Autor Wątek: Kolekcja na żółtych?  (Przeczytany 108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kolekcja na żółtych?
« dnia: Styczeń 24, 2026, 17:37:39 pm »

Offline altowiolista

• Sympatyk
    • Atu i Caro-oba GSi, Borewicz 1,? '83, Caro+ GLI, Atu-
Od nadmiaru głowa nie boli ponoć, ale ja troszeczkę się martwię <lol>
Od jakiegoś czasu dociera do mnie, że jestem graciarzem.
1 Caro GSI 1998 benzyna gaz i hak. Właściwie pierwszy właściciel bo odziedziczyłem po ojcu, ale to ja jeździłem. Nalot kilkanaście tysięcy kilometrów rocznie.
2 Atu GSI 1998 benzyna gaz hak klimatyzacja. Nalot kilkanaście tysięcy kilometrów rocznie.
3 Caro GLI 1999 benzyna z rocznym nalotem kilkadziesiąt kilometrów
4 jak by się uparł - przyczepa towarowa lekka sam 1983 rok. Produkcja mojego ojca tuż po stanie wojennym a właściwie jeszcze w trakcie nawet...
Pojawiła się propozycja wejścia w posiadanie nowocześniejszego samochodu z abs-em i chyba poduszkami powietrznymi, 16-letnia Fiesta. Pomijam mój aspergerowy opór przed jeżdżeniem innym samochodem niż Polonez, ale cały czas miałem świadomość, że kiedyś przestanę nim jeździć na co dzień... Ale nie chcę się pozbywać moich samochodów <uoee>
Wiem, że pewnie byłby jakiś problem z zarejestrowaniem każdego z nich na zabytek - żółta tablica. Może byłaby szansa a ten zestaw potraktować jako kolekcję z żółtymi blachami, żebym nie musiał opłacać ubezpieczenia OC i cholernego przeglądu za wszystkie te pojazdy? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

W sumie to są jeszcze dwa polonezy: A to minus 97 bez papierów bo skompletowania, i nadwozie borewicza na kołach z hamulcami i układem kierowniczym do złożenia, odbudowania ale to pewnie w przyszłości
Miejsca zamieszkania to dolnośląskie ale gdybym się zameldował to może i Wielkopolska...
Altówka, Alaska, mój Anioł albo Atu. Jak by nie patrzeć - warto żyć! A teraz mam jeszcze Borewicza!!

Odp: Kolekcja na żółtych?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2026, 19:49:43 pm »

Online Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Tu popytaj.
https://nazoltej.pl/oNas/
https://www.facebook.com/rejestracjanazolte/?locale=pl_PL
Ogólnie, to niby weszły przepisy (w niektórych województwach na razie) że auta polskiej produkcji, które już nie są produkowane, mogą iść na żółte bez obecnie wymaganego limitu wieku. Ponoć to jest jakiś odgórny przepis i że w całej Polsce ma to wejść. Na fanpejdżu zamieścili mapę, w których województwach to jest wprowadzone.
Martwi mnie tylko trochę ta "dobroć" władzy, czy za tym dobrem nie kryje się coś innego, czego jeszcze nie wiemy. Najpierw podnieśli do 40 lat, a teraz nagle wyjątek dla polskich aut?

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 24, 2026, 20:31:15 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Jest grupa na FB "Rejestracja na zabytek" tam opisz swoją sytuację. Może ktoś pomoże.

« Odpowiedź #3 dnia: Wczoraj o 15:06:16 »

Offline Ukash

• Sympatyk
Ja jestem na etapie rejestracji malucha na zabytek i jak rozmawiałem z rzeczoznawcą to wszystko zależy od konserwatora czy weźmie Twoje auta pod opiekę. Podobno polskie auta bardzo chętnie wpisują do rejestru.
Najlepiej zrobić opinię każdego z nich, wysłać do konserwatora wniosek i liczyć, że się uda.
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D