Autor Wątek: Rover - nie działa silnik krokowy  (Przeczytany 4190 razy)

Rover - nie działa silnik krokowy
« dnia: Lipiec 06, 2005, 14:01:12 pm »

rafal250281

• Gość
Silniczek krokowy sprawdzony  działa komputer też, sprawdzone w innym poldrowerku jaka morze być przyczyna niedziałania silniczka krokowego na kturyms z postów jest czyszczenie i regulacja  ale to nic niedało  silniczek w innym polonezie  pracuje normalnie (odchyla przepustnice ,reaguje na odchylania przepystnicy ) a u mnie tylko warczy . Prosze o pomoc.

P.S :sory za ortografie...

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 07, 2005, 09:09:20 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Na 200% który? z 5 kabelków id?cych od kompa do silniczka krokowego nie ł?czy. U mnie było dokładnie tak samo. Rozebrałem wtryczkę instalacji elektrycznej przy samym silniczku i przeczy?ciłem/dogi?łem blaszki. Od około 2 lat mam ?więty spokój z obrotami i silniczkiem krokowym. Sprawd? to u siebie.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2005, 10:02:07 am »

qxr

• Gość
A czy to moze tez moze byc przyczyna falowania obrotow na benzynie i gazie. Bo u mnie podczas pracy silnika jakos dziwnie przepustnica sie samoczynnie odchyla i zamyka. Jak sie jej przygladam to widac takie ruchy i razem z nimi wariowanie obrotow.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 07, 2005, 10:16:31 am »

rafal250281

• Gość
speawdziłem to była wtyczka przy silniczku przeczy?ciłem i niespodziewaniw działa ,ale jest następny problem wolne obroty zastosowałem się do instrukcji kontrola i regulacja silnika krokowego i tak jagby było ok ale obroty dalej szalej?  to znaczy : raz s? 2000 a raz prawie ga?nie tak jest na bęzynie i LPG ,co robić co to morze byc a morze ja co? schramoliłem  POMOCY...............................................

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 07, 2005, 15:38:32 pm »

maras

• Gość
Może kanał obej?ciowy zabrudzony? Ogólnie to ten silniczek krokowy jest czuły na wszelkie opory na osi, kiedy? miałem brud na spręzynkach, najpierw obroty skakały, a potem nie opadały poniżej 2000rpm. Przepustnicę domknołem ręk? i wiedziałem, że jako? sama nie może się domkn?ć, po wyczyszczeniu i nasmarowaniu sprężynek trzymał obroty idealnie. Ogólnie, wg mnie, jeżeli obroty rosn? ponad zadane tzn,że przepustnica nie może się domkn?ć i krokowiec "pruje" co? z tym zrobić, jeżeli spadaj? poniżej, tzn że kanał obej?ciowy się zatkał

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 07, 2005, 18:12:51 pm »

rafal250281

• Gość
gd przytrzymam przepustnie palcem to nic się nie dzieje obroty dalej szalej? ,jeszcze jedno spostrzeżenie odnosz?c się do regulacji i kontroli ,po pierwszym całkowitym wychyleniu przepustnicy nic się nie dzieje silniczek reaguje tylko na pieęć wychyleń przepustnicy

[ Dodano: 2005-07-07, 20:52 ]
do poprzedniej wypowiedzi silniczek działa tylko bardzo delikatnie niewyczówalnie spostrzegłem to dopiero po zdjęciu tego okr?głego dekielka a nie tak jak opisałem wcze?niej wła?nie po tym dłubie,ale mam jeszcze jedno spostrzerzenie po dodaniu i odjęciu gazu (na ciepłym silniku)silniczek otwiera i domyka przepustnice i za karzdym razem ustawia inaczej połorzenie przepustnicy i obroty raz s? wysokie 1500obr/min i wyrzej a raz 500obr/min i zaczyna się dławić i ga?nie ,a morze to jaki? czujnik.Przeciesz się tak jeżdzić nieda co mam robić .

