Autor Wątek: Digitalizacja materiałów historycznych FSO VHS, BCN, VCR, U-matic, Betacam  (Przeczytany 2674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Sprawa skierowana do osób posiadających historyczne materiały zawierające materiały dotyczące FSO i ogólnie polskiej motoryzacji PRL i lat 90.

Od pewnego czasu zajmuję się zgrywaniem wszelkiego materiału audio i video, zawierającego historię polskiej szeroko pojętej motoryzacji, ale też i inne ciekawe tematy. Tutaj na forum chcę się jednak skupić na FSO.  :] Post jest adresowany do osób, które mają/mogą mieć dostęp zarówno do amatorskich materiałów na kasetach VHS, nagrane z telewizji reklamy poloneza, rajdy, po osoby, które np. pracowały przy produkcji telewizyjnej/transmisji telewizyjnej z rajdów, taśm produkcyjnych fabryki, osób pracujących dawniej w TVP / prywatnych inicjatywach i prywatnych studiach filmowych, które miały styczność z filmowaniem rajdów samochodowych. A więc, wszelkie "dziwne", "nietypowe" nośniki jestem w stanie w jakości 1:1, bez strat zgrać do formy cyfrowej. Razem z pozostałymi osobami z mojego stowarzyszenia "Puławianie" posiadamy na tą chwilę większość osprzętu, który był używany w telewizji i produkcji telewizyjnej, a dążymy do tego, żeby to było 100 procent - łącznie z magnetowidem na taśmę magnetyczną dwucalową, ważącym skromne 500 kilogramów  :]

Jakie formaty obsługujemy:

VHS / Super-VHS

VCR/VCR LP/SVR

Video 2000:

U-matic low band (PAL/SECAM/NTSC), U-matic High Band (PAL-Secam), Umatic SP (PAL)

Profesjonalne Betacam/Betacam SP i amatorskie betamax:

BCN Format B (taśma 1 - calowa, format telewizyjny, lata użytkowania około 1976-1993):

W najbliższej przyszłości - pracujemy nad naprawą magnetowidu quadruplex (ampex, MW, MV), który umożliwi nam odczytanie taśm "quadruplex" (polska nazwa: taśmy ampexowe, taśmy MV, taśmy dwucalowe, zapis poprzeczny) o szerokości dwóch cali w jakości emisyjnej.

Post jest skierowany do wszystkich, którzy mają wiedzę na temat nośników, które zawierają interesujące materiały związane z polskim motorsportem, czy nawet mają takie w domu. Z pewnością dużo takich materiałów jest też w archiwach telewizyjnych. Jeśli masz taki nośnik, wiedzę, kto może posiadać, lub kto nagrywał takie wydarzenia, napisz. W tamtych latach działo się w polskim sporcie samochodowym, w fabryce, pod fabryką bądź na giełdach tyle, że warto każde takie nagranie zgrać i zachować dla potomności :) Nie używamy chińskich grabberów i innych amatorskich sprzętów do zgrywania i digitalizacji, więc jest pewność, że z nagrania odzyska się jak najlepszy obraz i dźwięk, w jakości minimum 50 klatek na sekundę i rozdzielczości 720p (4:3)

Przykład zgranego materiału - reklama suzuki, lata 90, z kasety Betacam SP:

https://www.youtube.com/watch?v=d5eGfSLUQPs

Próbka z magnetowidu U-matic H:

https://www.youtube.com/watch?v=RsOeo2W2D1I

Kontakt:
email: zagulski@vp.pl
pulawianie@gmail.com
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2025, 14:06:31 pm wysłana przez Daniel#1984 »
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

Odp: Digitalizacja materiałów historycznych FSO VHS, S-VHS, VCR, U-matic, Betacam
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2025, 21:45:48 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
    • Peugeot 208 / Fiat 126p 1977r
Czadersko wyglądają te rozbłyski na reklamie Suzuki :D
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak"

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

Odp: Digitalizacja materiałów historycznych FSO VHS, S-VHS, VCR, U-matic, Betacam
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2025, 22:14:24 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Czadersko wyglądają te rozbłyski na reklamie Suzuki :D

No fajny efekt, mocne przymknięcie przysłony. Albo nakładka na obiektyw, też były takie. :)

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2025, 16:49:40 pm »

Offline lesor#1973

• FSO:1993-1996 B1078
  • Klubowicz
  • Borełło, Carełło, 115c_w_Jesionie
Danielu, jakbyś znalazł reklamę Caro minusa, (chyba to był ten niebieski z koniem) "przed liftem"... To byłyby rarytas.
OIDP 1995 rok, może 4.
Na końcu pojawiało się:
" Polonez - stać cię na więcej:  <lol2> <lol2> Ponoć głowy poleciały w dziale reklamy.
Po "lifcie" na końcu jest "W Polonezie stać cię na więcej".

Zważcie jegomość – odparł Sanczo Pansa – że to, co tam się ukazuje, to nie żadne olbrzymy, ino wiatraki.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2025, 17:30:34 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Haha, to tego nie widziałem :D 1995 to już czasy betacam SP, więc pewnie na takiej kasecie bym coś takiego trafił (z wyjątkiem amatorskiej zgrywki na VHS z telewizji).

