Nabyłem zegarek z podsufitki z fiata argenty (lecz nie na 100% jest to zegar z tego auta bo sprzedajaca mi to osoba tak niedokonca wiedziala). Jak widac na fotkach niejest on tylko zegarkiem bo po bokach na wsywietlaczu jest kilka piktogaramów: akumulatorek, stopnie celsjusza, litery RPM, znaczek dzwonka i znaczek termometru.
Z urzadzenia wychadza z niego 3: czerwony, czarny i baiały. Czerwony i czarny to raczej napewno plus i minus a biały ? Zegarek posiada 4 przyciski z czego 1 mozna wlaczyc i wylaczyc a 3 przyciski odbijaja po przycisnieciu.
Po podlaczeniu + i - do czarnego i czerwonego pod 12V zalacza sie zegar ale bez podswietlenia. Jednym z przyciskow mozna go ustawic. Co z pozostałymi?
Z dokladniejszych ogledzin sciezka ktora laczy sie bialym kablem idzie przez 2 zaroweczki (zielona i pomaranczowa) do jednego z przyciskow.
Niestety dzis niemialem miernika w domu i niesprawdzilem masy ale jutro to zrobie. Ale wydaje mi sie ze czarny jest normalna masa (przynajmniej tak wyglada "na oko") a pozatym ze jest to masa przemawa fakt ze na obudowie niema zadnych innych miejsc z ktorych moze dochodzic jakas inny przewod-masowy a ten tak czy siak trzeba bylo podlaczyc zeby dzialalo to ustrojstwo.
Jakie to funkcje posiada to niewiem i wlasnie to probuje ustalic, no i oczywiscie jak podlaczyc.
Dla informacji podam jeszcze symbol plytki EZ43791.
Czy wie moze ktos z was jak to podlaczyc? jak jest zrobione w argencie? ile i jakie czuniki "id?" fabrycznie tam do zegarka?