Autor Wątek: Dziwny problem - stukanie  (Przeczytany 4423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dziwny problem - stukanie
« dnia: Grudzień 26, 2005, 20:39:42 pm »

Radecki Marcin

• Gość
Nowłasnie z tyłu auta takjakby z lewego koła pojawiło sie stukanie (koło niema luzu) do tego stukanie jest takie tępe tzn niejest metaliczne słychac to od 40 km/h w góre i się nasila z prędko?cia i niewazne czy przyspieszam gwałtownie i czy powoli czy wyrzucam na luz. Czasami w trakcie jazdy ustaje na 2 lub 3 sekundy tak ?rednio co 10 sekund i za? to samo. Wydech na 80 % wykluczam bo już sprawdzałem 3 razy acha i to jest wrażenie koła od strony pasażera niewiem co to jest acha łożysko niechuczy most jak na 193 tysi?ce to można powiedziec że niewyje nic nieobciera bo nowe resory niewiem powoli sie poddaje sie acha resory maja juz z 2 miechy i niewi?zać tego ze stukiem niewiem może jeszcze jutro sprawdze przymocowanie amorka.        Acha krzyzak nowy ma z 2 miechy raczej dobry zreszta krzyzak szedł mi w tym poldku 2 razy i to byłol całkiem inne a teraz taki tępy stuk niewiem o co chodzi wiem że diagnoza jest trudna bo lepiej zobaczyc osłuchać ale podrzućcie jakie? dobre rady czekam  :shock:

[ Dodano: 2005-12-26, 20:41 ]
Jeszcze jedno opony ok

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 26, 2005, 23:29:14 pm »

tere1

• Gość
mam identyczny problem i tez nie moge dojsc do tego co to moze byc

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2005, 23:37:29 pm »

Kewin#1894

• Gość
ja bym najpierw dokrecił koła tylko z obu stron bo sie dzwiek przenosi

miałem cos takiego z lewej strony z tyłu okazało sie ze to z prawej jedna szpilka była nie dokrecona

a pozatym wazna jest dlugosc srób ( jezeli z tylu sa bebny ) dłuzsze zawadzaja o sprezyny

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 26, 2005, 23:50:36 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
u mnie tez to jest. łózysko to robi, mialem z obu stron wymieniłem póło? i cisza.nie chce mi sie drugiej bo to ledwo słychać

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 27, 2005, 00:26:42 am »

Radecki Marcin

• Gość
Koła napewno dokręcone. ?ruby ok a co z t? półosi? bo mi łożysko niewyje co nieznaczy że to niemoże byc to co z ni? i jaki koszt ? Kurde czy ja bezpiecznie teraz mogę je?dzić ? :cry:

[ Dodano: 2005-12-27, 12:16 ]
Czy kto? potrafi mi udzielić jakiej? podpowiedzi  :cry:

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 27, 2005, 20:53:12 pm »

wiciu

• Gość
miałem kiedy? podobne stukanie ale tylko na zakrętach - pancerz linki od ręcznego stukał o odważnik wyważaj?cy koło :)

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2005, 13:13:51 pm »

Radecki Marcin

• Gość
hehe ale chyba nieumnie :) Ładuje temat do góry bo może kto? jeszcze mnie naprowadzi bo w sobote rano będę działał

[ Dodano: 2006-01-05, 14:59 ]
Kurde a takie głuche łubudu może być od łożyska ??? Czy tylne łożysko tylko wyje ? Bo ja już niewiem  :cry:

[ Dodano: 2006-01-05, 21:56 ]
elllo?

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 05, 2006, 22:08:13 pm »

Marcin Radecki

• Gość
? to ja to moze czy niemoze czy tylko będzie chuczeć :)

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 08, 2006, 10:52:57 am »

wesley

• Gość
U mnie nie było żadnego luzu jak szarpałem tylnym kołem,waliło tylko co jaki? czas...coraz czę?ciej i gło?niej,ale to nie było "wycie" typowe dla łożyska.Felga była mooocno ciepła i pod koniec przy hamowaniu pulsował pedał hamulca.Jak wyj?łem póło?kę to w łożysku może były ze dwie kulki i sporo "gruzu".Po wymianie łożyska jest super OK ! Pozdrawiam !

