Autor Wątek: Nie działa kontrolka ładowania polonez caro plus  (Przeczytany 3198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie działa kontrolka ładowania polonez caro plus
« dnia: Marzec 24, 2022, 18:05:06 pm »

Offline Marfi

• Nowicjusz
    • Polonez Caro Plus 1.6 gli bosch
Siemka w moim poldku nie działa kontrolka ładowania nie było też ładowania po podmiance alternatora również po włączeniu zapłonu kontrolka nie świeci się wiem że jescze nie dawno działała  żarówka sprawna wymieniłem ostatnio  wszystkie podmieniałem na inną żaróweczkę i o.prawkę ale nadal się nie świeci z góry dzięki za każdą pomoc

Odp: Nie działa kontrolka ładowania polonez caro plus
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 25, 2022, 02:16:44 am »

Online diodalodz

• Sympatyk
poszukaj niebieskiego cienkiego przewodu w okolicy alternatora i podłącz go do regulatora napięcia w alternatorze.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 25, 2022, 09:39:39 am »

Offline Marfi

• Nowicjusz
    • Polonez Caro Plus 1.6 gli bosch
poszukaj niebieskiego cienkiego przewodu w okolicy alternatora i podłącz go do regulatora napięcia w alternatorze.
cienki przewód mam jeden i jest czarno fioletowy jest wpięty do alternatora do czarnej kostki jakiejś

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 25, 2022, 14:22:35 pm »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
http://forum.fsoptk.pl/index.php?topic=40491.0
Tutaj sie dowiesz jak działa ta kontrolka. Musisz sprawdzić działanie kontrolki i obwodu wzbudzenia. Oba te układy mają punkt styku właśnie na tym cienkim przewodzie.
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 25, 2022, 20:30:08 pm »

Offline ralf93

• Nowicjusz
    • Polonez GLE '94
Mi kontrolka się nie świeciła jak szczotki straciły kontakt z wirnikiem. Sprawdź, może pierścień slizgowy sie wytarł.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 07, 2024, 16:56:44 pm »

Offline DStage

• Nowicjusz
    • Truck LB 1.6, 126p, Fiat Coupe 20VT, Seicento 1.4T, Multipla 1.9JTD, 500L 1.4T
    • DStage Garage
Świerzy zakup Truck Plus i niestety brak ładowania. Nie wiem co poprzedni właściciel grzebał bo odpięte było wzbudzanie ale jego podpięcie nie zmieniło sytuacji. Wyciągnę altka bo i tak by mus się nowe łożyska przydały. Ale dziwi mnie, że kontrolka nie świeci się ani jak podepnę do masy przez amperomierz ani bezpośrednio. Natomiast pomiar napięcia pokazuje na niej 12V. Czy tam jest może jakiś rezystor równolegle żeby było wzbudzanie nawet z przepaloną kontrolką? W sumie mogłem zmierzyć rezystancję. Altek A125-70.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 07, 2024, 18:11:20 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
z przepalona zaroweczka nie ma wzbudzenia - wyjmij zegary i zobacz, czy tam tez ktos nie rzezbil,
altek sprawdz podajac mu na wzbudzenie + z aku, jak zacznie ladowac, to jest sprawny
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 07, 2024, 23:10:37 pm »

Offline DStage

• Nowicjusz
    • Truck LB 1.6, 126p, Fiat Coupe 20VT, Seicento 1.4T, Multipla 1.9JTD, 500L 1.4T
    • DStage Garage
OK, działa. Kilka upierdliwych zbiegów okoliczności po drodze zaszło ;-)

Myślę, że kiedy podpinałem do masy przewód wzbudzania z deski prawdopodobnie lekko zaśniedziały/zabrudzony konektor nie stykał za dobrze i kontrolka nie świeciła. Natomiast kiedy mierzyłem napięcie to mocniej dociskałem ręcznie i było ok. Robiłem to wtedy samemu więc musiałem zostawić żeby sprawdzić kontrolkę. Kiedy kolega dotarł i dopinał masę pod maską a ja patrzyłem na kontrolkę to świeciła. Ale to było już po wytarganiu zegarów hehe. Nie szkodzi bo i tak trzeba było wymienić kilka żarówek od podświetlenia. Chociaż z drugiej strony powinienem był widzieć jakiś pobór prądu kiedy mierzyłem na amperach więc no cóż... może jednak coś się poruszyło przy wyciąganiu zegarów i teraz jest ok.

Wzbudzanie alternatora podpięliśmy na chwilę do plusa i normalnie chodził i teraz chodzi dalej przez kontrolkę. Najpewniej źle wpiąłem konektor, jakoś obok styku czy coś a potem robiąc to trzeci czy czwarty raz w końcu poszło ok. Przypominam, że wcześniej był w ogóle wypięty, może też źle ktoś wpiął i wypadł. Albo dopasowuję teorię i coś innego zaszło niemniej wydaje się działać normalnie, napięcie ładowania było ok. Jeszcze poobserwuję w jeździe jak wymienię bak, ale o tym w innym temacie bo tam też ładna rzeźba była.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2024, 23:13:13 pm wysłana przez DStage »