Autor Wątek: dziwna kontrolka  (Przeczytany 1656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dziwna kontrolka
« dnia: Listopad 15, 2005, 16:16:02 pm »

ajk#1212

• Gość
witam mam problem żarzy mi się kontrolka ładowania (mr94 1,6 gli), ale napięcie ładowania jest chyba odpowiednie 14,6 v na biegu jałowym i cały czas w miare wzrostu obrotów, natomiast na biegu jałowym jak wł?cze ?wiatła drogowe to jest13,9 v powyżej 2000 obrotów 14,6 v moim zdaniem napięcie ładowania jest prawidłowe to dlaczego żarzy mi się ta kontrolka i na podstawie nap. ładowania wnioskuję że diody w alternatorze s? sprawne, proszę o sugestie.
pozdrawiam

dziwna kontrolka
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2005, 01:44:15 am »

daro111

• Gość
witam to co mogę ci doradzic na odległo?c to :podł?cz żarówkę(probówkę)pomiędzy:jeden biegón do przwodu kontrolki ładowania przy alternatorze(cienki przewód),a drugi do przewodu "+" (30) alternatora(gróby) kontrolka powinna ?wiecic .Po odpaleniu samochodu powinna zgasn?c ,jeżeli żarzy(podobnie jak i na desce) to sprawdz diody wzbudzania w alternatorze(prawdopodobnie co njmniej jedna będzie uszkodzona).Jeżeli po odpaleniu kontrolka przy alternatorze zga?nie, a na desce żarzy,to będzie kwestia styków (alternator,rozrusznik,stacyjka itp.)Pozdro .

dziwna kontrolka
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2005, 21:25:46 pm »

ajk#1212

• Gość
rysiu a kiedy ci sie zazy przy wlaczonych migaczach i kierunkowskazach mi zaczyna sie zazyc wlasnie jak hamuje lub wlacze kierunki i siada cala deska

dziwna kontrolka
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 01, 2005, 11:37:25 am »

batorejro

• Gość
Stawi8am na diody wzbudzania