Autor Wątek: amortyzatory bilstein b6 do poloneza  (Przeczytany 357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

amortyzatory bilstein b6 do poloneza
« dnia: Grudzień 18, 2025, 23:29:16 pm »

Offline Damian

• Nowicjusz
    • FSO POLONEZ 1,4 16v
Cześć, czy jakaś firma robi jeszcze b6 do poloneza? ZERKOPOL juz nie bawi sie w amorki. Albo czy są dostępne jeszcze jakieś gazowe ?

Odp: amortyzatory bilstein b6 do poloneza
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 19, 2025, 16:28:07 pm »

Offline Oxej

• Sympatyk
    • dużo, aktualnie Caro Plus
Do normalnych zawieszeń z moich obserwacji nie ma już żadnych - tylne idzie jeszcze dostać gazowe monroe, ale przednich już nie ma na rynku. Jak przeglądałem katalogi to w jakiś sposób zbliżony do standardowego amortyzatora wydawał się być ten z suzuki samurai, ale nie weryfikowałem tego w praktyce.

Pod cięte sprężyny chyba z T4 lub troopera podchodziły, ale szczegółów musisz na forum poszukać.
Złombol '23, '24, '25, team Carozela

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2025, 00:22:42 am »

Offline Damian

• Nowicjusz
    • FSO POLONEZ 1,4 16v
nie chce ciąć właśnie sprężyn a jak już to o 1 zwój max. a z nivy by nie podeszły?  Skok maja podobne co do poloneza. Skok maja troszkę większy jak dobrze dogrzebałem się informacji?

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2025, 04:50:09 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
kiedyś kupiłem amory f-my Kayaba. może jeszcze robią.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2025, 13:47:57 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Te amory Kayaba geometrycznie pasują ale wg mnie są za "sztywne". Na pewno sztywniejsze niż oryginały. Chociaż muszę przyznać że jak lubię auta z "miękkim" zawieszeniem, wiec jak ktoś woli sztywniejsze to może być ok.
Bardzo odpowiada mi komfort resorowania w Roverze 75. Teraz jeżdżę też Insignią B która wg mnie ma zdecydowanie sztywniejsze zawieszenie niż Rover, a ogólne opinie są takie że Insignia ma miękkie zawieszenie. Więc to wszystko zależy od preferencji danego kierowcy.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 20, 2025, 18:09:15 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
iec jak ktoś woli sztywniejsze to może być ok.

Robią, to są jedyne amortyzatory na rynku - brak praktycznie wyboru, albo kayaby, albo nic lub stare zapasy.

Sam bym wolał, aby zamiennik działał jak oryginalne, bo nie chciałbym jeszcze mocniej utwardzać tego auta - lubię miękki zawias. Mój ma ciągle oryginalne amortyzatory z Krosna 180kkm nalotu i wszystkie ciągle działają elegancko.
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 21, 2025, 20:18:00 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Tylko że w uproszczeniu można przyjąć, że twardszy amortyzator mocniej tłumi ruch zawieszenia, więc im twardsza sprężyna, tym twardszy powinien być amortyzator żeby samochód się nie odbijał od jezdni.

Pomijam anomalie, typu amortyzator twardy bo za krótki, zbyt rozciągnięty, i nie chce w ogóle się ugiąć przy dobiciu albo amortyzator utwardzony olejem Hipol, który też nie tyle tłumi, co nie chce się ugiąć.
"Dać Januszowi Rovera, to jak dać małpie zegarek."
- David Lloyd George