Autor Wątek: podłączenie rozrusznika  (Przeczytany 2610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

podłączenie rozrusznika
« dnia: Sierpień 26, 2015, 22:02:17 pm »

Offline master22

• Nowicjusz
    • Polonez 1.6GLI>1.4 GTI
Witam,

Właśnie jestem w trakcie przekładki z 1.6 gli na 1.4 i zostało mi podłączenie elektroniki, spięcie instalacji już znalazłem tylko kwestia przedłużenia kabli.
Ale nie wiem jak podłączyć rozrusznik.
tak jak na zdjęciu możecie rozpisać jak to wygląda?
1 - to + od stacyjki?
2 - to + od akumulatora
3 - to ?

Odp: podłączenie rozrusznika
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 26, 2015, 22:20:29 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Wszystko jak napisałeś.Nr. 3 Cię nie interesuje,bo to tylko wyjście z automatu/włącznika elektromagnetycznego na uzwojenia rozrusznika,czyli tam jest prąd w momencie zadziałania rozrusznika i zwarcia styków w automacie.Chyba wszystko jasne?Podłącza się tak samo,jak rozrusznik w ohv,to nic innego.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 26, 2015, 22:38:21 pm »

Offline master22

• Nowicjusz
    • Polonez 1.6GLI>1.4 GTI
Aha, no to dzięki, mam nadzieje że jutro zapali:)
A jeszcze jedno pytanie skąd najlepiej wziąć + od stacyjki? jest on w grodzi silnika czy trzeba ciągnąć spod deski rozdzielczej?

Dzięki

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 26, 2015, 22:47:24 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Przecie tak jak pisał Buźka tak wszystko jest to samo jak w ohv więc i kabel od stacyjki również. Będzie trzeba tylko zmienić końcówkę na taki duży konektor bo w ohv tam jest chyba oczko.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 26, 2015, 23:36:51 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
Tak tak,tylko czy kolega mnie dobrze zrozumiał,bo pisał o "plusie po stacyjce" a rozrusznik czegoś takiego nie wymaga.Podłączamy tylko gruby kabel z aku (i jak ktoś chce mieć orginalnie,to podwójny przewód od alternatora) i mały przewód od stacyjki,którym idzie prąd TYLKO po przekręceniu kluczyka na rozruch.Jak sobie podłączy tam "plus po stacyjce" to się ciut zdziwi po przekręceniu zapłonu  :P A plus po stacyjce, to już nawet nie pamiętam,czy tam idzie gdzieś w roverze,oprócz cewki zapłonowej.Tak czy siak,to w GLI gdzieś tam powinien wychodzić przewód spod deski do komory silnika, bo przecież fabrycznie do cewki idzie chyba,nie?
A i polecam zrobić sobie taki patent jak u mnie,że kabel od stacyjki do automatu połączyć na wsuwki obok komputera,w sensie, że dodatkowo rozpinany w tym miejscu.Przydaje się to,jak się chce sprawdzić ciśnienie sprężania,to wtedy rozpina się go i wpina w tym miejscu kawałek przewodu do aku.Nie trzeba wtedy się grzebać pod spodem,albo organizować drugiej osoby do mierzenia,lub kręcenia rozrusznikiem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2015, 23:40:35 pm wysłana przez Buźka »

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 27, 2015, 09:52:54 am »

Offline Trojan

• Sympatyk
Ale oryginalnie przecież jest wtyczka gdzieś na fartuchu więc po co ciąć dodatkowo ten kabel. Dobrym pomysłem jest też założenie przekaźnika żeby odciążyć stacyjke.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 27, 2015, 10:18:36 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
No niestety,ale w 1.4 nie ma żadnej wtyczki,za wyjątkiem tej przy rozruszniku.Przewód do rozrusznika idzie z pominięciem złącza na błotniku/fartuchu.Wychodzi prosto z kabiny i idzie całym ciągiem do rozruchacza.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 27, 2015, 11:03:15 am »

Offline Trojan

• Sympatyk
No to nie wiem, u mnie jest taka jednopinowa hermetyczna, może mam coś nie tak :P Zobacze jeszcze u kolegi.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 28, 2015, 12:07:55 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
w wiązce 1.4 złącza nie ma, ale to swap z gli, to wtyczka powinna być
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r