Autor Wątek: MIGA KONTROLKA "CHECK ENGINE" NA GAZIE  (Przeczytany 6540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MIGA KONTROLKA "CHECK ENGINE" NA GAZIE
« dnia: Czerwiec 22, 2005, 16:15:40 pm »

Rafał

• Gość
Witam,
nie masz się czym przejmować, u mnie ta kontrolka zapala się i ga?nie na gazie od kiedy założyłem instalację (ok. czterech lat), a spowodowane jest to wła?nie tym, co napisałe? - komputer nie odnotowuje pracy wtryskiwacza i w zwi?zku z tym pokazuje bł?d. Ale nie spowoduje to rozregulowania, czy rozprpgramowania żadnych parametrów komputera

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2005, 22:43:59 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
Ale nie spowoduje to rozregulowania, czy rozprpgramowania żadnych parametrów komputera
własnei ze po dłuzszym czasie spowoduje...Szczególnie kiedy nie bedziesz wogóle jezdził na benie...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2005, 20:26:24 pm »

jarko36

• Gość
Ja też mam Poldka 1.6gli Abimex na gazie (bez attuatora i kompa do niego) i ?wieci mi kontrolka "check engine" w czasie jazdy na gazie. Ponieważ przyczyn? jest odł?czony wtryskiwacz, wymy?liłem, że można podł?czyć komputerowi Poldka zamiast wtryskiwacza, jakie? "bzdetne" obci?żenie, żeby komputer "my?lał", że ma podł?czony wtryskiwacz.
Chcę przeł?czać komputer na  drugi "martwy" (bo nie zasilany benzyn?) wtryskiwacz benzynowy podczas jazdy na gazie. Może kolega Bocian byłby łaskaw zabrać głos w tej sprawie.... Podobno kiedy? pracował przy instalkach gazowych, więc zna się na rzeczy.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2005, 21:04:24 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
jezeli zrobisz taki trick to na niedługo Ci sie to zda bo po prostu zatrzesz ten wtryskiwacz...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2005, 21:24:12 pm »

Lodówa#1826

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
jezeli zrobisz taki trick to na niedługo Ci sie to zda bo po prostu zatrzesz ten wtryskiwacz...

a to jest możliwe!! Pompa paliwa, wtryskiwacz sa smarowane bnzynk?. Jak nie bedzie beny we wtryskiwaczu to od nieużywania sie zatrze.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2005, 21:40:52 pm »

jarko36

• Gość
To nie problem, bo można go zanurzyć (ten drugi wtryskiwacz) w oleju... Chodzi o to, żeby komp pracował bez "check engine". My?lę, że wtedy będzie ok.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 27, 2005, 00:24:19 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
jarko36, ale tez nie problem po prostu zrobic odciecie tej kontrolki przy oprzełaczaniu na gaz...I wtedy masz działajaca kontrolke na benie i brak "upierdliwej kontrolki" podczas jazdy na LPG
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 27, 2005, 09:44:53 am »

Lodówa#1826

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
To nie problem, bo można go zanurzyć (ten drugi wtryskiwacz) w oleju... Chodzi o to, żeby komp pracował bez "check engine". My?lę, że wtedy będzie ok

je?li dobrze rozumiem to chcesz zanurzyć w oleju dobry wtryskiwacz od wtrysku?? Je?li tak to kiepski pomysł. A jak bedziesz potrzebował pojachać na benzynie?? Bo gaz sie skonczy albo auto nie bedzie chciało jechać na gazie. Niewim czy dobrze zrozumiałem tyo co napisałe?. :?:

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2005, 16:17:16 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
no nie bedzie...a le wtedy nura pod maske przepiecie wtyczki i problem rozwiazany( tłumaczyłem to tylko Lodówa#1826, co nie znaczy ze pomysł popieram)
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 27, 2005, 20:51:44 pm »

wiciu

• Gość
a w przypadku instalki I generacji założonej do silnika 1,6gsi, jak się ma za?wiecanie kontrolki check engine do zużycia gazu, jest wtedy większe zużycie (skoro komp samochodu ma wtedy możliwo?ć mieszania tylko k?tem wyprzedzenia zapłonu)??
czy warto założyć dodatkowo emulator sondy??

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 27, 2005, 23:24:39 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
check ze zuzyciem gazu nei ma nic wspólnego...Check jest to bład typowo benzynowy i jezeli juz miałoby si zwiekszyc spalanie to tylko i wyłacznei beny...
Cytuj (zaznaczone)
czy warto założyć dodatkowo emulator sondy??

a to pytanie nawet nie powinno miec miejsca :roll:
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 28, 2005, 19:06:27 pm »

wiciu

• Gość
pytam czy zakładać emulator sondy, bo skoro zużycie gazu mi nie spadnie, osi?gi też się nie zwiększ? a na benzynie jeżdżę około 0,001% przebiegu, to nie widzę powodów, dla których miałbym wydawać na to kasę, chyba że masz jakie? inne argumenty ...

