Autor Wątek: PILNE PYTANKO o AKUMULATOR  (Przeczytany 5299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PILNE PYTANKO o AKUMULATOR
« dnia: Marzec 05, 2006, 17:23:08 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Jutro chce kupic do swojego poldka akumulator.

Czytalem juz sporo wypowiedzi o roznych tutaj na forum (korzystalem z szukajki) i mam takie pytanko:

Czy to sie nada:

http://www.allegro.pl/item87929235_nowiutki_akumulator_bosch_55_ah_w_cenie_hurtowej.html

Czy lepiej co innego? Dodam ze szukam DOBREGO a nie taniego akumulatora..
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 05, 2006, 21:34:54 pm »

Boczek

• Gość
Dobry wybór  ;)   55 Ah to dobrze ale co? moc rozruchowa 420 A jest mała. radził bym co? większego kupić, tak w okolicach 600 A

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 05, 2006, 22:00:47 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Cytat: "Boczek#1851"
Dobry wybór  ;)   55 Ah to dobrze ale co? moc rozruchowa 420 A jest mała. radził bym co? większego kupić, tak w okolicach 600 A

Tez mi sie tak wydaje. Dlatego rano pojezdze po sklepach. Do tego goscia tez podjade - on tam ma ponoc hurtownie i ma rozne, wiec pogadam o takim jak radzisz.
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 05, 2006, 22:03:41 pm »

Rysiu#1883

• Gość
Cytat: "Lupo#1891"

Tez mi sie tak wydaje. Dlatego rano pojezdze po sklepach. Do tego goscia tez podjade - on tam ma ponoc hurtownie i ma rozne, wiec pogadam o takim jak radzisz.

kumpel miał podobnie szukał baterii i trafił do sklepu w którym pan sie zapytał jaki samochód po czym wyj?ł jak?? ksi?żke co? poszukał i powiedziqał ze najlepszym rozwi?zaniem bedzie około 60 Ah (bateria Sznajder)

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2006, 22:13:53 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Jutro rano pojezdze az cos kupie.. Bo moj obecny juz do konca wyzional ducha i po nocy trzeba go brac do ladowania..
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2006, 22:17:43 pm »

Rysiu#1883

• Gość
Jutro rano pojezdze az cos kupie.. Bo moj obecny juz do konca wyzional ducha i po nocy trzeba go brac do ladowania..

tylko za duzo nie jezdzij bo to co masz na akumulator wsadzisz w paliwko  ;)  :roll:
kumpel ostatnio kupił baterie Boscha za 120 zeta 55Ah w makro w Z?bkach

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 05, 2006, 22:20:20 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Cytat: "Rysiu#1883"

tylko za duzo nie jezdzij bo to co masz na akumulator wsadzisz w paliwko  ;)  :roll:

Hmm.. konkurencyjna cena, ale chyba wole kupic akumulator w miejscu gdzie czesciej schodza (by ten co kupie nie lezal za dlugo na polce..) i w miejscu gdzie sie wlasnie tym zajmuja bym mogl jakby co spac spokojniej :)
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 05, 2006, 22:22:04 pm »

Rysiu#1883

• Gość
Cytat: "Rysiu#1883"

Hmm.. konkurencyjna cena, ale chyba wole kupic akumulator w miejscu gdzie czesciej schodza (by ten co kupie nie lezal za dlugo na polce..) i w miejscu gdzie sie wlasnie tym zajmuja bym mogl jakby co spac spokojniej :)

taka moja mała opinia tylko oczywiscie twoja kaska i kup taki aby długo słuzył  :D

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 05, 2006, 22:26:31 pm »

wiciu

• Gość
zwróć uwagę z której strony ma być klema +, bo ten na zdjęciu chyba nie podejdzie ...

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 05, 2006, 22:26:42 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Wlasnie na opinie tutaj licze Rysiu#1883  :roll:

Poki co wiem napewno ze podjade do tej hurtowni, no i do serwisu shella w alejach jerozolimskich gdzie tez slyszalem ze czasem dobre oferty maja.

[ Dodano: 2006-03-05, 22:27 ]
Cytat: "wiciu"
zwróć uwagę z której strony ma być klema +, bo ten na zdjęciu chyba nie podejdzie ...

