Autor Wątek: Problem ze zlożeniem układu paliwowego Truck DC  (Przeczytany 1795 razy)

Problem ze zlożeniem układu paliwowego Truck DC
« dnia: Luty 16, 2025, 17:08:58 pm »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi

Witam.

Powoli składam silnik w moim Tracku DC po wymianie uszczelki pod głowica i kilku innych poprawkach lakierniczych w komorze silnika.

Podczas rozbiórki robiłem zdjęcia ale akurat jedno zdjęcie jest niewyraźnie i nie wiem jak podpiąć węże od układu wtryskowego.

Zdjęcie nr 1  https://drive.google.com/file/d/1xpbNkiHkqJ_w3ihr-SBJGLy1Qt-_oXRC/view?usp=drive_link

Drugie pytanie jak podpiąć węże do nagrzewnicy. Niestety nie do końca pamiętam. Zdjęcie nr 2. https://drive.google.com/file/d/1EntktyGvcItVMoDLCPwoag3M3xR6aUSL/view?usp=drive_link

Odp: Problem ze zlożeniem układu paliwowego Truck DC
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 16, 2025, 22:23:19 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
a gdzie trzeci przewod? jeden cienszy jest do oparow, drugi cienszy do powrotu paliwa - lepiej ich nie pomylic (jakos bedzie dzialac, ale nie tak jak w zalozeniach),
grubszy przewod, czyli nr1 jest to zasilanie z pompy i ten ma byc zalozony na przewod zasilajacy w korpusie wtrysku,
na korpusie masz strzalki, ktore pokazuja ktorym koncem paliwo wlata, a  ktorym wylata
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 16, 2025, 22:30:30 pm »

Online Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
rugie pytanie jak podpiąć węże do nagrzewnicy.
Lewy wąż do króćca na głowicy, a prawy do metalowej rury, a stamtąd do pompy wody za pomocą tego krótkiego wężyka o różnych średnicach.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 17, 2025, 15:10:18 pm »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi
rugie pytanie jak podpiąć węże do nagrzewnicy.
Lewy wąż do króćca na głowicy, a prawy do metalowej rury, a stamtąd do pompy wody za pomocą tego krótkiego wężyka o różnych średnicach.

Dzięki wszystko jasne.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 17, 2025, 15:12:02 pm »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi
a gdzie trzeci przewod? jeden cienszy jest do oparow, drugi cienszy do powrotu paliwa - lepiej ich nie pomylic (jakos bedzie dzialac, ale nie tak jak w zalozeniach),
grubszy przewod, czyli nr1 jest to zasilanie z pompy i ten ma byc zalozony na przewod zasilajacy w korpusie wtrysku,
na korpusie masz strzalki, ktore pokazuja ktorym koncem paliwo wlata, a  ktorym wylata

A o jakim trzecim mówisz?

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 17, 2025, 15:19:29 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nie masz trzeciego przewodu metalowego, to gdzie byl podlaczony gumowy przewod pochlaniacza par paliwa?
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 18, 2025, 06:15:03 am »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi
nie masz trzeciego przewodu metalowego, to gdzie byl podlaczony gumowy przewod pochlaniacza par paliwa?

Mam tak jak na zdjęciu. Dwa metalowe oznaczone 1 i 2. Ma być trzeci?

Rurka od pochłaniacza idzie do urządzenia wtryskowego. To akurat pamiętam.
https://drive.google.com/file/d/1gqj9U2cXSw3gvlSz2lWKcwjpKqV70yLU/view?usp=drive_link
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2025, 06:20:48 am wysłana przez mkzibi »

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 18, 2025, 16:20:52 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to co podpisales "odejscie od filtra oparow" powinno byc podlaczone do stalowej rurki fi6 (takiej jak 2) idacej do zbiornika paliwa (bardziej do wlewu),
jezeli nie masz takiej rurki, to nie ma skad pobierac oparow

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 18, 2025, 20:38:48 pm »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi
to co podpisales "odejscie od filtra oparow" powinno byc podlaczone do stalowej rurki fi6 (takiej jak 2) idacej do zbiornika paliwa (bardziej do wlewu),
jezeli nie masz takiej rurki, to nie ma skad pobierac oparow

Zaraz chwilę, żebyśmy dobrze się zrozumieli.

Znalazłem takie zdjęcie:  https://drive.google.com/file/d/1YHI_z6x_fn9x6cPK5-YP5U7GL8-CpXnf/view?usp=drive_link oraz oryginał https://drive.google.com/file/d/1thF0QHNWHbJJysxewGIcMk9MIlkTQc7K/view?usp=drive_link

To nie mój silnik ale tam widać te rurki. Oznaczyłem je numerami jak na swoim zdjęciu: https://drive.google.com/file/d/1gqj9U2cXSw3gvlSz2lWKcwjpKqV70yLU/view?usp=drive_link

Poza tym znalazłem u siebie jeszcze zdjęcie takie: https://drive.google.com/file/d/16vb8VJnpkE2whSqkAexrZa6evPvO8o_o/view?usp=drive_link

i takie: https://drive.google.com/file/d/1D41P6_yd0QkZ_IFTwpArsMSpZbDHICzO/view?usp=drive_link

Tak więc do filtra oparów w nadkolu idą dwie rurki, jedna (1) i druga (3), która leci do wtrysku w inne miejsce niż (2), która leci od wtrysku jako powrót do zbiornika.