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 28, 2005, 19:13:45 pm »

kowal

• Gość
przepisy ktore tego wymagaja...

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 28, 2005, 20:20:57 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
wiciu, chodzi mi o to ze pytanie nie powinno miec miejsca z tego wzgledu ze powinienes go miec juz dawno go zamontowanego a Ci którzy to "przeoczyli" powinni dawno zostac wykastrowani...Po pierwsze masz o wiele bardziej nowoczesny silnik niz "generacja"gaznikowców...Po 2 Emulator sondy wraz z silnikiem krokowym pozwoli na automatyczne ustalenie odpowiedniego składu mieszanki a co za tym idzie (przy sprawnej sondzie) na ekonomiczniejsza jazde oraz co najwazniejsze nie pozwoli Ci jezdzic na mieszance zbyt UBOGIEJ(co dla auta jest w przyp.LPG rzecza najgorsza...) mysle ze reszty nie musze tłuymaczyc...

[ Dodano: 2005-06-28, 20:23 ]
Cytuj (zaznaczone)
przepisy ktore tego wymagaja
a to juz odrebny aspekt...Powiedz czemu we wszystkich autach obecnie posiadajacych sonde takie emulatory sa wymagane??? poniewaz sa o wiele lepsze  dla silnika
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 29, 2005, 22:00:48 pm »

wiciu

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
wiciu, chodzi mi o to ze pytanie nie powinno miec miejsca z tego wzgledu ze powinienes go miec juz dawno go zamontowanego a Ci którzy to "przeoczyli" powinni dawno zostac wykastrowani...Po pierwsze masz o wiele bardziej nowoczesny silnik niz "generacja"gaznikowców...Po 2 Emulator sondy wraz z silnikiem krokowym pozwoli na automatyczne ustalenie odpowiedniego składu mieszanki a co za tym idzie (przy sprawnej sondzie) na ekonomiczniejsza jazde oraz co najwazniejsze nie pozwoli Ci jezdzic na mieszance zbyt UBOGIEJ(co dla auta jest w przyp.LPG rzecza najgorsza...) mysle ze reszty nie musze tłuymaczyc...

ja też chętnie bym ich za jaja powiesił, ale wtedy jeszcze nie wiedziałem tego, co wiem teraz o instalacjach gazowych, gdybym wiedział nie dałbym się zrobić w balona...
sam się teraz waham, co zrobić, bo wydatek kolejnych 300zł za komputerek, za który już teoretycznie zapłaciłem (wtedy skasowali mnie jak za instalkę z kompem :( ) mi się nie u?miecha, a z drugiej strony wiem, że do tego silnika ten komputer z silnikiem krokowym powinien już być założony
teraz żeby już się dalej nie pogr?żać ustawię instalkę zgodnie ze wskazaniami woltomierza
i to będzie musiało wystarczyć

Cytuj (zaznaczone)
przepisy ktore tego wymagaja...

no wła?nie, ale jak zakładałem instalkę, to przepisy te jeszcze nie obowi?zywały (odpowiednie rozporz?dzenie weszło dopiero w kwietniu 2002 podczas gdy ja zakładałem instalkę w grudniu 2001 )

a tak poza tym w tre?ci postu miałem na my?li dołożenie samego tylko emulatora - tylko urz?dzenie generuj?ce odpowiedni sygnał sinusoidalny a nie dołożenie komputera z attuatorem

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 30, 2005, 09:55:42 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
żeby już się dalej nie pogr?żać ustawię instalkę zgodnie ze wskazaniami woltomierza
i to będzie musiało wystarczyć
chyba miałes na mysli analizator spalin...Co chcesz ustawic wg woltomierza skoro nie masz tam emulatora sondy lambda??
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 30, 2005, 10:05:40 am »

wiciu

• Gość
chwila, bo chyba się nie rozumiemy ...
emulator służy do emulacji czyli symuluje prawidłowe działanie sondy generuj?c odpowiedni przebieg więc ustawianie mieszanki wg wskazań emulatora jest po prostu bez sensu...
mam na my?li ustawienie mieszanki poprzez wpięcie się woltomierzem w kabel od sondy lambda w komorze silnika

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 30, 2005, 10:08:26 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
racja zamotałem sie (jeszcze mnie trzyma po wczorajszej imprezie)
  • Jef
  • Czaku