Autor Wątek: GSI złącze klimatyzacja-komputer  (Przeczytany 713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GSI złącze klimatyzacja-komputer
« dnia: Grudzień 26, 2024, 21:00:12 pm »

Offline kliper

• Nowicjusz
    • Bosch 97 -> 1.4 -> 1.6
Siemanko,

Jesteśmy z kolegami na finiszu przekładki wiązki klimatyzacji. Na schemacie wiązki silnika znalazłem złącze klimatyzacji i faktycznie po stronie klimy jest taka wtyczka. Czy ktoś wie w którym miejscu w budzie znajduje się to złącze? Skoro jest na ogólnym schemacie, to zakładam, że również zostało zarobione na samochodzie.
Buda GSI ze złączem 10-pin za zegarami.

Odp: GSI złącze klimatyzacja-komputer
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 26, 2024, 21:34:33 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
To powinno być w okolicy zegarów. To jest złącze spinane (o ile się nie mylę) do wiązki głównej sterownika silnika. Wyplatałem samą wiązkę klimy z całej reszty, ale już nie pamiętam dokładnie.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2024, 21:47:48 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
To złącze (wyglądające tak samo jak 2 pinowe od lampki w atu lub podgrzewania lusterek) występuje zaraz obok 10 pinowej wiązki za zegarami, ale tylko w wersji wiązki komputera gdzie seryjnie była klima. Jeśli klimy nie było to i złącza nie ma.

Jak miałem wiązkę od GSI pod ręką to próbowałem przedzwonić kabelki, żeby dowiedzieć się na które piny przychodzi sygnał, ale finalnie do niczego konkretnego nie doszedłem.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 26, 2024, 21:56:05 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
To złącze (wyglądające tak samo jak 2 pinowe od lampki w atu lub podgrzewania lusterek) występuje zaraz obok 10 pinowej wiązki za zegarami, ale tylko w wersji wiązki komputera gdzie seryjnie była klima. Jeśli klimy nie było to i złącza nie ma.
No tak, bez klimy niema ani jego, ani jego drugiej części.
Jak miałem wiązkę od GSI pod ręką to próbowałem przedzwonić kabelki, żeby dowiedzieć się na które piny przychodzi sygnał, ale finalnie do niczego konkretnego nie doszedłem.
Ja to wszystko rozkminiłem, ale juz nie pamiętam, co do czego było. wyplotłem cała wiązkę (duże słowo, bo to trzy kabelki na krzyż) klimy i mam ją podłączoną osobno, na kostkach. To jest tam zdaje się tak, że jednym pinem idzie plus z panelu na czujnik osuszacza, a z czujnika wychodzi (plus, czy minus, nie pamiętam) na drugi pin i idzie nim zdaje się do kompa, który musi podnieść obroty itd. Jak piszę głupoty, to mnie poprawcie, bo naprawdę już nie pamiętam, a miałem to całkowicie na wierzchu i podłączyłem teraz u siebie i klima działała, więc raczej dobrze.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 26, 2024, 22:40:25 pm »

Offline kliper

• Nowicjusz
    • Bosch 97 -> 1.4 -> 1.6
Buda nigdy nie miała klimy i nic takiego za zegarami nie ma, czyli pozostaje zarabiać piny do wtyczki kompa. Tak się właśnie dzieje :p.
Dzięki za szybkie odpowiedzi.

No schemat prościutki, ale pomógł we włożeniu oryginalnej wiązki. Pobrany kiedyś z PTK, więc dodam żeby może komuś się przydał:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2024, 22:42:23 pm wysłana przez kliper »