Autor Wątek: Odświeżenie Lakieru  (Przeczytany 3067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odświeżenie Lakieru
« dnia: Październik 01, 2014, 13:13:50 pm »

Offline fxer

• Sympatyk
    • polonez caro 1.5 GLI
Witam
Przepatrzyłem forum kilka lat wstecz ale nie znalazłem pomocnego tematu więc zdecydowałem się założyć nowy. Chcę samemu odświeżyć lakier w swoim Polonezu. Nie posiadam polerki więc chciałbym zrobić to ręcznie, zdaje sobie sprawę że nie będzie to pełna polerka ale Poldek będzie lakierowany na wiosnę więc nie musi być szału. Mam pytanie jakich środków i technik użyć, dodam że nie mam w tym żadnej praktyki więc będzie to mały poligon doświadczalny.  Oczywiście koszty też mają znaczenie  <ok>

Odp: Odświeżenie Lakieru
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 01, 2014, 14:25:29 pm »

Offline Tom16

• Sympatyk
    • ATU + 1.6 GSI
Jeżeli mają być koszta zredukowane do minimum to polecam k2 ultra cut. Kosztuje około 7 zł za tubkę.  2 tubki starczą na całego poloneza.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2014, 10:55:53 am »

Offline banned

• Sympatyk
Najlepiej nadadzą się zwykłe pasty polerskie do użytku amatorskiego. Cała różnica między nimi a profesjonalnymi polega na ilości środków ściernych. W amatorskich jest ich po prostu mniej, więc polerka trwa dłużej, ale za to są małe szanse żeby amator zniszczył lakier.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 11, 2014, 12:42:48 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Jeżeli mają być koszta zredukowane do minimum to polecam k2 ultra cut. Kosztuje około 7 zł za tubkę.  2 tubki starczą na całego poloneza.
a ja nie polecam. dużo wosku, mało substancji ściernych.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 11, 2014, 12:56:42 pm »

Offline trucker

• tysionc pincet
  • Sympatyk
    • 1.5 SLE '90
Skoro auto wkrótce idzie do lakierowania i ma być tanio, to wystarczy przelecieć woskiem K2 Ultra Wax. Opcja wybitnie budżetowa (10-15zł jeśli pamiętam), ale efekt jest w miarę przyzwoity, inna rzecz, że taki zabieg wystarcza jedynie na miesiąc :P

Jeśli chcesz na to przeznaczyć trochę więcej pieniędzy, to możesz użyć jakiejś pasty polerskiej (nawet typu K2), a później zastosować mleczko Sonax "do regeneracji lakieru", numer 302.100. Na to warto położyć jakiś wosk - możesz zdecydować się na jakiś porządniejszy, typu Collinite, czy Poorboys - puszka takiego specyfiku kosztuje ok. 80zł, ale starczy na kilka lat.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2014, 12:59:35 pm wysłana przez trucker »

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 18, 2014, 00:11:34 am »

Offline Dimmu_

• Sympatyk
    • PN 1983
    • CzyszczenieAuta - Kompleksowa Kosmetyka Samochodowa
Jeśli auto będzie lakierowane za kilka miesięcy, a w międzyczasie chcesz utrzymać/uzyskać lepszy wygląd małym kosztem to:
1. Czyszczenie lakieru - solidne mycie plus glinkowanie. To jest podstawa
2. Woskowanie
Jeśli zrobisz to najtańszymi produktami to trzeba będzie proces co chwile powtarzać.
Jeśli kupisz coś lepszego i właściwie to zaaplikujesz, wytrzyma do wiosny.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 07, 2015, 15:20:13 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
najlepiej pomalowac i schowac... bo sie lakier zniszczy:)

GOŚCIU W KAŻDYM TEMACIE BĘDZIESZ ŚMIECIŁ I PISAŁ SWOJE GŁUPIE ZDANIE?

FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 18, 2015, 09:22:16 am »

Offline fxer

• Sympatyk
    • polonez caro 1.5 GLI
Żeby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj. Orientowałem się ile kosztowało by polakierowanie całego poldka lakierem L-46 lub bardzo podobnym wraz z lekką blacharką, dziur nie ma ale jest kilka purchli. W trzech lakierniach ceny na poziomie 3,5-4 tys. To wychodzi ponad 300zł za element. To normalne ceny? I jeszcze pytanie czy nielakierowane zderzaki i listwy można polakierować na czarno w celu ich odświeżenia?

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 18, 2015, 14:38:45 pm »

Offline Macki

• Sympatyk
  • The (Borbet™) A-Team :)
    • Polonez Caro 1.6GLI '95 Polonez Caro+ 1.8GTI '97 Dacia 1310p 1.3 '83 Skoda Felicia 1.3MPI'99
Ceny raczej chyba normalne, nawet powiedział bym że "lekko tanie" ;) (jak za całego Polda - rozumiem że tylko z zewnątrz). A ~300 od elementu to już chyba taki "typowy" standard (ale np. polakierowanie kilku elementów "na stole" to nie ta sama robota co wszystkie razem "na samochodzie" :P)
czy nielakierowane zderzaki i listwy można polakierować na czarno w celu ich odświeżenia?
Tak, wcześniej podkład do plastiku i jazda :) Tu polecę lakierowanie "strukturą" - jeśli chcemy zachować i podkreślić porowatą fakturę elementu.
był: Polonez Caro Plus 1.6 GSI '98 69E
       Polonez Caro 1.4 16V GLI '96 L115

Bądź kowalem swojego losu.
    ...i kompozytorem swojego Poloneza! ;)