ZEM Ełk. Jakość absolutna
W takim razie gratuluję i zazdroszczę bo swego czasu szukałem i z nówek wszędzie były Wesemy tylko...
W ogóle skoro klima jest już nabita, to jak oceniasz działanie klimy minusowej vs plusowej ?
Klima Plusowa jest wg mnie wydajna i jestem z niej całkowicie zadowolony. Problemem jest tylko to, że Polonez nie jest wyposażony w atermiczne szyby i stojąc w korku słońce trochę daje się we znaki. W trasie i podczas normalnej jazdy bez zastrzeżeń. Zaletą jest nowoczesne sterowanie.
Klima minusowa traktowana jest przeze mnie trochę z przymrużeniem oka. O ile Plus miał ten układ od początku zaprojektowany pod klimę i w sposób taki jak w normalnych samochodach, o tyle w minusie widać że układ jest dokładany i ma to swoje negatywne skutki. Przede wszystkim w układzie są jak wiadomo dwa niezależne wentylatory, osobne sterowanie temperaturą dla klimy i ogrzewania, czegoś takiego nie było w żadnym innym Europejskim aucie w latach 90.
Ale nie w tym rzecz - problemem jest niewielki wydatek powietrza seryjnej wentylacji, bowiem wszystkie 4 dysze mają podprowadzone po 2 węże po jednym z nagrzewnicy i klimatyzatora. Z pewnością gdyby był jeden wentylator i rozprowadzenie, sama wentylacja działałaby lepiej. Problemem jest przeciętna wydajność właśnie wentylacji i archaicznego minusowego wentylatora, bo nowoczesny wentylator klimatyzatora daje radę i nie ma wielkich strat, dmucha b.mocno.
Co do samego chłodzenia to nie mam żadnych zastrzeżeń, mało tego, mam wraenie że układ jest zaprojektowany wręcz "na zapas", klima solidnie i co najważniejsze b. szybko schładza wnętrze, jeździłem nim gdy na dworzu było po 25 stopni i było super. Naprawdę jestem zaskoczony jej wydajnością.