Autor Wątek: Fiat argenta - zegarek z dodatkowymi funkcjami-podlaczenie  (Przeczytany 2148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Fiat argenta - zegarek z dodatkowymi funkcjami-podlaczenie
« dnia: Październik 25, 2005, 00:03:02 am »

elltry#683

• Gość
Nabyłem zegarek z podsufitki z fiata argenty (lecz nie na 100% jest to zegar z tego auta bo sprzedajaca mi to osoba tak niedokonca wiedziala). Jak widac na fotkach niejest on tylko zegarkiem bo po bokach na wsywietlaczu jest kilka piktogaramów: akumulatorek, stopnie celsjusza, litery RPM, znaczek dzwonka i znaczek termometru.
Z urzadzenia wychadza z niego 3: czerwony, czarny i baiały. Czerwony i czarny to raczej napewno plus i minus a biały ? Zegarek posiada 4 przyciski z czego 1 mozna wlaczyc i wylaczyc a 3 przyciski odbijaja po przycisnieciu.
Po podlaczeniu + i - do czarnego i czerwonego pod 12V zalacza sie zegar ale bez podswietlenia. Jednym z przyciskow mozna go ustawic. Co z pozostałymi?
Z dokladniejszych ogledzin sciezka ktora laczy sie bialym kablem idzie przez 2 zaroweczki (zielona i pomaranczowa) do jednego z przyciskow.
Niestety dzis niemialem miernika w domu i niesprawdzilem masy ale jutro to zrobie. Ale wydaje mi sie ze czarny jest normalna masa (przynajmniej tak wyglada "na oko") a pozatym ze jest to masa przemawa fakt ze na obudowie niema zadnych innych miejsc z ktorych moze dochodzic jakas inny przewod-masowy a ten tak czy siak trzeba bylo podlaczyc zeby dzialalo to ustrojstwo.
Jakie to funkcje posiada to niewiem i wlasnie to probuje ustalic, no i oczywiscie jak podlaczyc.
Dla informacji podam jeszcze symbol plytki EZ43791.

Czy wie moze ktos z was jak to podlaczyc? jak jest zrobione w argencie? ile i jakie czuniki "id?" fabrycznie tam do zegarka?

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 25, 2005, 09:10:30 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
ten trzeci kabelek to być może pod?wietlenmie zegarka... jaki?czas temu podł?czałem u siebie zegarek który miał cztery kabelki, dwa to plus i minus , jeden sterował pod?wietleniem gdy nie ?wieciły się ideogramyt na klawiszach ale był zapłon wł?czony, drugi wł?czał mocniejsze pod?wietlenie ( nocne ) razem z wł?czonymi ?wiatłami ( i ?wiec?ctmi się ideogramami ) więc pewnie i tam tak będzie tylko że pod?wietlanie będzie jednostajne

swoj? drog? - fajny ten zestawik  :smile:
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2005, 22:56:10 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Ja u siebie w argencie miałem nie 3 tylko 4 kable ! i były zakonczone taka okr?gł? wtyczka moge sprawdzic we wiazce gdzie ida jak jest taka potrzeba
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 26, 2005, 00:17:48 am »

elltry#683

• Gość
Elwood jezeli moglbys sprawdzic to chetnie skorzystam z Twojej pomocy. A co do wtyczki to  u mnie jest taka jak na 1 fotce na gorze - taka plaska.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 26, 2005, 00:23:36 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Ok sprawdze i napisze, moze uda mi sie zrobic zdjecie tej wtyczki jest okr?gła i ida do niej przewody(wszystkie 4 razem) Było to zamontowane w ten sposób ze od zegarka szedł tak i kikut ze wtyczka potem metrowa przedłuzka i druga wtyczka która wpinała zegarek w instalacje .Ps teraz nie jestem juz do konca pewny czy kabli tez przypadkiem nie było 3  :?  postaram sie w ciagu 2 dni napisac co i jak
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 26, 2005, 10:22:29 am »

elltry#683

• Gość
OK.wiec czekam.