Autor Wątek: Dmuchawa - 4 stopien nie działa  (Przeczytany 8363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dmuchawa - 4 stopien nie działa
« dnia: Luty 06, 2006, 15:40:42 pm »

Lodówa#1826

• Gość
Wyci?gn?łem i rozebrałem cały ten zespół na ?rodku deski rozdzielczej, nad radiem. nic w ?rodku nie zobaczylem ciekawego. a dmuchawa 4 stopien dalej nie dmucha. Słychac tylko cykniecie w bezpiecznikach. Poskładałem i zajrzałem do bezpieczników, jest tam przeka?nik. Moje pytanie brzmi jakie jest jego zadanie, i czemu dmuchawa działa po jego wyjeciu??(oczywiscie 4 stopien milczy..)

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 06, 2006, 15:54:27 pm »

Kewin#1894

• Gość
dmuchawa chyba nie idzie przez przekaznik cos mi sie tak wydaje

wyjmij przełacznik zewrzyj przewody parami tzn 1i2 3i4
powinnochodzic na najwyrzszych jak działa to przełacznik padł

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 06, 2006, 17:24:42 pm »

Lodówa#1826

• Gość
na obudowie bezpieczników jest symbol wiatraka. W sumie s? 2. Jeden to bezpiecznik od dmuchawy(po którego spaleniu wlasnie 4 stopien nie działa) i drugi to przeka?nik. Po wyjeciu przeka?nika cykanie ustaje, ale 4 stopien jak nie działał... tak nie działa...  
Co do zwarcia przewodów to w C+ jest kostka w tym przeł?czniku i ma ona wiecej niz 4 przewody  ;)

P.S. Jestem kompletnym laikem jesli chodzi o elektryke wiec jak cos pisze ?le to mnie poprawcie  :smile:

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 06, 2006, 17:34:16 pm »

Drobek

• Gość
poczekaj na Oswalda on napewno da ci wystarczaj?cy wykład  :D i bedzie chodzic lepiej jak nowe  :D

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 06, 2006, 17:46:58 pm »

Lodówa#1826

• Gość
Własnie czekam na Osfalda. Nawet jezeli to bedzie wykład... to chyba jedynej osoby ktorej bym czytał bo wie co pisze.

[ Dodano: 2006-02-06, 17:47 ]
a w dodatku ma C+ :)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 06, 2006, 21:45:44 pm »

Mebig#489

• Gość
Panowie zasada działania dmuchawy jest prosta, pierwsze trzy biegi id? przez rezystor wbudowany zaraz koło silnika wnetylatora i nie s? one zabezpieczone bezpiecznikiem, 4 bieg natomisat idzie bezpo?rednio do silnika dmuchawy, w tym przypadku do silnika dochodzi pr?d o napięciu jakie wystepuje w instalacji samochodu, w przypadku biegów 1,2 i 3 dochodzi pr?d o odpowiednio zmniejszonym napięciu w zależnosci od odpowidnich biegów, przeł?czaj?c regulatorem w stronę biegu 4 za każdym razem zbliżamy sie do napiecia jakie wystepuje w instalacji samochodu, które uzyskujemy na 4 biegu (do obniżenia napiecia na biegach 1,2 i 3 służy w/w rezystor). Jako że 4 bieg ci?gnie zasilanie bezpo?rednio z instalacji samochodu musi on być zabezpieczony czy przeka?nikiem to nie wiem, ale bezpiecznikiem o warto?ci według instrukcji obsługi 25A (biały) a według morawskiego 30A(chyba żółty albo zielony - nie pamiętam), a ten bezpiecznik jest to ten sam bezpiecznik co od drugiego wiatraka chłodnicy, w instrukcji obsługi opisany następuj?co

11. silnik nagrzewnicy, silnik drugiego wentylatora chłodnicy, przeka?nik silnika wentylatora chłodnicy.

znajduje sie on w skrzynce z bezpiecznikami obok bezpiecznika z symbolem tr?bki i ma on symbol wiatraka.

Tak po krótce działa nawiew w plusie, niestety napisałem tylko to co wiem i do czego sam doszedłem.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 06, 2006, 22:29:47 pm »

Lodówa#1826

• Gość
przeka?nik który mi cykał i który w tej chwili jest wyjety to: PRZEKA?NIK NAGRZEWNICY(symbol w ksi?zce G). Znajduje sie obok przeka?nika wentylatora chlodnicy. Mebig#489,  z tego co piszesz to mam przeka?nik(G) do wymiany, którym jest zabezpieczony 4 stopien dmuchawy.

