Autor Wątek: GSi pompa paliwa HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  (Przeczytany 2255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GSi pompa paliwa HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« dnia: Luty 11, 2006, 13:16:34 pm »

cichociemny

• Gość
Mam taki problem: spalila mi sie pompa paliwa.szukalem wkladu aby go wymienic i okazalo sie ze te oryginalne sa drogie i nie kazdy tez pasuje.znalazlem zamiennik w sklepie, pojechalem tam ze swoja pompa i dopasowałem wkład od matiza.wymiarami i sposobem podł?czenia pasuje on idealnie lecz parametry troche sie roznia(cena tez).nie jestem specjalist? od elektryki i dlatego prosze o rade. Wg Morawskiego napiecie w gsi wynosi 13.5V pobor pradu 7.2A, a w  :help: tej od matiza 13V i 4.75A.
Nie wiem czy ze wzgledu na taka roznice moga byc z tego powodu jakies komplikacje.
Barzdo prosze o rade fachowców bo poldas stoi juz 2 tygodnie w garazu i nie mam czym jezdzic a od rodzicow nie moge brac caly czas auta bo tez im jest potrzebne.

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 11, 2006, 13:21:29 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
policz sobie tak: napiecie x prad i otrzymasz moc... jak widzisz moc pompy do matiza jest o wiele za mala (a co za tym idzie bedzie miala proporcjonalnie mniejsza wydajnosc) w stosunku do tej z poldka...

reasumujac nie kupuj! cisnienie robocze pompy w poldku GSI jest dosc wysokie i ten parametr jest dla Ciebie najbardziej istotny (a dokladniej jaka ilosc paliwa w danym czasie i przy jej znamionowym cisnieniu jest w stanie wtloczyc pompa)
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 11, 2006, 13:31:11 pm »

cichociemny

• Gość
no i tu jest problem.
cisnienie w poldku to 3.5 a wydajnosc 75l/h
a w matizie 3.2 i  90l/h

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 11, 2006, 13:35:37 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
WOW! wynika z tego, ze do matiza skonstruowali pompe, ktora ma zblizone parametry wydajnosciowe jak ta w polonezie, a pobiera o polowe mniejsza moc elektryczna... pogratulowac projektantom  ;)

reasumujac ... sprawdz to jeszcze raz na 100% (sprawdz jednostki w jakich podano cisnienia), a jesli tak jest jak piszesz to mozna sie tylko zastanawic czy te 320kPa z matiza wystarczy przy 350kPa poldka... niestety nie mam doswiadczenia w tym zakresie i nie odpowiem Ci :(
FSO Car Team

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 11, 2006, 13:51:35 pm »

cichociemny

• Gość
a wiec reasumujea dokladnie cisnienie w polonezie to 350 kPa a w matiasie 320 kPa.
Z tego co pamietam to ktos juz na forum pisal o cisnieniu w gsi i ponoc przy cieplim silniku na magistrali wynosi ono 320 kPa.
ostatni z braki laku i pompy do gsi zapodalem sobie od gli bosch (120 kPa) i tez jezdzil i wcale nie byla tak bardzo odczowalna roznica w mocy.tyle tylko ze przy zimnym silniku trzeba bylo na dwa razy pompawac paliwo przed odpaleniem.
I co teraz mam o tym myslec? Nowy wklad do gsi to koszt 270-320 zloty a do matiza 110-160 ( zalezy czy sklep czy allegro)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 11, 2006, 13:57:02 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
na allegro sa pompy 3.5 bara od VW po 95pln (chyba ,wiem ze tansze niz 1.2bara)
nowe z gwara
wiec wystarczy dopasowac by sie zmiescila  ,co nie bedzie trudne i jest tania pompa o wlasciwych parametrach
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 11, 2006, 14:13:01 pm »

cichociemny

• Gość

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 11, 2006, 23:17:01 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
tak ,taka pompa - kiedys widzialem jeszcze u innego sprzedawcy ,ale to ta sama pompa
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 12, 2006, 11:47:54 am »

cichociemny

• Gość
za duzo kombinowania.wole ta od matiasa

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 12, 2006, 14:18:16 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
ta pompa na zdjeciu z aukcji (link kilka postow wyzej) jest inna niz do poldka Plus na monowtrsyku (albo fotka jest zrobiona ze zlej strony)

poldek nie ma tej plastikowej obudowy (nie wiem jak w abimexie), wklad jest trzymany w obudowie metalowej, a na koncu jest prostokatny smok (filtr)
FSO Car Team

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 12, 2006, 15:11:36 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
przyznam sie ,ze jeszcze nie wyciagalem pompy z poldolota
Osfald,  czy moglbyc z tych pomp wskazac taka jak w plus gli ? http://moto.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2415535

[ Dodano: 2006-02-12, 15:14 ]
czy to ta http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=85712994 ?

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 12, 2006, 15:22:39 pm »

cichociemny

• Gość
ja bym powiedział ze jest bardzo inna. ten plastik to jest chyba kosz trzymajacy a zarazem filterek a poza tym to juz po tym zdjeciu widac ze rurka podajaca paliwo jest inna i nie podejdzie.

a tak wyglada pompa od matiasa

a tak do polda gsi

Z ta pompa od vw to za duzo cenzura.raczej zdecyduje sie na ta od matiza.

chyba ze ktos ma jeszcze jakis inny pomysł?

P.S. a odnosnie taj pompy go gli to ten drugi link to jest wlasnie to

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 12, 2006, 15:24:03 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
FSO Car Team

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 12, 2006, 15:51:50 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
ee tam ,ta od vw dalo by sie wsadzic ,a to zawsze 20pln do przodu

ale jak chcesz latwiej to twoj wybor
tutaj jest od wiekszych samochodow niz matiz i wyglada tak samo http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=85697355

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 12, 2006, 16:05:49 pm »

cichociemny

• Gość
Cytat: "KGB"
ee tam ,ta od vw dalo by sie wsadzic ,a to zawsze 20pln do przodu

ale jak chcesz latwiej to twoj wybor
tutaj jest od wiekszych samochodow niz matiz i wyglada tak samo http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=85697355

no wlasnie.
wyglada tak samo
wyglada tak samo bo to jest ta sama pompa tylko ze akurat na tej stronie nie napisano ze jest tez do matiza.