Tak wczoraj rano z nudów przeglądałem OLXa. Pacze jest!
Jakieś 80km ode mnie, ale mój ojciec był w tamtych rejonach to zadzwoniłem żeby pojechał rzucić okiem bo ma blisko.
Pojechał, zadzwonił zdał relację na żywo, ocenił ze jest ok jak na te piniondze.
To nie wiele myśląc wziąłem umowy i ruszyliśmy po dziada.
I oto jest:
Polonez 1.4 16V, rocznik 1995, bez LPG ochrzczony przez żonę "Florajdą" z racji naklejki na przedniej szybie.
Przebieg niby 166kkm i możliwe że tak jest, od przeglądu w lutym przejechał raptem 1500km
Stan ogólny dobry, ale w środku syf niesamowity, jakby ktoś tam ziemniaki luzem notorycznie woził (pewnie tak było).
Szyby są tak brudne że zanim wyruszyłem w drogę powrotną to umyłem sobie przednią od środka żeby coś widzieć
Z wyposażenia ma niesprawny centralny zamek cytując poprzedniego właściciela"centralny jest ale jak wariować zaczął to go łodpiełem".
Są też Groki, ale te z fotel kierowcy jest podarty jak cholera - swoją drogą nie rozumiem dlaczego niektórzy jarają się Grokami, jak dla mnie to to cholerstwo strasznie niewygodne...
Na tylnej klapie był kiedyś spojler - zostały po nim tylko śruby.
Blacharsko nie jest źle, ale luksusu tez nie ma. Trochę lecą drzwi, trochę na uszczelką przedniej szyby, trochę na łączeniu tylnego błotnika z progiem... ale tragedii nie ma.
Silnik pracuje ładnie, w zbiorniczku wyrównawczym oleju nie widać, nie bąbluje więc chyba jest ok.
Ale ja nawet nie widziałem że Polonez z tym pod maską jest tak cichy - no bajka normalnie.
Dynamika też nie najgorsza, ale myślałem że będzie lepiej.
Nawet most umiarkowanie huczy, da się wytrzymać, gdyby radio działało to by zupełnie nie było problemu.
Pierwsze problemy do rozwiązania to:
1. Hamulec strasznie wpada, jak zaczynam hamować jest wysoko a potem niżej i niżej, straszne uczucie.
2. Zacięty zawór nagrzewnicy.
3. Opony do wywalenia, mam alusy na stanie,
ale nie mam do nich śrub - nie ma ktoś na zbyciu?4. Padnięty termostat
5. Fajera do wymiany - obecna ma gąbkę oderwaną od druta i beznadziejnie leży w rękach
6. Odchlewienie wnętrza, już się boję ile czasu mi zajmie odkurzanie
7. Wymiana radia.
Fotki z ogłoszenia:
I zrobione na szybko przy okazji tankowania, pompowania kół i mycia szyby.