Autor Wątek: Polonez Caro Plus 1.6 GSI vs. Skoda Felicia 1.3 LXi  (Przeczytany 43532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polonez Caro Plus 1.6 GSI vs. Skoda Felicia 1.3 LXi
« Odpowiedź #120 dnia: Kwiecień 10, 2006, 22:45:31 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Cytat: "Lupo#1891"
Do czasu gdy skoda nie byla jeszcze volkswagenem to byl to duuzo gorszy samochod od FSO. Wiem bo mialem w rodzinie jedno i drugie. Potem sie po prostu dobrze sprzedali..

Ale i tak uwazam ze dobre vwskody zaczynaja sie od octavii.

dokładnie, mialemokazje podrozowac felka, favoritka, nawet fabia i o ile ta ostatnia jezdzila przyzwoicie czyli normalnie, tak poprzednie modele sa niedopracowane, a popularnosc zakupu zdobyly przez "nalepke" vw bo to niby niemieckie.. w felce nie sposob bylo odnalesc biegi, lewarek latal jak chcial to bylo uciazliwe.
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #121 dnia: Kwiecień 10, 2006, 22:49:35 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
hehe ja faworitke zajechałem kiedys  :mrgreen: nie wytrzymała takiego samego stylu jazdy jaki stosowałem w polonezie  :mrgreen: franca sie przegrzała i zatarła  :mrgreen:
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #122 dnia: Kwiecień 10, 2006, 22:51:44 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
Cytat: "utek"
A kto się kłóci? Ja tylko podałem osi?gi swojego poldka. My?lisz że tak nim jeżdże? Szczerze mówi?ć to jeżdzę jak dziadek, do 90km/h. Przecież w Polsce więcej się nie da :smile: . Poza tym szkoda mi wozu i kasy na benzynę.

To troche inaczej wyglada z perspektywy osob trzecich.

Cytuj (zaznaczone)
hehe ja faworitke zajechałem kiedys Mr.green nie wytrzymała takiego samego stylu jazdy jaki stosowałem w polonezie Mr.green franca sie przegrzała i zatarła Mr.green

a czy jest jakies auto ktorego bys nie mogl zajechac? :twisted: hehehe :mrgreen:

« Odpowiedź #123 dnia: Kwiecień 10, 2006, 22:53:02 pm »

Piterson

• Gość
Cytat: "Sterciu"
hehe ja faworitke zajechałem kiedys  :mrgreen: nie wytrzymała takiego samego stylu jazdy jaki stosowałem w polonezie  :mrgreen: franca sie przegrzała i zatarła  :mrgreen:

Skody tak maj? , trzeba z nimi delikanie bo inaczej sie rozsypi? :)

« Odpowiedź #124 dnia: Kwiecień 10, 2006, 22:57:21 pm »

Lodówa#1826

• Gość
Co do felki to musze sie pozytywnie wypowiedziec. Felka 1,3 ma dobry silnik, ktory faktycznie jest na 3 podporach, łancuchu rozrz?du i nie ma hyrd. popychaczy zaworowych. JEST IDENTYCZNY JAK W SKODZIE 120 np. ale mimo tych 3 podpór... Zrobili go dokladniej i z lepszego materiału, co powoduje ze znam 2 osoby ktore maj? tymi autami przejechane 250 i 300 tysiecy. Drugi przebieg na gazie  8)  Mi sie felka podoba.

« Odpowiedź #125 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:00:55 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Cytat: "OZi#1845"
Cytat: "utek"
A kto się kłóci? Ja tylko podałem osi?gi swojego poldka. My?lisz że tak nim jeżdże? Szczerze mówi?ć to jeżdzę jak dziadek, do 90km/h. Przecież w Polsce więcej się nie da :smile: . Poza tym szkoda mi wozu i kasy na benzynę.

To troche inaczej wyglada z perspektywy osob trzecich.

Cytuj (zaznaczone)
hehe ja faworitke zajechałem kiedys Mr.green nie wytrzymała takiego samego stylu jazdy jaki stosowałem w polonezie Mr.green franca sie przegrzała i zatarła Mr.green

a czy jest jakies auto ktorego bys nie mogl zajechac? :twisted: hehehe :mrgreen:

jest :P polonez Plus GL...E  :mrgreen: jeszcze jezdzi :P faworitka juz dawno swoj zywot zakończyła z tego co wiem :P
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #126 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:04:30 pm »

Piterson

• Gość
Kiedy? w auto swiecie było porównanie poldka i felicji na korzy?ć tej drugiej :| Miała lepsze przyspieszenie i mniejsze spalanie. Na plus poloneza to było to ze jest wiekszy i tańszy w eksploatacji ( oczywiscie jesli sie ma LPG )

« Odpowiedź #127 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:06:29 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
Cytat: "Piterson"
Kiedy? w auto swiecie było porównanie poldka i felicji na korzy?ć tej drugiej :| Miała lepsze przyspieszenie i mniejsze spalanie. Na plus poloneza to było to ze jest wiekszy i tańszy w eksploatacji ( oczywiscie jesli sie ma LPG )

jeslibys nie zauwazyl to wlasnie ten temat jest o tym :roll:

« Odpowiedź #128 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:08:41 pm »

Piterson

• Gość
Faktycznie , nie czytałem tematu od pocz?tku :oops:

ps.
ale nadrobiłem już zaległo?ci

« Odpowiedź #129 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:11:50 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
ja przeczytalem kolejny raz ten artykul i nadal nie wiem czemu ta felicja jest niby lepsza.. :roll:

