Autor Wątek: Rozrusznik nie kreci!!  (Przeczytany 10005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozrusznik nie kreci!!
« dnia: Listopad 10, 2005, 17:32:06 pm »

Bedzio#1833

• Gość
Moze ktos wie co jest z moim poldim... jak chce uruchomic uruchomic silnik i przekrecam kluczyk w pozycje uruchamiajaca rozrusznik to tylko mi kontrolki przygasaja i nic! rozrusznik nawet nie "cyka"!! od razu powiem ze klemy przeczyscilem i akumulator jest nowy!  :help:

p.s. jak bylo to prosze modow o wywalenie watka w kosmos  ;)

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2005, 21:39:02 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Automat siadł?? albo cały rozrusznik już powiedział dowidzenia. Pomaga czasem popchać auto na biegu by się silnik trochę przekrecił i wtedy spróbować. Je?li pomoże to automat do wymiany. I to zwykle jest jego wina. Ajkby co wala mi sięsprawny rozrusznik po garażu moge sie z nim niedrogo rozstać  :twisted:

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2005, 21:43:43 pm »

Bedzio#1833

• Gość
no ale jakby siadal to by charakterystycznie "cykal"... a to sie stalo nagle! zgasilem i po kilkunastu minutach juz nie powiedzial ani slowa!!

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2005, 01:01:14 am »

sztywny13

• Gość
Miałem podobny problem. Miałem luz na tulejkach i robiło zwarcie. Po wymianie tulejek (koszt kilka pln) problem ust?pił.

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 11, 2005, 10:08:02 am »

Kewin#1894

• Gość
proponuje wymontowac i sprawdzic "na sucho"
potrzebny aku lub prostownik jekies przewody
sprawdzisz wtedy wszystko osobno
a takze ocenisz stan szczotek tulejek komutatora itp

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 11, 2005, 10:26:49 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
czasem potrafi też tak reagować kostka stacyjki ( szczególnie jesli przygasaj? kontrolki ) ale raczej też zaczałbym od wyci?gniecia rozrusznika i sprawdzenia tulejek, ewentualnie możan wymienić bendix i zworę alektromagnetyczn? i masz praktycznie nowy rozrusznik w aucie  :smile:
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 13, 2005, 12:40:37 pm »

powgreg#1843

• Gość
Zanim zaczniesz wydzierać rozrusznki spróbuj zdiagnozować usterkę bys na darmo nie krecił ?rub i wymieniał gratów :? .
Silnik rozrusznika sprawdzisz zwieraj?c np kombinerkami dwie miedziane ?ruby na automacie rozrusznika (bedzie trochę iskrzyć), jezeli silnik się kręcił (oczywi?cie nie bedzie napedzał silnika) to sprawdzasz automat podajac grubym przewodem plus z akumulatora na płask? wsówke automatu powinien zazębiać i krecić jeżeli tak to szukasz w instalacji ew kostce stacyjki.    
Czest? zagadkę w poldkach daje poł?czenie ?rubowe uzwojenia z automatm (ta dolna ?ruba) wynika to za faktu zastosowania różnych materiałów tj miedziana ?ruba-stalowa podkładka-stalowa podkładka sprężysta i stalowa ?ruba , efekt jest taki że z czsem następuje utlenienie styków i w efekcie spadki napieć powoduj?ce nie działenia rozrusznika oczywi?cie wymiana jakiegokolwiek elementu z rozrusznika (a nawet jego same wymontowanie) usuwa te usterke (czesto na jaki? czas :sad: ).
Najlepiej dać nowe ?ruby i miedziane (mosieżne) podkładki, a to czy jest dobry czy słaby styk łatwo sprawdzic wystarczy zakęcić 5 razy rozrusznikiem po 10s i dotknać ręk? obu ?rub powinny zimne (ew lekko ciepłe i miec równ? temperaturę).