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 11, 2006, 16:48:09 pm »

Radecki Marcin

• Gość
hmmm

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 11, 2006, 16:59:02 pm »

Radecki Marcin

• Gość
Ludu ludu tyle sie wypocilem i komp sie zawiesił pisze jeszcze raz :)

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 11, 2006, 17:14:33 pm »

Radecki Marcin

• Gość
A więc opisze wszystko do pocz?tku choć coraz bardziej mi się niechce:
     A więc wczoraj udało mi się zebrać siły i ruszyć na wioske żeby naprawic mojego poldefina. Sugeruj?c się innymi postawiłem na łożysko i to był strzał w dziesi?tke wyj?łem póło?ke i okazało się że póło?ka jest raczej prosta i jak na przebieg 194 tysi?ce to można powiedzieć że ma idealne z?bki i niema żadnych jaki? naruszeń po sciagniecu starego łożyska nabiłem bez problemu nowe i pier?cień po rozgrzaniu też niewymagał jaki? niewiadomo jakich sił do nabicia, można powiedzieć że wszystko odbyło się ksi?żkowo póło? też raczej bez problemu wróciła na miejsce wszystko zostało skrecone i wydawało by się że można chulać.
      No nic niejestem miło?nikiem Dody ale zapu?ciłem jej nute nr9 na cały głos i się tocze zadowolony przed siebie po ?ciszeniu radia przy 100 km/h doznałem zdołowania ponad wszystkie czas jak TŁUKŁO TAK TŁUCZE i doznałem szoku.
      Jeszcze raz mówie opona ok wydech też co ja mam robic

Opisze teraz ten łomot pojawia się przy prędko?ci 30 km/h ijuż się niekończy przy żadnym zakresie prędko?ci czasami potrafi się zacz?ć dopiero przy 40 km/h. Wydobywa się wyra?niez z tylnego koła za pasażerem (dr?żki reakcyjne ok i amorki też zamocowane). łomot jest także przy wyrzuceniu na luz to jest takie łupłupłupłup tak jakbyscie położyli na ziemi blache o grubo?ci 5 centymetrów na to gumę o grubo?ci 3 milimetrów i uderzali młotkiem o wadze 3 kilogramy z zwiększaniem prędko?ci brali cały czas młotek cięższy o 0,5 kg tak wła?nie wygl?da te łupotanie jak kto? ma wyobra?nie to będzie wjedział oco mi chodzi .
      A i mam jeszcze jedno wrażenie że jak jade np 80km/h po lekkim łuku w lewo to jakby to ustaje albo się przycisza niema na to reguły ale tak to wygl?da pomózcie bo jestem załamany niemam kasy a tu takie co? help co to ??????????? A i niema różnic żadnych czy hamuje czy gwałtownie wciskam gaz czy gwałtownie puszczam łupotanie jest cały czas takie samo... :cry:

[ Dodano: 2006-01-11, 17:18 ]
Niedawno wymieniałem resory ale chyba niema na to wpływu resor piórowy bo jak sie zakopałem w ?niegu i stałem w miejscu i na zegarze w miejscu pojawiało się 50 km/h to łupotanie takie samo a resor można powiedzieć że niepracował a i jeszcze wymieniłem tarcze na now? drugiej  już niemiałem ochoty tak zimno było ale to napewno nie tarcza bo na starej było to samo.

[ Dodano: 2006-01-11, 17:23 ]
Jeszcze jedno jest taka opcja że łożysko się znów rozsypało a je?li tak to dlaczego ? A i łożysko niewykazywało jakis luzów wchodz?c do pochwy mostu nawet pomiary takie wstępne zrobiłem suwmiark? i się zgodziły już niepamietam ale łożysko 72 milimetry i w pochwie mostu na końcu taki sam wymiar ale mówie to była suwmiarka ale żeby jeszcze raz mi sie wysypało łożysko niewiem już mam czarny scenariusz że to może byc most ale niedopuszczam takich mysli do siebie bo raz brak kasy dwa brak dobrego mosru a po trzecie i chyba najważniejsze nawet mam warunki żeby go przelozyc ale zimno jest a garaz nieogrzewany wrazie czego pytam odrazu Wrocławiaków Piotrka, SeRu może maj? jakis most na zbyciu czy póło? bo już niewiem niewiem jaki mam most ale napewno seryjny do silnika 1.6 gle z 94 roku niepamietam jaki to musiałbym w ksi?zke spojrzeć .

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 11, 2006, 21:19:05 pm »

#c-hemik

• Gość
Ja miałem podobnie z prawym tylnym kolem,tylko ze mi nie dudniło tylko piszczało raczej. I okazało sie ze to szczęki ocierały o bęben i powodowały taki d?więk. Nie wiem moze spróbuj sprawdzić bębny,chociaz w?tpie zeby to było to po opisaniu objawow jakie masz. Ale co to jest sprawdzic.

