Jak wszystko posprawdzasz i nadal nie znajdziesz przyczyny dzwonienia to radził bym wymienić uszczelke pod głowic?. Miałem z kumplem tak? historiie w Caro + bosch objawy były takie że dzwonił i był słaby, nabezynie troszke mniej na gadzie troche więcej. Przyspieszenie zapłonu (przez rozpiłowanie klina w kole pasowym) pomogło ale na krótko, potem sie zorjętowalismy że na 1 cylindrze ?wieca jest zawsze okopcona, nawet można było wkręcić nowe ?wiece i po 1000 km wszystkie byly rude a jedna czarna, sprawdzili?my sprężanie i było ok we wszystkich cylindrach, więc wysnuli?my wniosek że może moduł albo cewka nawala, niestety to też nie było to, zaczeli?my kombinowac ze może cos jest nie tak z zaworami na tym cylindrze, więc ?ci?gneli?my głowice żeby obejżeć zawory i okazało się że jeden cylinder (ten w którym była czarna ?wieca) zaci?ga w niewielkich ilo?ciach borygo przez uszkodzon? uszczelke. Wymienili?my uszczelke i dzwonienie znikneło, wszystkie ?wiece taksamo się złużywaj? i wogóle jest git
chyba z pół roku męczyli?my sie z tym dzwonieniem 
O co chodzi z tym patentem na przyspieszenie zaplonu? Chyba raczej powinno sie go opoznic? .... o jakim klinie piszesz?
[ Dodano: 2006-04-25, 15:32 ]Witam,
mam problem ze swoim plusikiem.
Przy kazdym wci?nięciu gazu strasznie dzwoni silnik. Nie wazne czy goracy czy zimny zawsze jest stukowe spalanie.
On chyba nie ma czujnika spalania stukowego, wiecie jak to reguluje??
Co to moze byc, na benzynie nie zauwazylem takiego efektu.
Pokusilem sie o zestawienie metod, albo raczej prob usuniecia wymienionej przypadlosci, o ktorych przeczytalem na roznych forach oraz zaslyszanych ... a dotyczacych GLI Bosch.
1. Przeprogramowanie modulu zaplonowego - chyba tylko serwis kiedys to robil
2. Odprezenie poprzez czyszczenie, szlifowanie komor spalania - podobno praktykowane przez serwis Daewoo.
3. Stosowanie swiec z krotkim gwintem, rowniez w celu odprezenia silnika (powiekszenie komory spalania)
4. Reset komputera - sposob domowy, nie zawsze dziala
5. Zablokowania termostatu na zimne powietrze - czasami pomaga w lzejszych przypadkach
6. Usuniecie metalowej oslony w obudowie filtru powietrza - komentarz j/w
7. Usuniecie katalizatora i zastapienie go zwyklym tlumikiem - sposob posredni przez odciazenie silnika
8. Wymiana sondy lambda - czasem pomaga, czasem nie.
9. Pewna firma (niestety cenzura nie pozwala mi wymienic nazwy, ale zaczyna sie na Cho...) oferuje usuniecie problemu za ok 400zl .....nie wiem jak?
Komentarze i opinie mile widziane. Na razie przerobilem 4 i 5 ... bez sukcesu.