Witam ostatnio dołożyłem sobie grzane maty w fotele do Poldka . Do zestawu była też dodana cała nowa instalacja z przełącznikiem jako że w FSO niestety fabryczna wyglądała licho to zastosowałem tą z zestawu . Niestety za chiny ludowe nie mogę zmusić kontrolki w liczniku do działania . Same maty grzeją ale kontrolka na liczniku nie żywa . Wcześniej na oryginalnej instalacji działała.
Stosując się do opisu kostki z plusa (przypominam że mam w aucie instalacje plusową przystosowaną pod licznik minusa) maty grzeją ale podświetlenie w przełączniku działa jako kontrolka a nie na liczniku po po przekręceniu pokrętła na 1 poziom grzania podświetla się a przed przekręceniem w ogóle )
Stosowałem się do tego opisu odnośnie fabrycznej kostki w samochodzie .
Kostka z lewej strony za zegarami (4 piny)
Przewód fioletowy - +12V po stacyjce, zasilanie mat (przewód idzie ze skrzynki bezp)
Przewód zielony - podświetlenie klawisza
Przewód czarny - masa PODŚWIETLENIA klawisza
Przewód szary - wejście +12V do sterowania kontrolką (po podaniu +12v, powinna się zaświecić)
Do mat dostałem taki schemat i właśnie kabel opisany jako podświetlenie/kontrolka podłączyłem pod szary przewód w kostce polonezowej i efekt że sam przełącznik robi za kontrolkę przepinając pod podświetlenie świeci cały czas a mostkując wyjście z instalacji Mat opisane jako kontrolka/podświetlenie z szarym i zielonym kablem w instalcji Poloneza mam wszystko podświetlone i kontrolka od grzania świeci tylko niestety cały czas . Ma ktoś jakiś pomysł gdzie w tej instalacji się wpiąć żeby podświetlenie cały czas świeciło a tylko po przekręceniu w przełączniku pokrętła kontrolka na liczniku się zapalała ? Ja niestety z elektryki jestem za cienki żeby z tego schematu coś wywnioskować ale jeśli ktoś czarno na białym mi powie co z czym podłączyć to sam sobie radę