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 12, 2006, 17:17:14 pm »

Radecki Marcin

• Gość
Z tyłu mam tarcze i z zaciskami jest ok chyba tak mi sie wydaje sam już niewiem ale to chyba most s? tam jakie? łożyska w pochwie na póło? bo czytałem w Morawskim i jest troche tego tam. A to już tak wali że szok nieprzekraczam 70 km/h w trasie bo życie mi miłe a po mie?cie 40 km/h a giagnozy brak. Najprosciej powiedziec most każdy tak potrafi czekam moze kto? z klubowiczów mial podobnie. Może ludzie do?wiadczeni w zrywaniu mostów mieli takie same objawy teraz miałem wczoraj pasażera co twierdził że ten łomot przenosi się juz na budę. Po ile we Wrocku przekładaj? mosty i czy na wykonanie takiej usługi jest gwarancja jaka? ? i Ile to czasowo trwa ? Bo teraz tak zimno że niewyrobie chociaż niewiem czy niebede czekał z dwa miechy na przypływ kasy  :?  :(

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 12, 2006, 17:43:38 pm »

Darmar12

• Gość
U mnie też tak stukało przez pół roku okazało sie że to póło?ki pukaj? o obudowę mostu, satelity oderwały sie od mechanizmu różnicowego.Jak odkręciłem dekiel w mo?cie i wyjełem półosie satelity opadły.

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 12, 2006, 18:28:54 pm »

Radecki Marcin

• Gość
Darmar taka akcja jest naprawialna i czy trudno sie to robi mam szwagra mechanika bardzo kumatego to po pierwsze i ile czesci kosztuja jak to zrobiles wykonalna jest naprawa tego i jaki koszt ?

[ Dodano: 2006-01-12, 18:32 ]
Kurde tylko jeszcze jedno ja codziennie ekspolatuje auto niewiem czy całkiem mielonki niezrobie robie dziennie koło 40 kilometrów ale po miescie na małych prędko?ciach

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 12, 2006, 18:37:14 pm »

Darmar12

• Gość
Wystarczy wysun?ć półosie wj?ć mechanizm różnicowy z kołem talerzowym.Odkrecić koło talerzowe od mechanizmu i przykręcić je do drugiego mechanizmu (jakigo? dobrego) złożyć do kupy i jazda.

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 21, 2006, 22:58:03 pm »

Radecki Marcin

• Gość
Ja tylko chce nawi?zać może teraz będzie łatwiej wam pomóc jeszcze sam tego niezbadałem wiecie sesja w szkole brak kasiury czasu i chęci ale sie pogorszyło od jutra przestaje je?dzić teraz normalnie szarpie autem tzn ma sie wrazenie ze auto przychamowuje a potem jak z procy do przodu tylko nie ażtak mocno ale jest odczuwalne a cały hałas zaczyna sie od 20 km/h. Jakby to były podkładki ? Niewiem czy inna bajka na mostach jestem zielony a diagnoze postawie dopiero pocz?tkiem lutego niestety  :cry:

[ Dodano: 2006-01-30, 20:55 ]
Hej mam super info może tylko dlamnie ale sie podziele za 150 złotych kupuje most tylny szeroki z półosiami z tarczami hamulcowymi z felgami i dwoma oponami. Opony do kosza bo s? do dupy ale tarcze ok :)  Teraz następna rzecz niewiem czego tak tanio ale to mnie nieobchodzi :) Kolo zrobił poldkiem 84 tysiace i mu sie silnik spalił po założeniu lpg starszy pan. Panowie ja ten most zabieram po małym przebiegu to raz po drugie z półosiami !!!! Po trzecie kolo sam to wykręca ja po gotowca przyjeżdzam.
   Jeszcze zazartowałem ze za t? kaske to może se nowet wyć aby rok poje?dził a facet się zbulwersował że ten most wogóle niewyje i stan idealny :) Cena może podejrzana ale most napewno ok bo facet mówi że jak w czym? skłamał to mu moge tym mostem tutaj cenzura :)

I jeszcze jedno najważniejsze mam pytanie bardzo ważne bo on sprzedał juz z niego opony a postawił na dwóch 145 i chce sie upewnic czy to szeroki tzn powiedzcie czy mam racje ? Jak sie patrzy na most odtyłu to ten szeroki różni sie tym że jest wyra?nie szerszy od mocowania resora do koła bo porównywałem i w?skie i szerokie i tylko tak? różnice widziałem że od mocowania resora do koła w szerokim to prawie łape wsadze a w w?skim jest to o wiele bliżej ten co ja biore to jest od resoru do koła duża odległo?ć.              I jeszcze jedno jakbym trafił na mine tzn w?ski to za tak? kase i tak wezme to czy bez problemu go włoże w miejsce po szerokim? Ten poldek jest z 94 i jesli tam jest taka różnica  zauważalna gołym okiem to to musi być szeroki ?? Bo te opny mnie myl? a kolo twierdzi że to w?ski a ja widze ze on sie zna jak żyd na gwiazdach i niema sam pojęcia.  I mówi panie szeroki to bym panu sprzedał za 200 zł ale to wyra?nie widac że to szeroki powiedzcie jaka jest różnica ?

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 30, 2006, 21:01:52 pm »

Radecki

• Gość
Musze do góry podnie?ć :)

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 31, 2006, 11:24:10 am »

Marcin r

• Gość
Nikt niewie jak jest różnica?