzeżną (praską) stronę Warszawy.
Potem można iść albo wzdłuż mostu Łazienkowskiego (pod którym praktycznie jesteśmy) do Wisłostrady i tu pojechać autobusem wzdłuż Wisły do Waszej barki, kończąc wyprawę; ALBO... dalej do przodu - idąc miniemy osobliwe osiedle drewnianych domków "fińskich" i dojdziemy parkiem po sam sejm. Stąd idąc prze Plac 3 Krzyży, mijając salon Ferrari w dawnym budynku Komitetu Centralnego ;] niedaleko do muzeum Wojska Polskiego, czy z powrotem w Nowy Świat lub na most Poniatowskiego...

Wieczorem obowiązkowo - wypad na bulwar pod Zamek Królewski na fontanny

Warto na pewno jeszcze odwiedzić Muzeum Powstania Warszawskiego, Cytadelę warszawską (będziesz ją mijał jadąc w stronę morza przy Wisłostradzie po lewej stronie) czy Muzeum Techniki (w Pałacu Kultury) i wiele wiele innych ;P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2013, 11:43:38 am wysłana przez Macki »
był: Polonez Caro Plus 1.6 GSI '98 69E
       Polonez Caro 1.4 16V GLI '96 L115

Bądź kowalem swojego losu.
    ...i kompozytorem swojego Poloneza! ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 12, 2013, 11:48:06 am »

Offline Aetius

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI L-202 Polonez Atu+ 1.6 GSI 92U
A w okolicach BUWu nie ma bezpłatnych parkingów na tych prosopadłych do wisłostrady uliczkach? drewniana np?
nie kojarze  zeby tam parkomaty stały. kawałek do poniatowskiego ale przynajmniej za darmo.
Był:
1.6 GLE L115 Pn Caro
Jest:
1.4 GLI 16v L202 Pn Caro orciari / 1.6 GSI 92U Atu+ / Mazda 2.5 V6 / Saab 900i 2.0 LPG

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 12, 2013, 12:33:49 pm »

Offline Macki

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI '95 Polonez Caro+ 1.8GTI '97 Dacia 1310p 1.3 '83 Skoda Felicia 1.3MPI'99
Jak juz przy BUW (bibliotek uniw. warszawskiego) jesteśmy to dodam że też warto odwiedzić unikalne ogrody na jej dachu! :)
https://www.google.pl/search?q=ogrody+buwu&client=firefox-beta&hs=GcB&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=4bkIUuPGFIHXswaQlIBQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1024&bih=605

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2013, 13:56:17 pm »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Muzeum Powstania Warszawskiego, teraz na pewno jest ciekawa ekspozycja.

Oddział muzeum techhniki na filtrowej, zobaczysz tam ciekawe auta związane z FSO.

W czwartek ok 20 pod stadionem narodowym, obok PKP powiśle zjeżdzają się bogole ciekawymi autami zabytkowymi i nie tylko, warto się wybrac ;)
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 12, 2013, 18:14:19 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Dziś wyczytałem w autobusie że 16 sierpnia parkowanie będzie bezpłatne. Rozkład jazdy komunikacji publicznej w większości też będzie sobotni. Z atrakcji przewidzianych na ten okres to 15.08 jest święto wojska polskiego więc pewnie coś przy okazji będzie organizowane (parada/wystawa).
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 13, 2013, 00:16:31 am »

Offline Macki

• Sympatyk
15.08 jest święto wojska polskiego
Ooo! No fakt, zapomniałem; to tym bardziej warto się na Forcie Czerniakowskim w Muzeum Techniki Wojskowej wtedy pojawić :) Zwłaszcza jak się lubi posłuchać jak mruczy V12 o skokowej pojemności ok. 50 litrów napędzając 40 ton stali ]:->

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 13, 2013, 20:58:18 pm »

Offline Mariusz

• Sympatyk
    • 1.5 GLE
Nikt nie doradza odwiedzenia fabryki ? W środę to się nawet załapiesz na Zomis, czyli autozłom którego udziałowcem jest FSO . Z terenu zomisu można doskonale podziwiać pusty plac na którym kiedyś były zabudowania fabryki. Ostatnio trafiło trochę drobnicy z FSO na zomis - jest dużo fabrycznie nowych, w torebkach, klamek do pna w kolorze: czerwone, białe, jakiś ciemny zielony metalik. W sam raz na pamiątkę .

Z wału wiślanego od biedy można sobie obejrzeć tor prób.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 13, 2013, 21:07:56 pm »

Offline Ciastek

• Sympatyk
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, prześledziłem i przeczytałem cały wątek, za parę godzin (około drugiej) ruszam do Warszawy.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 14, 2013, 11:05:32 am »

Pomocny_alex

• Gość
Ja jak kazdy polecam stadion narodowy i jego okolice, można spotkać na prawdę dobre furki ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 14, 2013, 11:29:43 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Jesteś Blacharem?

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 14, 2013, 11:45:51 am »

Offline Macki

• Sympatyk
W sumie to temat już praktycznie do zamknięcia, bo Autor już od rana zwiedza Wawe ;]
Nikt nie doradza odwiedzenia fabryki ?
W sumie, jak na forum aut produkcji FSO przystało, polecenie odwiedzin Macierzystej Fabryki powinno być na pierwszym miejscu :)
Ja akurat skupiłem się ogólnie na lewej stronie Wisły (bo stąd jestem i lepiej znam) ale Praga też ma wiele ciekawych miejsc. Warto pochodzić choć chwilę po starej Pradze (np. okolice Ząbkowskiej, bazar Różyckiego, Wileniak...) - miejscu gdzie między starymi, często nie odnowionymi jeszcze od wojny kamienicami (gdyż Praga wojne przetrwała bez "większych" zniszczeń) czuć jeszcze klimat przedwojennej Warszawy. Można potem pojechać koło basenu narodowego :P do ZOO a stąd już na Żerań - pod FSO...
Możliwości jest bardzo wiele, a dni na to wszystko tylko kilka :P

Życzę Autorowi żeby wizyta u nas się udała i oby była pełna samych najlepszych wrażeń! :)

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 05, 2013, 08:25:06 am »

Offline Ciastek

• Sympatyk
Wielkie dzięki wszystkim, szczególnie koledze Macki zobaczyłem sporo jak na te dwa dni, 15 sierpnia może było swobodnie sie poruszać po Wawie samochodem, toteż parę zdjęć z poldem w stolicy ustrzeliłem :) To chyba najważniejsze:

Sory że tak późno pisze tego posta, ale różnie to bywa w życiu :) Potem był bałtyk, Gdańsk i do domu. Poldek sie spisałrewelacyjnie, piąty raz z rzędu wyprawa ~1300 km nie zrobiła na nim wrażenia. Czekam teraz tylko na fotkę spod Grunwaldu :) wiadomo z czego...