I właśnie nie wiem jak tą 1 i 2 połączyć do tych stalowych rurek.

Mam nadzieję że teraz opisałem to klarownie.

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 18, 2025, 21:22:54 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
w ogole nie rozumiem co napisales, nie ma to zadnego sensu -  łorewer, pochlaniacz par paliwa nie ma znaczenie, to nie wplywa na prace silnika ;]

za to uswiadomilem sobie, ze pomylilem sie wczesniej co do srednicy stalowych rurek, bo do oparow jest rurka wiekszej srednicy, czyli fi8,
czyli powinny byc dwie stalowe (zielone) rurki grube fi8 i jedna cienka fi6,

co upraszcza wyliczanke, bo do cienkiej rurki podlaczas powrot z wtryskiwacza, a do grubej podlaczasz zasilanie,
zeby upewnic sie, ze gruba rurka fi8 to zasilanie a nie opary, to wlacz zaplon - ta gruba rurka z ktorej siknie benzyna to zasilanie

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 19, 2025, 10:15:02 am »

Offline kliper

• Nowicjusz
    • Bosch 97 -> 1.4
Z tego co widać po schematach z katalogu czesci, to truck ma tylko dwa przewody idące z baku:

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 24, 2025, 22:13:54 pm »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi
Z tego co widać po schematach z katalogu czesci, to truck ma tylko dwa przewody idące z baku:

A skąd te rysunki ? Można źródło?

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 24, 2025, 22:20:19 pm »

Offline kliper

• Nowicjusz
    • Bosch 97 -> 1.4
Katalog części zamiennych, zassany z forum.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 24, 2025, 22:28:15 pm »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi
w ogole nie rozumiem co napisales, nie ma to zadnego sensu -  łorewer, pochlaniacz par paliwa nie ma znaczenie, to nie wplywa na prace silnika ;]

za to uswiadomilem sobie, ze pomylilem sie wczesniej co do srednicy stalowych rurek, bo do oparow jest rurka wiekszej srednicy, czyli fi8,
czyli powinny byc dwie stalowe (zielone) rurki grube fi8 i jedna cienka fi6,

co upraszcza wyliczanke, bo do cienkiej rurki podlaczas powrot z wtryskiwacza, a do grubej podlaczasz zasilanie,
zeby upewnic sie, ze gruba rurka fi8 to zasilanie a nie opary, to wlacz zaplon - ta gruba rurka z ktorej siknie benzyna to zasilanie

No niestety nie wiem jak lepiej to wytłumaczyć. Na zdjęciu pokazałem dwie rurki cieńszą i grubszą https://drive.google.com/file/d/1gqj9U2cXSw3gvlSz2lWKcwjpKqV70yLU/view?usp=drive_link

i do nich muszę podłączyć powrót z wtrysku i odejscie od pochłaniacza par paliwa.

Inna trzecia rurka idzie bezpośrednio do filtra paliwa ale to wiem, która i wiem że ma być do filtra paliwa, dlatego o niej nie pisałem.

https://drive.google.com/file/d/1wgqDRV4mraC64FR6WQ97U_2iMfkNXOuz/view?usp=drive_link

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 24, 2025, 22:38:04 pm »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi
Katalog części zamiennych, zassany z forum.

A możesz podać link bo nie mogę znaleźć.

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 24, 2025, 23:03:58 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
skoro wiesz, ze jest trzecia rurka idaca od/do filtra paliwa, to bardzo istotne, ze o niej nie napisales, bo zmieniles zupelnie zagadke,
rurka (fi8) polaczona z filtrem paliwa to zasilanie wtrysku,
rurka nr 2  to powrot paliwa z wtrysku,
rurka nr 1 to opary paliwa

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 25, 2025, 09:29:51 am »

Offline kliper

• Nowicjusz
    • Bosch 97 -> 1.4

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 25, 2025, 16:26:54 pm »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi
skoro wiesz, ze jest trzecia rurka idaca od/do filtra paliwa, to bardzo istotne, ze o niej nie napisales, bo zmieniles zupelnie zagadke,
rurka (fi8) polaczona z filtrem paliwa to zasilanie wtrysku,
rurka nr 2  to powrot paliwa z wtrysku,
rurka nr 1 to opary paliwa

Dzięki.

No tak bo uznałem ze te zasilanie idzie na dół do filtra i nie pisałem o tym. Ale teraz wszystko jasne.