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 21, 2005, 13:57:58 pm »

Bedzio#1833

• Gość
no wiec tak obadalem wszystkie kable lacznie z kostka i wszystko w porzadku... kupilem rozrusznik na szrocie... wczoraj wymienilem i jak reka odjal  ;)  tak wiec problem zostal rozwiazany  :)

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 21, 2005, 19:56:37 pm »

krzychu

• Gość
Wprawdzie temat nieaktualny ja jednak dopisze jedn? przydatn? radę: czasem warto sprawdzić poł?czenie uzwojeń rozrusznika z t? miedzian? ?rub? automatu. Wygl?da to tak, że z rozrusznika wychodz? dwa grube przewody uzwojeń, które s? poł?czone zaprasowywan? końcówk? oczkow? (taka blaszka z otworem)  czasem to poł?czenie się rozlużni i rozrusznik nie kręci, lub kręci bardzo słabo (objaw identyczny jak przy padniętych tulejkach) warto wtedy cało?ć oczy?cić i zalutować twardym lutem (trochę trudno to zrobić ale jest to możliwe), lub solidnie zacisn?ć.

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 23, 2005, 20:27:01 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Podpinam sie tutaj bo temat podobny..

Dzis moj poldek zaliczyl zgona i zostawil mnie na pradze bez srodku transportu.
Nie chcial wogole zakrecic. Po przekreceniu kluczyka lekko ruszal i od razu sie zatrzymywal rozrusznik i slychac bylo tylko syczenie i jakies trzaski...

Jakis gosciu podszedl mowiac ze ma poloneza i probowal mi pomoc ale stwierdzil ze bendix poszedl "na spacer" i tyle...

Po wielu probach i 3 godzinach do tylu udalo sie go na pych na 2jce zapalic..
Dojechalem nim do domu, postawilem na parkingu i to by bylo na tyle bo zdechl do konca.
Chyba sie poki co przeprosze z komunikacja miejska.. :mad:

Nie mam pojecia sam o rozruszniku itp wiec za duzo sam tam nie wymontuje i nie zobacze. Prawdopodobnie bede musial sciagnac jakiegos mechanika zeby przyjechal do mnie pod dom i to zrobil.
Stad moja prosba byscie mi podpowiedzieli mniej wiecej na jaki koszt powinienem sie przygotowac i czego dopilnowac zeby nie bylo tak ze to naprawi i za miesiac bedzie z powrotem.
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 23, 2005, 22:26:51 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Morawski w łapkę pare kluczy i wyci?gaj rozrusznik nie jest cięzko. Tylko odłacz akusia bo bedziesz miał fajerwerki  :twisted:

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 23, 2005, 22:30:08 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Bylem u mechanika obok. powiedzial ze tego nie zrobi, bo nie jest elektrykiem, ale za 50 zl moze mi to wymontowac i potem zamontowac. Ale szkoda mi na to 50 zl. Chyba pokombinuje jak by to samemu..
- Worek kartofli.</font>

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 25, 2005, 08:10:29 am »

thomas#1840

• Gość
Cytat: "Lupo#1891"
Bylem u mechanika obok. powiedzial ze tego nie zrobi, bo nie jest elektrykiem, ale za 50 zl moze mi to wymontowac i potem zamontowac. Ale szkoda mi na to 50 zl. Chyba pokombinuje jak by to samemu..

za 50 zeta podstaw trzy do zdemontowania i zamontowania , jak masz żeliwny kolektor to tylko rozepnij go z kabli , trzy ?ruby z tyłu ( 13 oczko najlepiej złamana- krótka) i delikatnie nim manewruj?c - wyciagniesz, b?dż sciagaj kolektor (nowa uszczelka 2-3 zeta) i będziesz miał wsio jak na dłoni, a potem rozbiórka .Tam nie ma co zepsuć ,patrz jak go bedziesz rozbierał ,jedyne co Ci sie może wysypać to plastikowy pier?cionek ze szczotkotrzymacza ,szczotki wskocz? głębiej i tak poza tym nic .Sprawdż luzy na tulejkach i na bendixie ( do bendixa można dokupić tulejkę tak że jak zęby ma całe to nie ma sensu kupować nowego- tylko tulejkę ) ,zestaw szczotek możesz od razu wymienić ( 6 zeta - przykrecane), plastikowy pier?cionek o którym pisałem wczesniej też może być wytarty więc dokup ( ok. 1 zł) no a reszta poczy?cić i jeżeli elektro magnes jest w porzo i ł?cza to po takiej wymianie tulejek i przeczyszczeniu powinien hulać.Chyba o niczym nie zapomniałem

