Autor Wątek: Wakuometr - czy taki podejdzie?  (Przeczytany 17531 razy)

Wakuometr - czy taki podejdzie?
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 22, 2006, 19:22:34 pm »

RooS

• Gość
dokladnie jak alien napisal.. a jesli bys czytal dokladnie to bys sie tej samej tresci doszukal w mojej wypowiedzi pare postow wyzej ;) :P

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 22, 2006, 23:46:19 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
wakouoetr hmmm ja bym się bardziej skłaniał na miernik AFR  :mrgreen:
wiadomo koszt zakupu zdecydowanie wiekszy. Podłaczony pod sonde lambda bedzie pokazywał stan mieszanki. I operuj?c gazem bedzie mozna na bierz?co sprawdzać czy nie za bogat? mieszankę dajemy i jechac oszczędznie. Pozatym pozwoli to zdiagnozowac usterki w aucie typu dławi sie i nie idzie  :mrgreen:

[ Dodano: 2006-01-22, 23:48 ]
tylko czy sonda zwykła bedzie w stanie pokazywać az tak dokładnie  i czy nie trzeba bedzie szerokopasmowej. Hmm ale zawsze można na jakim? szrocie zakołować i dodać drug?  :roll:

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 22, 2006, 23:51:38 pm »

RooS

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Pozatym pozwoli to zdiagnozowac usterki w aucie typu dławi sie i nie idzie

dokladnei to samo widac na wakusiu ;)
zreszta ja nie mam sondy
Cytuj (zaznaczone)
tylko czy sonda zwykła bedzie w stanie pokazywać az tak dokładnie i czy nie trzeba bedzie szerokopasmowej

jesli chceszdiodowo tylko widziec ze za bogata steichiometrycznaalbo uboga bez dokladnyh pomiarow styknie taka normalna, do idealnych pomiarow szerokopasmowa... wszystko co pisze to wiedza tylko teoretyczna.. w praktyce nei mialem z tym doczyniehnia

« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 22, 2006, 23:56:48 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Bo ja chce założyc dodatkowy wskażnik ci?nienia paliwa na listwie. hmm ale ze takowego nie widziałem jeszcze to bedzie założony od ci?nienia oleju. No co pompa roverka 3-3,5 trzyma wiec bedzie pokazywac smiało  :roll:
i własnie AFR. pozwoli to diagnozować jakiekolwiek usterki auta.

[ Dodano: 2006-01-23, 00:05 ]
hmmm a wakuometr podł?czyć poprzez wbicie igły hmmm nie wiem. Ja miałęm specjaln?  aluminiow? podstawkę pod gażnik, zreszta do tej pory gdzie? leży :mrgreen:

« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 23, 2006, 00:44:45 am »

Roki

• Gość
Czytalem uwaznie:) Tylko, ze u nas te sklepy motoryzacyjne sa niedorozwiniete:( Dlatego spytalem jak mam to sformulowac:) Dzieki wielki.

ps - wakus juz jest moj:) Wylicytowalem i czekam az mi go przysla:D:DD

« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 23, 2006, 09:36:31 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
widzę że przelicytowałe? Lajkonika ... pewnie do Coupety chciał wakusia zabudować, a tu dupa blada, Roku mu go sprzed nosa zawin?ł ;)
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 23, 2006, 11:23:57 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytuj (zaznaczone)
wakouoetr hmmm ja bym się bardziej skłaniał na miernik AFR  

Moznaby rzec że mam oba.
Waku? pokazuje obci?żenie silnika i wierz mi że nawet minimalne ujęcie gazu powoduje spore wachania wskazówki.
AFRek to raczej taki bayer. Przy sprawnie działaj?cym układzie zasilania w paliwo skład mieszanki będzie się zmieniał tak szybko że i tak nie nad?żysz machać gazem.

Poł?czenie obserwacji obu wska?ników szczególnie przy LPG może nasun?ć bardzo ciekawe wnioski i spostrzeżenia.
Ogólnie to bayery ale czasem się przydaj?. Jak z zeszłorocznych Czerniewic wracałem na "pół wakuometru" to spalanko wyszło 8,15LPG/100km.

PS. Van jak jeste? odwazny to możesz sobie sam zrobić Wakusia i AFRka w roverku. Wystarczy tylko wyci?gn?ć odpowiednie sygnały z komputerka. O wakusiu pisałem kiedy? (patrza artykuły) a AFRek jak co? podam od ręki na kolanie  :mrgreen: .
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 23, 2006, 12:13:55 pm »

Roki

• Gość
No takie sa prawa nautry na allegro:) Kto da wiecej ten wygrywa:)

« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 27, 2006, 00:26:09 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Cytat: "Bocian_s#313"
Cytuj (zaznaczone)
wakouoetr hmmm ja bym się bardziej skłaniał na miernik AFR  

AFRek to raczej taki bayer. Przy sprawnie działaj?cym układzie zasilania w paliwo skład mieszanki będzie się zmieniał tak szybko że i tak nie nad?żysz machać gazem.
.

