Autor Wątek: odpala i ga?nie  (Przeczytany 1925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

odpala i ga?nie
« dnia: Maj 18, 2005, 22:10:09 pm »

Russell

• Gość
Witam. Pisze, bo mam mały problem a nie wiem za bardzo jak sobie z nim poradzić. Mam ca(ma)ro 1.5 GLI 94`. ostatnio wpadłem na pomysł by zainteresowac sie swiecami. zdj?łem kable, wykręciłem, oczysciłem swiece i wkręciłem spowrotem. nic takiego, a jednak.... teraz poldek odpala, pochodzi z 30sek  i poprostu normalnie sobie ga?nie. przed moj? ingerencj? w ?wiece działał ile wachy starczyło. a jako że nie wiem co jest zle a ruszałem kable napięcia to pisze w dziale elektryka..... :mrgreen:   samochód juz z pół roku nie jezdzi ale odpalany jest regularnie i ogólnie poza tym defektem nie ma z nim problemów. połatałem go i zamierzam na lato wypchac z garażu....... no chyba że kto? zechciałby mnie naprowadzic na trop usterki. pewnie to co? błachego ale........

[ Dodano: 2005-05-19, 13:24 ]
...ok...... to może inaczej.......      co sie stanie jak podł?cze kable do niewła?ciwych ?wiec..........

odpala i ga?nie
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 19, 2005, 13:48:01 pm »

Pier

• Gość
jak podlaczysz kable do niewlasciwych swiec.... to mozesz wcale nie odpalic, a przy odrobinie szczescia bedzie chodzic na 2 cylindrach :roll:
kolejnosc zaplonu masz wypisna na bloku 1-3-4-2 i w takiej kolejnosci powinny byc polaczone kable z kopolka... a na kopolca (jesli masz fabruczna) powinny byc cyferki 1-4 (pierwszy cylindr to jest ten najblizej chlodnicy :D  a na kopolce "1" jest chyba najblizej silnika, ale glowy nie dam)

[ Dodano: 2005-05-19, 13:49 ]
o sory zle przeczytalem, ty masz auto na wstrysku.... kolejnosc zaplonu oczywiscie ta sama, ale nie wiem jak powinny byc kable na cewkach podlaczone... :?

odpala i ga?nie
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 19, 2005, 20:23:16 pm »

Russell

• Gość
Dzięki za odezwę :)    no wła?nie też nie wiem.....     ale mimo wszystko z tego co piszesz wynikałoby że to że ga?nie nie jest przyczyn? złego podł?czenia kabli.  odpala ładnie, chodzi ładnie na 4 garach.......  nie zchodzi z 1000 obrotów...    poprostu sobie w pewnej chwili ga?nie... ot tak, poprostu.      jutro dostane się do garażu to będe kombinował...    Dzięki

[ Dodano: 2005-05-19, 20:39 ]
no ale mimo wszystko, je?li mógłby który? z wła?cicieli 1.5 GLI zerkn?c na kolejno?ć podł?czenia tych kabli, będe bardzo wdzięczny. dziękuje za uwagę :D

[ Dodano: 2005-05-20, 14:58 ]
---- dziękuje wszystkim którzy podpowiadali mi że trzeba  ustalic odstęp na elektrodach ?wiec na ok. 0,6mm a kable podł?czyc  na chłopski rozum 1-1, 2-2, 3-3, 4-4.    wszystkim serdecznie dziękuje :lol:

odpala i ga?nie
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 08, 2005, 00:39:31 am »

batorejro

• Gość
niestety na gli to przerwe na swiecach ustaw na 1 mm .a jak po rozgrzaniu na biegu jalowym tobie gasnie to zmien swiece, sprawdz uszczelke pod zespolem wtryskiwacza a w najgorszym przypadku to uszczelka pod kolektorem ssacym lub czujnik temperatury w kolektorze ssacym

odpala i ga?nie
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 04, 2006, 23:46:22 pm »

gosc

• Gość
witam i wie ktos moze co z tymi kablami na kopulce ?? - jaka kolejnosc gdzie jest 1 ??

odpala i ga?nie
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2006, 00:00:03 am »

ponownie gosc :)

• Gość
sorrki za 2 posty ale jako niezalogowany nie mam edycji posta
mam pytanie  wiecie co moze byc przyczyna - odpalilem swojego zloma  - chodzil moze ze 3 sek i zgasl - no i potem juz nie chcial gadac - iska jest - paliwo jest -to cos co jest dokrecone na blotniku chyba jest dobre , cewka chyba tez (sprawdzalem inne ktore posiadam) -jak leje do gaznika tez nie chce gadac - wzielem kable i kopolke do domu i szuszylem tylko  nie jestem teraz pewny czy sa ok podlaczone na siliku wiem jak ale nie jestem pewien czy sa oki na kopolce - wydaje mi sie ze kolejnosc zachowalem 1342 na silniku to 1 najdalej od chlodnicy a w kopolce 1 to najblirzej gaznika - tylko nie wiem w ktora strone sie obracaja/kolejnosc tych kabi na kopolce jesli zgodnie z zegarkiem to mam oki -ale dalej nie pali -a jak zrobie 1342 odwrotnie do skazowek zegara to wydaje sie ze ma ochote zagadac silnik tylko strzela (znaczy sie zle kable pewnie) tylko dlaczego jesli sa zle to ma ochote ?? a jak sa w dobrej kolejnosci to silik ani mru mru :( ??

odpala i ga?nie
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 05, 2006, 11:41:45 am »

ponownie gosc

• Gość
zrobilem :) !!!!!! - postaram sie potem opisac co sie stalo bo teraz nie mam czasu - moze ktos jeszcze posiada takiego zloma z gaznikiem i takim aparatem zaplonowym ;)