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 06, 2006, 22:54:44 pm »

Mebig#489

• Gość
Ja bym obstawiał albo przeka?nik wspomniany przez ciebie czyli G, albo przepalony bezpiecznik (musisz wyjac, bo czasami zdarza sie że styki sie przypal? i nie przewodz? pr?du), proponowałbym sprawdzić i jedno i dreugie zaczynaj?c od bezpiecznika nr 11, nastepnie je?li okaże sie że jest on dobry to podmienić na inny przeka?nik ze skrzynki bezpieczników, z tego co zauważyłem u siebie ze sa chyba jeszcze dwa identyczne przeka?niki jak przeka?nik G, na chwilę można sprawdzić czy będzie działać. Jeżeli te dwie rzeczy nie pomog? to już nie wiem, zostanie ci chyba tylko rozebranie sterowania lub próba podania zasilania z aku prosto do wentylatora, jeżeli okazało by sie że wiatrak nie ruszy to wina może być po stronie silnika, a to dlaetgo ze jak już wspomniałem na silnik na biegach 1,2,3 płynie pr?d o niższym napieciu, czy natężeniu to nie wiem, na 4 płynie taki jak w instalacji i może okazać sie że zawieszaj? sie wtedy szczotki no ale w tym wypadku lepiej by wypowiedział sie jaki? elektryk ponieważ ja nie mam o tym bladego pojęcia a nie chce paln?ć jakiej? głupoty.

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 06, 2006, 23:04:37 pm »

Lodówa#1826

• Gość
Dzięki. Podmienie przeka?nik z klaksonu albo wentylatora chlodnicy no i bezpiecznik(choc jak juz wspomniałem, raz sie spalil i przed wakacjami byl zmieniany. wtedy dmuchawa nie działa w ogóle). Pozdrawiam
 :smile:

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 06, 2006, 23:12:46 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
ooo... jakos mi umknal ten topic... ale jesli jeszcze moge to dopowiem 3 grosze od siebie :)

1. Mebig ma racje (ach ten Mebig!  :roll:  ;) )
2. Przekaznikiem jako takim sie nie zabezpiecza, przekaznikiem sie wlacza (malym pradem duzy prad)... oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie aby przekaznik byl elementem jakiegos ukladu zabezpieczajacego ;)
3. Masz do wymiany bezpiecznik K-11 30A lub przekaznik wentylatora nagrzewnicy, o ktorym juz wspomnieliscie, a w ostatecznosci nalezy sprawdzic czy na 4 stopniu pojawi sie napiecie 12V na wyjsciu D z ukladu sterownia - nozka 85 przekaznika wentylatora nagrzewnicy (jesli wymiana nie pomoze to niestety pozostaje ogladanie i badanie wiazki od przekaznika do nagrzewnicy)

a na koniec schemacik ukladu zasilania wentylatora nagrzewnicy w C+ (warto sobie zapisac bo nie bede rysowal 2 raz ;) ):

FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 07, 2006, 00:16:49 am »

Mebig#489

• Gość
Cytat: "Osfald"
....1. Mebig ma racje (ach ten Mebig!  :roll:  ;) )....

Rozgryzałem u siebie zasadę działani bo mi topiło bezpiecznik jak chodziła dmuchawa, przy okzaji dokopałem sie do silnika, wyj?łem go, wyj?łem rezystor i sie pobawiłem, wtedy do się zdziwiłem że bez rezystora działa tylko 4 bieg, a bez bezpiecznika działaj? pierwsze 3 biegi, nauczyło mnie to wtedy ze narazie musze unikać zał?czania 4 biegu. niestety schematu sie nie dorobiłem, nie jestem elektrykiem tylko ekonomist?, wole opisywać. :)

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 07, 2006, 00:29:32 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
zawsze bylem zdania, ze nie ma to jak dobre tlumaczenie "na obrazku"  :) szczegolnie w przypadku omawiania systemow, zaleznosci, przeplywow, powiazan... itd

a schemacik skrobnalem sobie przed chwila w ramach odstresowania sie przed prelekcja na uczelnianym seminarium w srode  :?  ... byle do czwartku!  :mrgreen:
FSO Car Team