ZDESPEROWANY RAFAŁ :cry:  :cry:  :?:

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2005, 01:24:51 am »

maras

• Gość
Mi po odpaleniu na ciepło obroty skacz? na 2000 apotem na sekunde opadaj? na 700, ale po chwili wszystko jest normalnie. Czasem ma też tak,że jk delikatnie się doda gazu i od razu pu?ci to trochę przydusi, ale jak się odpowiednio ustawi ?rodkow? ?róbkę na obudowie krokowca, tak,żeby krzywka mogła swobodnie chodzic, to wtedy jest dobrze. Z czujników to mog? być dwa:położenia przepustnicy(swoj? drog?.nowy w serwiie rovera kosztuje 600zł :shock: ) lub ci?nienia bezwzględnego. Położenia przepustnicy możesz łatwo sprawdzić woltomierzem, ma dawać 0-1V na zamkniętej i 4-5Vna otwartej przepustnicy. A może zaci?ga gdzie? na dolocie lewe powietrze?

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2005, 07:56:36 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
rafal250281, moze masz padnieta sonde lambda, albo jakies kijowe polaczenie w jej obwodzie. Sprawdz to. Dziwi mnie, ze jak przepustnice cofniesz do konca to objawy nie ustaja :?
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 08, 2005, 09:03:36 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
rafal250281 Przyjed? do czerniewic. Rzuci siena to okiem ;).

[ Dodano: 2005-08-12, 12:14 ]
MI też po ostatnim katowaniu obroty stanęly na 3000 i nie chciały spa?ć. NO cóż trza było otworzyć maskę i wpi?ć ponownie wtyczkę do krokowca. Niestety po odpaleniu nadal obroty stały na tym samym poziomie. Zgaszenie silnika, wł?czenie zapłonu i tryb serwisowy przepustnicy pomogły. Jednak poł?czenie elektryczne musi być w 100% pewne i sprawne bo się cuda dziej?.

Co jaki? czas dobrze też jest zreserować kompa i jego ustawienia wolnych obrotów.

Je?li chodzi o podnoszenie obrotów po przegazówce to jest to norm?. Ecu nie pozwala żeby silnik zbyt szybko zszedł z obrotów gdyż mogłoby się to skończyć jego zga?nięciem. I jest tak w większo?ci wtryskowców nie tylko w roverze. Je?li tylko obroty po przegazówce wzrastaja na chwilę i opadaj? na nominalny poziom to jest wszystko OK i nie ma sieco tym przejmować.

Przy LPG ten objaw moze nie występować ponieważ naogół ECU nie ma wpływu na regulację dawki gazu i tutaj czę?ciej zdarzaja sie sytuacje że silnik spada na chwilę poniżej obrotów nominalnych i dopiero krokowiec go podnosi do wła?ciwego poziomu. Może to owocować delikatnych pływaniem obrotów zanim silnik się unormuje.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 13, 2009, 21:15:53 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Wyciągam trupa.

Krokowy przy resecie przepustnicy wysuwa się i wszystko jest ok.. Więc niby działa, ale przy schodzeniu z obrotów pownien się ~1500obr zatrzymać na chwilę i dopiero opaść na ~800rpm - u mnie tego nie ma. Czy może być taka usterka krokowca? Czy też wina leży po stronie kompa?

Czemu pytam? Otóż, szukam przyczyn problemów ze składem mieszanki na wolnych obrotowach i co za tym idzie pracą silnika - mam za ubogo.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 13, 2009, 23:33:49 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Raczej w sterowaniu krokowca szukałbym przyczyny, no bo skoro działa to dlaczego miałby się nie zatrzymać ? coś nie podaje mu odpowiedniego sygnału do zatrzymania się. wątpie żeby krokowiec  żył swoim zyciem w tym przypadku.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 14, 2009, 00:00:08 am »

Offline graczol1

• Sympatyk
    • Borek 1.4 & Caro 1.6
Cytat: "jimo#1921"
przy schodzeniu z obrotów pownien się ~1500obr zatrzymać na chwilę

przy schodzeniu z wysokich obrotów, ze średnich to dopiero na 800 się zatrzymuje.
nic się tak wzajemnie nie uzupełnia jak szlifierka kątowa i migomat...
...i sto koni w Borku goni...
FSO POLONEZ Your best discovery