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 25, 2005, 11:15:16 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
Tylko widzisz.. Jest jeden maly problem - gdyby to bylo lato to nie ma sprawy. Ale poldek przykryty jest kilkoma centymetrami sniegu i wszedzie dookola lezy snieg.. I to jest problem - nigdy  tego nie ruszalem i w takich warunkach moze byc mi troche ciezko.
- Worek kartofli.</font>

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 25, 2005, 11:40:22 am »

Cyneq

• Gość
Też nigdy wcze?niej nie ruszałem niż wtedy gdy musiałem, a straszyli mnie jakie to trudne.
i co? i nico, wyjęcie rozrusznika trwało raptem 10-15 minut. Większosć czasu to kombinowanie jak omin?ć kolektro i alternator, ale to wcale nie jest takie trudne.
Trzeba tylko najpierw odręcić osłonę miedzy kolektorem i rozrusznikiem i j? wyj?ć, potem jazda.

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 25, 2005, 11:56:31 am »

thomas#1840

• Gość
tak jak pisze Cyneq#1748,  maj?c przygotowne narzędzia ( klucz 13;14;10; ) dużo nie  :lol: wykręcenie go powinno Ci zaj?ć góra 15 do 20 minut jak słabo nim będziesz wachlował przy altku ,nie zamarzniesz a do wiosny kupa czasu.Mechanik za robotę na mrozie też dorzuci pare groszy do rachunku  ;) ,działaj  8)

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 25, 2005, 12:20:29 pm »

Bedzio#1833

• Gość
a z altkiem duzo pierdzielenia sie ?? bo mi lozyska mowia good bye w nim  8)

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 25, 2005, 12:26:30 pm »

thomas#1840

• Gość
nie znaju, ja też za tydzień swojego wyci?gam bo mi cosik w nim piszczy a ja nie lubię ale z opisów znalezionych to roboty jest jak z rozrusznikiem , ważne aby zaznaczyć dwie czę?ci obudowy przed rozłozeniem no i póżniej  przy skręcaniu aby te szpilki po równo podoci?gać żeby zachować osiowo?ć cy có? .Reszty do wiem się jak go rozbiorę ,napewno będzie trzeba zachowac odwrotn? kolejno?ć wrzucania czę?ci do tej z jak? wypadały z niego podczas rozbiórki  :mrgreen:  ;)

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 25, 2005, 19:15:29 pm »

Gumiś#593

• Gość
Ja u siebie też musiałem wyj?ć rozrusznik w czasie mrozu. Nie jest to aż tak trudne. Wykręca się bez większych problemów, gorzej z wyjęciem żeby się prze?lizgn? koło kolektora i alternatora.
Objawy miałem też takie, że po przekręceniu kluczyka kontrolki mi gasły. Wymiana tulejek pomogła, bo wybiło jedn? i wirnik się oparł na obudowie.

Rozrusznik nie kreci!!
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 26, 2005, 13:54:18 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Okazalo sie ze na ulicy sasiedniej ode mnie jest elektryk z garazem wiec mu dzis rano zapchalem poloneza i robi.

Ale mnie juz cham probowal oszukac twierdzac ze musi bendix kupic, a to kolo 100 zl kosztuje..
Jak to uslyszalem to mu podziekowalem i powiedzialem ze sam mu go zaraz podrzuce.
Pojechalem i kupilem za 29 zl.

Niektorzy to niezle potrafia kombinowac...

Bendix jest rozwalony i wygial sie ten caly mechanizm co sie w srodku kreci.
- Worek kartofli.</font>