Autor Wątek: Rover - zimny nie jedzie  (Przeczytany 4794 razy)

Rover - zimny nie jedzie
« dnia: Sierpień 16, 2005, 15:12:17 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
od kilku dni zaczynam mieć tak? przypadło?c ze jak jest zimny to nie chce jechać. naciskam gaz i silnik się zastanawia bucz?c czy pojechać. objawy natychmiast znikaj? gdy silnik się rozgrzeje. ale dok?d zimny lipa. W zimę miał podobne objawy ale po resecie kompa ust?piło. Silnik krokowy sprawny, czujnik połozenia przepustnicy też działa. swiece nie s? czarne. Palić pali w normie. tyle ze jak zimny to nie wkręce go na obroty jadac. cięzki 2 biegiem jechać bo buczy a nie jedzie. co z tym dziadem się może dziać??

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 16, 2005, 16:54:31 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Van#1860, kurde miałem identyczne objawy przy padace pompy paliwa...jak był ciepły to było ok..ale pózniej juz nawet jak byl ciepły działo sie to samo...
  • Jef
  • Czaku

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 16, 2005, 17:49:26 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
wł?snie podejrzewam pompę, bo jak było mało paliwka w zbiorniku to po ostrym przy?pieszaniu nagle auto się chwilę zawachało ale po odpuszczeniu gazu i daniu ponownie już szło. Ostatnio też dziwnie się zachowywał bo raz rwał jak diabeł innym razem przy?pieszał normalnie. Czekam az ostygnie to sprawdze wszystkie połaczenia. zrobie reset i wygrzewanko. Zimny po chwili gasnie, ale tylko raz i pó?niej pracuje.

[ Dodano: 2005-08-16, 19:17 ]
No to zrobione wygrzewanko. Na ciepłym miło się jeżdzi. dziwi mnie tylko ta kontrolka STOP. Gdy zapalam go z zaci?gniętym recznym i po chwili gdy obroty już się uspokoj? spuszczam stop nadal się pali. Lekko gazu do 1200 i ga?nie i już się nie zapala. Gdy zapalam bez ręcznego nic się nie pali. co jest???

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 16, 2005, 19:54:40 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
wł?snie podejrzewam pompę, bo jak było mało paliwka w zbiorniku to po ostrym przy?pieszaniu nagle auto się chwilę zawachało ale po odpuszczeniu gazu i daniu ponownie już szło. Ostatnio też dziwnie się zachowywał bo raz rwał jak diabeł innym razem przy?pieszał normalnie.
nic dodac nic ujac dokładnie miałem te sasme objawy...ale w poczatkowej fazie padu pompy.Pózniej juz potrafił zgasnac nie raz zaraz po odpaleniu ale kilka razy pod rzad...Dało sie go z bieda wykrecic powyzej 3tys i to "wachlujac" pedałem gazu...trzepało silnikiem i nie miał wolnych obrotów.Na samym koncu juz nioe odpalał prawie wcale, i musiałem za kazdym razem zapalac go w trybie awaryjnym na gazie bo nie było szans aby załapał i przekroczył ustawione 2 tys obr coby przeskoczyc na gaz.Wymieniłem pompe-jak reka odjał-wszystko mineło :roll:
  • Jef
  • Czaku

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 18, 2005, 00:00:04 am »

maras

• Gość
Niewiem, czy w moim też pompa nie kończy działalno?ci :(  Te moje trzęsienia przeszły mu, jak zmieniłem najbardziej podejrzany wtryskiwacz z drugiego cylindra i było w miarę dobrze dopóki nie wyje?dziłem prawie całej beny. Teraz pompa po rzekręceniu kluczyka jako? zdechle chodzi. Wogóle w zeszłym roku, jak zmieniałem filterek paliwa, to zlałem jak?? br?zow? bene z niego, chyba jaki? syf jest w baku, juz półroku zbieram się do jego wyczyszczenia. Mój roverek zaraz po odpaleniu chodzi równo ale jak podjadę parę metrów i puszczę gaz, to obroty opadaj? i chodzi jakby na trzech garach, ale tak jest tylko czasami. Jak wył?czego na zimno i wł?cze następnego dnia, to chodzi na 3 garach od pocz?tku. Gdy wł?cze go tego samego dnia to chodzi dobrze. Poeksperymentuje jeszcze z wtryskamibo mam zapasowe, może podmienie regulator na listwie,bo kupiłem razem z wtryskami.
A co do Twojego stopu, to nie żarzy się jeszcze kontrolka od ci?nienia oleju albo od alternatora?