I tu sie z tob? nie zgodze. Mi AFR sie przydaje - wiem co sie dzieje z silnikiem. Co robi ze składem jeden komp, co drugi komp. Przydaje sie takze przy regulacji instalacji gazowej (2 gen) - tzn doregulowanie - bez kabelka.
Van - co do ci?nienia paliwa - w roverze można sie wpi?ć między przewody filtr-listwa. S? 2 sztuki - w ?rodku jest ł?cznik. Zamiast niego montujesz trójnik. Gwint M14x1.5 - czyli jak w czujniku ci?nienia. Ja swój kupiłem w sklepie z częsciami do ciężarówek - z pneumatyki.
Kwestia tylko dopasowania końcówek.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 27, 2006, 00:36:31 am »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)
Dzisiaj zainstalowalem sobie wakuometr, wreszcie zobaczylem jak nie ekonomicznie jezdze!  :?
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka

« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 27, 2006, 00:53:07 am »

Roki

• Gość
A ja juz czekam:) Dzisiaj zrobilem przelew to na poczatku przyszlego tygodnia bedzie:D:D:D:D

« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 27, 2006, 01:18:56 am »

Goku#1898

• Gość
To sie pochwal jak zamontujesz jakie piwko przy okzaji by sie wypilo :mrgreen: Chyba ze juz mnie nie lubisz :?:  :?:  :?:

« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 27, 2006, 01:35:52 am »

Roki

• Gość
Hehe bardzo chetnie:) Ej no bez przesady:) Ostatnio po prostu nie mam za bardzo czasu bo sie na egzaminy ucze:/

« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 27, 2006, 18:30:09 pm »

RooS

• Gość
Cytat: "MaciejFSO#1830"
Dzisiaj zainstalowalem sobie wakuometr, wreszcie zobaczylem jak nie ekonomicznie jezdze!  :?

ja sie nawet szybko przestawilem na jazde pod wakuometr

lzejsze buty
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 27, 2006, 23:34:23 pm »

mieciob

• Gość
A ja wole niepatrzec jak mi  poldek  pije paliwo szczegulnie zim?  jka  mam  ciezkie buty i  zimowe lacki na felgach :mad:
Ekonomia  musi poczekac do  wiosny   :(

ROKI mam ja do ciebie pytansko,  widze na twoim poldolocie  cos na co poluje  i niemoge ustrzelic,  chodzi mi o wlot powietrza  z siatki.
robiles sam  czy  gdzies mozna to dostac ??
  kolo w sklepie nieche, niepotrafi ,nieumie  sie tym zajć  ja jeszcze sie niezabieram  do  robutek ręcznych bo z lakierowaniem   nie jestem obeznany  .

« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 30, 2006, 00:27:31 am »

Goku#1898

• Gość
Cytat: "Roki#1847"
Hehe bardzo chetnie:) Ej no bez przesady:) Ostatnio po prostu nie mam za bardzo czasu bo sie na egzaminy ucze:/

no ja tez teraz kuje....w dodatku jestem zmuszony sprzedac mojego POLDKA :cry:
Jest mi bardzo kasa potrzebna i szukam chetnego jakbys kogos mial to daj znac..... :cry: kurcze bardzo zaluje ale musze miec szybko kase...takie zycie......ale mam nadzieje ze wroce szybko do Poloneza z powrotem

« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 30, 2006, 12:13:21 pm »

ajk#1212

• Gość
wie ktos gdzie mozna znalezc jakies materiały o budowie i podzespołach silnika w poldku interesuje mnie rocznik 94 :?:

« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 30, 2006, 21:00:43 pm »

Drobek

• Gość
dobra ludzie niby pikus podł?czyc wkusia a u mnie sie nie da. Niby działa na zasadzie podci?nienia tak? to czemu mój niedziała? Wykręciłem taki nie potrzebny czujnik z kolektora i w jego miejsce zamontowałem dorobion? tulejke i podł?czyłem i nic  :(  Wzi?łem tego wakusia w łape do drugiej reki pompke, ciasno założyłem i wskazówka sie unosi, to cos tu nie tak nie? niewiem. Chyba go nie bede podł?czał do kolektora wydechowego?  bo po chwili sie to zjara. POMOCY!!!

[ Dodano: 2006-01-30, 21:20 ]
wydaje mi sie że było do tego jeszcze jakies urzadzenie które zamienia podci?nienie na ci?nienie ale niewiem. Może mi kto? pomóc?

« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 30, 2006, 21:36:42 pm »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)
Wakuometr jest miernikiem pod cisnienia, a dokladniej mierzy wartosci cisnienia nizsze od atmosferycznego. Jestes pewien ze masz wakuometr a nie manometr?? Bo z tego co zrozumialem z ta pompka, to zes mu "dal" cisnienia - czi to nie jest wakuometr.
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka

« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 30, 2006, 22:08:37 pm »

Drobek

• Gość
mam licznik z argenty i ten wakuometr albo manometr jest tam orginał i wskazówka rusza sie jak mu wtłaczam powietrze. Niewiem co to dokładnie jest? i niewiem jak to podł?czyc?

[ Dodano: 2006-01-30, 22:13 ]
a tak wygl?da licznik. ten wskaznik jest na dole po prawej http://www.fso.inds.pl/album_page.php?pic_id=952