Z przodu mam problem z montażem, myślę jak je zamontować oraz czy je zmienić już na 16tki jeśli modyfikacje są konieczne.
Więc tak, kupiłem 2 komplety diora gdk1307 w auchanie po 67 zł chyba, ogólnie głośniki wyglądają bardzo dobrze, sprawiają wrażenie solidnych (jak na chińczyki), twarda sztywna membrana, ale też sztywne i twarde zawieszenie - w porównaniu z mięciutkim tonsilem. Z tyłu w atu wymieniłem bez problemu. W porównaniu do oryginalnych tonsili z których byłem bardzo zadowolony, tylko trochę już charczały a membrana po tylu latach miała sztywność kartki z bloku technicznego - grają trochę ciszej, jest mniej basu, ale mam wrażenie, że schodzi niżej. Średnie i wysokie tony typowe dla takich konstrukcji wielokanałowych - szału nie ma, ale gra - jednak szerokopasmowce z jedną membraną od tonsila grały przyjemniej dla ucha. Dzisiaj trochę więcej posłucham to dam znać jak grają - opisuje z pamięci.
Robiłem przymiarki tych GDK1307 z przodu. Głośnik w wolnym powietrzy nie gra, o tym powinien każdy wiedzieć, ale po przyłożeniu do drzwi i zrobieniu dystansu z "ręki", mimo wszystko jest lepiej z basem niż na oryginalnych 10tkach tonsila - rozmiar ma znaczenie. Niestety rozbudowany kosz wymaga stosowania dystansów, na pierwszy rzut oka na allegro po 9zł są dystanse 130/30mm. Głośnik ma 5,5 cm głębokości, czyli 2 takie dystanse na jeden głośnik wypadałoby kupić, czyli w sumie 4 na obie strony. Teraz tylko kombinowanie jak to rozwiązać z kieszenią.
Jednym zdaniem, za pieniądze jakie za nie dałem - dość fajne głośniki, nie wiem czy ryzykowałbym inne chińczyki - myślę, że nie ma sensu dopłacać, a te są zrobione na licencji MDS Szwedzkiego. W cenie 120+zł szukałbym odseparowanego zestawu - ale tyle to ja dałem za dwa komplety.