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 18, 2005, 13:14:09 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytuj (zaznaczone)
...jak zmieniałem filterek paliwa, to zlałem jak?? br?zow? bene z niego, chyba jaki? syf jest w baku...

Miałem to samo jak mi sięwtryskiwacze pozapychały. prawdopodobnie to jest rdza ze zbiornika. Radzę ci do niego szybko zajrzeć. Co do samej pompki paliwa to moze trzeba ja wyjać i lekko odstukać oraz przepłukać czystym paliwkiem. moze jaki? syf przedostał się do jej wnętrza. Warto tez porównać buczenie na krótko i w instalacji. Może kable za?niedziały i jest spadek napięcia. Zawsze można dać zasilanie na krótko z akusia.

MOja pompka poregeneracji buczy do?ć gło?no ale i tak nie wiem czy daje prawidłowe ci?nienie. Jako? nie mogę sie zebrać aby sprawdzić.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 26, 2005, 10:35:36 am »

Van

• Gość
Miganie kointrolki ucichło i jest spokój.
Ale teraz odbja mu i na siepłym. PAli wiecej czyli jezdzi w awaryjnym. W poniedziałek bedzie miałczyszczone wtryski, przeputst i badane ci?nienie pompy. BO jak z 5 osobami cięzko przekroczyć 110 no to jaka? bida.
Dziad jak na złosc na serwisie chodził idealnie. ale wracaj?c juz pokazywał swoje wrrrrr

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 05, 2005, 00:40:23 am »

Gifter

• Gość
ja mam to samo co van,stop miga auto na benie nie idzie,identyczne objawy i teraz co robic :(

druga sprawa jak zrobic poprawny reset?????

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 05, 2005, 10:27:45 am »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
A mojemu przeszło samo. Wyczy?ciłem przepustnice zmieniłem filtr paliwa nadal miał kota i z dnia na dzień mu przeszło. no niech sieto auto zdecyduje czy się psuje czy nie  :!:

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 05, 2005, 12:04:19 pm »

Gifter

• Gość
ja za przepustnice sie wezme jak bedzie ciepło a filtr paliwa wymienie i to niedlugo, powiedz mi Van a czy tobie np mruga stop z lampka hamulca ta żółt? zaraz po zapaleniu i jak nie masz zaci?gnietego recznego????

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 05, 2005, 12:09:42 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Dziwne te wasze roverki.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 05, 2005, 13:53:03 pm »

Gifter

• Gość
czyli jesli ja mam z tym problem to moze po prostu woda w baku od tych syfiastych benzyn :D

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 05, 2005, 14:09:39 pm »

kowal

• Gość
Sprobuj :) Ewentualnie wlac dynksa do zbiornika :) tak z cwiartke on zwiarze wode i powinno byc lepiej

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 05, 2005, 14:36:22 pm »

Gifter

• Gość
dynksa???? denaturat???? a w jakich proporcjach????

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 05, 2005, 17:29:15 pm »

kowal

• Gość
no denaturat - tak cwiartke na caly zbiornik

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 23, 2006, 17:18:47 pm »

goœć

• Gość
A można lać denaturat do wielopunkta? (gsi)

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 23, 2006, 17:25:34 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
u mnioe to poprostu pompa dokonała żywota

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 23, 2006, 17:40:59 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Cytat: "go?ć"
A można lać denaturat do wielopunkta? (gsi)

Tak
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 23, 2006, 17:45:42 pm »

Gifter

• Gość
heh Van ja sie teraz mam zamiar kupic po zimie bak z pompa paliwa albo sama now? pompe :)

[ Dodano: 2006-01-23, 20:46 ]
a tak poza tym to tu jest link do nowiutkich pomp paliwa dla naszych polonezow z silnikami 1.4 rover

http://www.autosklep.istore.pl/cgi-bin/shop.pl?id=1970&mod=03&towar=269018

Rover - zimny nie jedzie
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 24, 2006, 08:46:12 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Tylko ta cena 445zł  :shock:  :shock:  :shock: .
Pozdrawiam
Bocian_s#313