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 07, 2006, 10:16:58 am »

Lodówa#1826

• Gość
na obrazku to oze i bym zrozumia, ale schemat to dla Laika za duzo  :mrgreen:

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 07, 2006, 10:34:26 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
dobry opis nakreslil kolega Mebig... abys nie musial szukac za wiele umieszcze go ponizej z moimi uwagami  :mrgreen:

Cytat: "Mebig#489"
Panowie zasada działania dmuchawy jest prosta, pierwsze trzy biegi id? przez rezystor wbudowany zaraz koło silnika wnetylatora i nie s? one zabezpieczone bezpiecznikiem,

oczywiscie sa zabezpieczone... bezpiecznik na schemacie L-12 15A

4 bieg natomisat idzie bezpo?rednio do silnika dmuchawy,

nie bezposrednio, a przez wspomniany przekaznik (patrz: schemat)

w tym przypadku do silnika dochodzi pr?d o napięciu jakie wystepuje w instalacji samochodu. W przypadku biegów 1,2 i 3 dochodzi pr?d o odpowiednio zmniejszonym napięciu w zależnosci od odpowidnich biegów. Przeł?czaj?c regulatorem w stronę biegu 4 za każdym razem zbliżamy sie do napiecia jakie wystepuje w instalacji samochodu, które uzyskujemy na 4 biegu (do obniżenia napiecia na biegach 1,2 i 3 służy w/w rezystor). Jako że 4 bieg ci?gnie zasilanie bezpo?rednio z instalacji samochodu musi on być zabezpieczony bezpiecznikiem o warto?ci według instrukcji obsługi 25A (biały) a według morawskiego 30A (chyba żółty albo zielony - nie pamiętam), a ten bezpiecznik jest to ten sam bezpiecznik co od drugiego wiatraka chłodnicy, w instrukcji obsługi opisany następuj?co

11. silnik nagrzewnicy, silnik drugiego wentylatora chłodnicy, przeka?nik silnika wentylatora chłodnicy.

znajduje sie on w skrzynce z bezpiecznikami obok bezpiecznika z symbolem tr?bki i ma on symbol wiatraka.
FSO Car Team

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 07, 2006, 16:09:15 pm »

Lodówa#1826

• Gość
Wiec i udałem sie do garazu i zamianiłem przeka?nik i NIC.....  okazalo sie ze przeka?nik ok i ten podmieniony z przeka?nika wtrysku tez cyka... wiec zagl?dam do bezpiecznika dmuchawy i.. SPALONY  :shock:  Wsadzilem nowy i dziala....  to w sumie juz 2 bezpiecznik... Wzialem ze soba kumpla z miernikiem który sie na tym zna. Pomierzył, sprawdzil czy zwarcia nie ma no i nic nie odkrył...  dmuchawa znów działa, tylko pytanie dlaczego spaliło mi ten bezpiecznik i co było powodem, skoro po zalozeniu go dmuchawa nie działała, a teraz zalozylem i działa...  :?

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 07, 2006, 22:42:07 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
a moze cos tam sobie przymarzlo? powstaly jakies wieksze opory i silnik dmuchawy przeciazyl zabezpieczenie... jesli brak zwarc i dmuchawa dziala to tylko cos takiego przychodzi mi do glowy (narazie  :mrgreen: )
FSO Car Team

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 07, 2006, 22:45:01 pm »

Lodówa#1826

• Gość
hehe narazie dziala, zobaczymy jak dlugo  :mrgreen:

[ Dodano: 2006-02-08, 21:32 ]
Ze tak powiem.. dzis po 2 dniach dzialania znów spalił sie bezpiecnzik...  :mad:  zauwazylem ze nastalo to przy wlaczeniu wentylatora, po przekroczeniu 90 st.

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 21, 2008, 13:55:14 pm »

benyhds

• Gość
Ja tez miałem z tym problem tylko ,że u mnie wogóle nie działał żaden bieg.Wymieniłem cała elektronike z wnetrzxa włącznika i dalej nic.Kupiłem płynna regulacje od trucka i dziala a koszt 20zł a za same cześci wydałem 10.Wiec sie opłaca go robić.

Ps. nowy 4-stopniowy kosztuje ok 36-40zł.