Edytowałem 1 post - BCN już mamy :)

Odp: Digitalizacja materiałów historycznych FSO VHS, BCN, VCR, U-matic, Betacam
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2025, 21:49:32 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Danielu, jakbyś znalazł reklamę Caro minusa, (chyba to był ten niebieski z koniem) "przed liftem"... To byłyby rarytas.

Ona jest na YT ale wygląda jakby ktoś jakimś starym telefonem nagrywał coś co leciało na TV z VHS. ;)

W temacie - sam amatorsko zrzucam jakieś drobne materiały związane z FSO które mam i wrzucam je na swój kanał na YT. W kolejce czeka wewnętrzny materiał prawdopodobnie kręcony dla Korei w którym bodajże silnikownie pokazywali oraz "Seminarium w sprawie technik działania telewizyjnego" z 1994.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 02, 2025, 22:49:28 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Z ciekawości, na jakim nośniku to jest? VHS czy S-VHS?

Ta reklama o której mówicie to faktycznie masakra, jak i spora część wrzutek. Tak z 5 lat temu to sam szukałem po różnych stronach jakiegoś dobrego konwertera, który złapie wszystkie klatki nagrania analogowego i nie zepsuje jakości. Dopiero rok temu mi się udało. Staram się przykładać do jakości, żeby można było pooglądać te materiały w naprawdę fajnej rozdzielczości - żeby obraz na kineskopie telewizora puszczony bezpośrednio z magnetowidu był takiej samej jakości, jak ten odtwarzany na komputerze, i odwrotnie - pendrive podłączony do kineskopu odtworzył podobnie nagranie, jak magnetowid. To nie takie proste wbrew pozorom, i przy dzisiejszej technologii. Dobre konwertery analogowo-cyfrowe są rzadkością, lub są bardzo drogie.

Co do reklam poloneza - na sto procent były kręcone na kasetach betacam (ewentualnie u-matic high band lub SP), bo w latach 1990-1995 był mix, u-matic wychodził z użycia, betacam SP był powszechnie używany. Dostać się do tych kaset - to by było coś. FSO na pewno korzystało z zewnętrznej firmy w latach 90, trzeba by było się tylko dowiedzieć - jakiej. Jeśli taśmy nie poszły do śmieci + znalazłoby się te niewykorzystane, lub materiał prosto z kamery (bez montażu) - to by był świat. Betacam SP to był mój pierwszy magnetowid profesjonalny, jakość jest o wiele, wiele lepsza niż VHS.

Więc, podsumowując - jakby dowiedzieć się, jakiej firmie FSO mogła zlecać produkcję reklam, sporo ułatwiłoby to temat.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2025, 22:57:27 pm wysłana przez Daniel#1984 »

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 03, 2025, 21:16:24 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Z ciekawości, na jakim nośniku to jest? VHS czy S-VHS?

Wśród kaset, które mam jest miks - i VHS i SVHS i VHS nagrany na SVHS. ;)

Więc, podsumowując - jakby dowiedzieć się, jakiej firmie FSO mogła zlecać produkcję reklam, sporo ułatwiłoby to temat.

Coś mi się kojarzy, że jeden z materiałów które mam ma podaną firmę w "creditsach" na końcu - mam nadzieję, że pamięć mnie nie myli i, że nic nie pomieszałem - jeśli znajdę to oczywiście podrzucę.

A szukanie można zacząć od pana Romualda Małko na YT i jego kanału na którym wrzuca nagrania z TV zakładowej FSO - nie wiem czy jest możliwość skontaktowania się z nim bezpośrednio (bo skoro ma archiwa tych materiałów to może wie coś więcej) ale na końcu podani są autorzy dziennika - może da się do nich dobić przez media społecznościowe albo strony typu LinkedIn?
Jest też Jarek Dubaniewicz który też ma swój kanał na YT na którym powrzucał trochę archiwalnych reklam (głównie z lat 80 jeśli dobrze kojarzę) - może on też byłby w stanie naprowadzić na konkretne osoby, które coś wiedziały. Trzeba chyba próbować póki ci ludzie jeszcze żyją. :)

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2025, 13:55:47 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Znajdź nazwę tej firmy, to naprawdę może być cenna informacja :) Oczywiście im starsze nagranie tym lepiej. W czasach caro mogli korzystać z usług zupełnie innej firmy, niż w czasach plusa.

Dzięki - napiszę do nich (osób które wrzucały te reklamy). W sumie zapomniałem o tym. Często czas ucieka i materiały lądują w koszu (najczęściej już po kiepskiej digitalizacji, bo skoro zgrane to po co trzymać oryginał - wiele razy to słyszałem). A technika idzie do przodu i przetworniki analogowo-cyfrowe są coraz lepsze i coraz mniej tracą na jakości względem analogowego nośnika. Szczególnie, jak mamy do czynienia z formatami profesjonalnymi, wtedy możliwości są bardzo duże, i nie potrzeba nawet do tego cyfrowej obróbki i sztucznej inteligencji :).
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2025, 14:09:42 pm wysłana przez Daniel#1984 »