« Odpowiedź #130 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:16:09 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "OZi#1845"
Cytat: "Piterson"

jeslibys nie zauwazyl to wlasnie ten temat jest o tym :roll:

Mógł nie zauważyć bo temat zmienił w?tek na Ga?nik kontra Wtrysk. Ale to moja wina. Przepraszam wszystkich.  Wybaczcie mi Drodzy posiadacze GLI, GSI(MPI), ale musicie uszanować to i zrozumieć, że nie zawsze to co nowsze musi być lepsze. (mowa o silnikach starej konstrukcji dostosowywanych do aktualnie obowi?zuj?cych norm)

« Odpowiedź #131 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:23:39 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
zacznijmy od tego ze konstrukcja 1,6 OHV to jest z lat pięćdziesi?tych jeszcze i nic nie zmieni tego , zadna hydrauliczna regulacja zaworów , zamiana gaznika na wtrysk , poprostu ten silnik przez tyle lat powinien byc zast?piony na poczatku lat 90 jakims silnikiem na tamte lata nowoczesniejszym   :smile: , wogóle polonez powinien pełny wtrysk otrzymac juz gdzies od 92-94 roku  :smile:
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #132 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:37:29 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytuj (zaznaczone)
wogóle polonez powinien pełny wtrysk otrzymac juz gdzies od 92-94 roku

W 1992 roku był juz abimex na export  :) Polacy wykupili licencje na dohc fiata -wystarczyło tylko zmienic naped pompy oleju i zastosowac wtrysk abimexa albo mpi :cool:
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #133 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:42:36 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
mi chodziło o to ze wtedy juz powinny sie pojawic gdzies w tych latach 1,6 16V jakies nowoczesnej konstrukcji , moze gdyby to nie była polska to....echhhh...marzenia  :roll:
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #134 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:50:44 pm »

KANAL

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Miała lepsze przyspieszenie

Przyspieszenie do ilu km/h ma lepsze? Jestem przekonany ze na odcinku 1km nie bedzie szybsza od Poloneza, wiem ze wszystko zalezy od egzemplarza ale takie jest moje zdanie.
Jak bedzie slonecznie to w ktoras niedziele (wtedy jest maly ruch) namowie sasiada na maly wyscig po obwodnicy, zarejestruje to na kamerze i wrzuce na forum. Tyle tylko ze to bedzie porownanie Polonez vs. Favorit a nie Felicia.... Skoda bardzo zadbana, 90tys przebiegu, nigdy nie widziala gazu wiec to zaden szrot.

« Odpowiedź #135 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:59:28 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytuj (zaznaczone)
Skoda bardzo zadbana, 90tys przebiegu, nigdy nie widziala gazu wiec to zaden szrot.
Zanim miałem PN to jezdziłem favorita- na predkosc maksymalna nie ma co startowac - ma dluga 4 i 5 wiec osiagniecie 150 trwa wieki. Oprócz tego bardzo niestabilna powyzej 140 i wrazliwa na wiatr.
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #136 dnia: Kwiecień 11, 2006, 00:01:38 am »

Poldek#1838

• Gość
do setki favorika bedzie lepsza, ale potem to i diesel ja dogoni :mrgreen: :

« Odpowiedź #137 dnia: Kwiecień 11, 2006, 00:11:53 am »

Poldek#1838

• Gość
Powyżej 130 polonez najszybciej sie rozpędza,
skoda idzie z dieslem równo od 120

Jeden pan postanowił zrobić jarmark z tematu więc post został usunięty, komentaż do niego też. B#1851

« Odpowiedź #138 dnia: Kwiecień 11, 2006, 01:39:47 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nie wiem ,czemu zostalo negowane 160km/h na IV
kumpel swoim caro + gsi mial wiecej niz 160 na IV ,bo przekroczyl 6000obr/min
scigal sie z honda civic i ja objechal  :mrgreen:  

co do samary to zbiera sie swietnie ,ale to dlatego ze wazy tyle co favorit ,a ma lepszy silnik
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #139 dnia: Kwiecień 11, 2006, 07:59:36 am »

Lukasz

• Gość
Sorki ze tak pozno pisze ale troche mi zajeło przebrniecie przez wszystkie posty :) , nie mniej jednak posiadalem przez pare lat zarowno Poloneza Caro 96 (od nowosci prosto z salonu) jaki i Felke 1.3 99 (rowniez nówka sztuka).  Wiec moge je porownac.
1) W miescie felicia od standardowego 1.6 Gli jest poprostu zrywniejsza, ale to pewnie dzieki bardzo kruciutkim biegom, natomiast na trasie poldziarek lepiej sobie radzi, zwlaszcza z wyprzedzaniem- przynajmniej tak sie nie meczy przy tym
2)Halas- na biegu jalowym i przy niskich obrotach  w felce wydaje sie byc akceptowalny, ale juz pow. 120 jest dokuczliwy
3) przestrzen w felce jak na auto segmentu B jest rewelacyjna i wiele nie ustepuje Poldkowi
4) Felka znzcznie wolniej rdzewieje ( nasza wogule nie rdzewiala- nie mniej jednak tez potrafia rdzewiec)
5) awaryjnasc znikoma, ale zdarzaja sie dokuczliwe usterki, typu zapalajaca sie bez powodu kontrolka AIRBAGu, psujace sie silkowniki CZ, i inne duperelki
6)Plonez w swej 3 letniej karierze mial tylko jedna awarie i to na gwarancji, ale po ok 2 latach pojawila sie rdza na ł?czeniu dachu z tylnym błotnikiem

To tyle moich spostrzezen, wsumie oba auta sa godne polecenia, moim zdaniem rzecz gustu czy indywidualnych preferencji.