Autor Wątek: Połączenie alarmu z centralnym zamkiem  (Przeczytany 2412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Połączenie alarmu z centralnym zamkiem
« dnia: Wrzesień 28, 2013, 18:12:06 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Witam
Po dołożeniu centralnego zamka zostałem z 2 pilotami i szukam sposobu jak to połączyć. Wiem że można kupić gotowca ale najpierw chce spróbować to połączyć bez wydawania kasy na nowy osprzęt. Mianowice alarm to stary Boxer montowany fabrycznie z centralką w syrence a centralny to jakiś uniwersalny z allegro bez bajerów. Wyczytałem w instrukcji alarmu że na jednym przewodzie po uzbrojeniu alarmu pojawia się masa, natomiast jeśli chodzi o centralny to odkryłem że przy siłowniku master są 2 kable na których podanie masy skutkuje zamknięciem lub otworzeniem wszystkich 4 zamków. Na szybko połączyłem to za pomocą przekaźnika zwierno-rozwiernego w taki sposób:

Wszystko działa i jest ok jednak mam jedną wątpliwość czy przekaźnik może zostać w stanie "zwartym" podczas postoju (alarm załączony). Nie spowoduje to większego poboru prądu a w najgorszym przypadku spalenia przekaźnika ? Ewentualnie ma ktoś pomysł jak to połączyć inaczej ? Chce żeby wszystko było zrobione jak trzeba i co najważniejsze bezpiecznie.
Pzdr

Odp: Połączenie alarmu z centralnym zamkiem
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 29, 2013, 10:28:04 am »

Offline Szyna

• Sympatyk
    • Lanos HB 1.5 16V
wg. mnie to z centralki alarmu powinna wychodzić jedna masa przy zamknięcia, a przy otwarciu druga masa.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 29, 2013, 13:32:58 pm »

Offline WojciechFSO

• Nowicjusz
  • Poldek w remoncie...
    • Polonez Caro Plus 1.6 GLI 1997
wg. mnie to z centralki alarmu powinna wychodzić jedna masa przy zamknięcia, a przy otwarciu druga masa.

Masz rację. Tak powinno być .
Przekaźnik nie może być zwarty w stanie na zamknięcie ani na otwarcie  ,ponieważ do silników siłowników cały czas będzie dochodzić  napięcie .Po dłuższym przytrzymaniu grozi to ich spaleniem .
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2013, 13:34:32 pm wysłana przez WojciechFSO »

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 29, 2013, 13:43:41 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Po dłuższym przytrzymaniu grozi to ich spaleniem .
to przekaźniki np. od świateł chyba nie wiedzą, że powinny się spalić po kilku godzinach.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 29, 2013, 14:13:15 pm »

Offline Szyna

• Sympatyk
    • Lanos HB 1.5 16V
to przekaźniki np. od świateł chyba nie wiedzą, że powinny się spalić po kilku godzinach.
Nie wiem jak Ty, ale ja zrozumiałem, że chodzi o spalenie siłownika, a nie przekaźnika. ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 29, 2013, 16:30:33 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Niestety jest tylko jedna i właśnie z tym mam problem.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 29, 2013, 22:40:47 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
No i problem rozwiązany, wykorzystałem blokadę zapłonu w alarmie do wysterowania masy na otwórz, w alarmie są wyprowadzone 2 kabelki które sterownik rozłącza przy uzbrojeniu, powinno tam być podane napięcie na cewke, ja tam dałem mase, a żeby nie tracić funkcji blokady to zastosowałem do tego przekaźnik, i wszystko śmiga jak trzeba, no i żaden przekaźnik nie jest aktywny podczas postoju, temat można zamknąć :)