Zdjecie orientacyjne, jak i aukcja. Jak podjade na miejsce to cos dobierzemy. Pogadamy o cenie, jak podejdzie to zamontujemy, odpalimy i wtedy dopiero zaplace :)
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 05, 2006, 22:30:30 pm »

wiciu

• Gość
ja na jesieni kupiłem ZAP 62Ah, bo wcze?niej tez miałem ZAP-a i wytrzymał 6lat a wytrzymałby dłużej gdybym dolewał wody do niego (W WIĘKSZO|CI TZW BEZOBSŁUGOWYCH AKUMULATORACH NALEŻY DOLEWAĆ WODĘ DESTYLOWANˇ)

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 05, 2006, 22:32:47 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Cytat: "wiciu"
ja na jesieni kupiłem ZAP 62Ah, bo wcze?niej tez miałem ZAP-a i wytrzymał 6lat a wytrzymałby dłużej gdybym dolewał wody do niego (W WIĘKSZO|CI TZW BEZOBSŁUGOWYCH AKUMULATORACH NALEŻY DOLEWAĆ WODĘ DESTYLOWANˇ)

Ja wlasnie mialem ZAPa i juz wiecej miec nie bede...

Poza moimi doswiadczeniami - w tescie tvn turbo pokonal go tylko jenox (i bodajze titan) - oczywiscie pod wzgledem bycia najgorszym na rynku :D

[ Dodano: 2006-03-05, 22:33 ]
Zwrocono szczegolnie uwage na to, ze podczas wyladowania z kazdego ZAPa ucieka nadzwyczaj duzo wody = za kazdym razem powinno sie dolac.
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 05, 2006, 22:38:38 pm »

Boczek

• Gość
Ja je?dza na Centrach chociaż w te?cie nie okre?lili jednoznacznie jego warto?ci.

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 05, 2006, 22:39:46 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Ja je?dza na Centrach chociaż w te?cie nie okre?lili jednoznacznie jego warto?ci.

Z tego co pamietam to wypadla przyzwoicie, ale bosch i varta duzo lepiej.
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 05, 2006, 22:42:35 pm »

Boczek

• Gość
powiedzieli że przy Centrach zależy od zakupu. Raz trafi się dobry, a raz wadliwy.

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 05, 2006, 22:44:32 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
powiedzieli że przy Centrach zależy od zakupu. Raz trafi się dobry, a raz wadliwy.

To chyba standard dla wszystkich produktow produkowanych w naszym pieknym kraju...
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 05, 2006, 22:52:32 pm »

KANAL

• Gość
A ja na ZAPa nie moge zlego slowa powiedziec. Orgilalny wytrzymal naprawde dlugo, ok 7 lat bo autko ma 9 lat i 3msc a nowy akus ma juz 2 latka.
Owszem byl kilka razy ladowany i rzeczywiscie dolewalismy wody destylowanej ale 7 lat to duzo... i od nowosci gra radio, 4 glosniki (wczesniej orginalne wiec duzo pradu nie braly ale radio zawsze wlaczam jak wsiadam do autka). Czesto chodzi dmuchawa. I dodam ze wiekszosc jezdze po miescie.
Po 7 latach Jeszcze cos 3mal ale pozniej doladowywalismy go co 3tygodnie wiec dla swietego spokoju kupilem nowy... tez ZAP i narazie doladowany byl raz, w te mrozy, ale wody nie dolewalismy. Radzi sobie drugi rok. Teraz radio troche mocniejsze, 6glosnikow + wzmak i skrzynia... swiatla zima non stop, dmuchawa tez prawie bez przerwy chodzi. Moze mam szczescie co do tego ZAPa ale naprawde jestem zadowolony. Nie pamietam modelu ale ten NIE jest BEZOBSLUGOWY. Specjalnie kupilem taki mimo tego ze doradzali wszyscy nowa BEZOBSLUGOWA technologie.
Aha, Poldus jest uchowany w garazu, szopa z desek ale zawsze ma troszke cieplej i bardziej sucho niz pod golym niebem, to tez ma wplyw na akusia.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 05, 2006, 22:53:45 pm »

Boczek

• Gość
no fakt. Może jeszcze wymy?l? tak jak z czę?ciamy fabryczne b?ć rzemie?lnicze  :lol:

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 05, 2006, 22:54:34 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Garaz ma nawet duzy wplyw. Ja chce kupic teraz taki naprawde bezobslugowy - bez dolewania itp. Poza tym musi byc niezawodny stad bede szukal po prostu najlepszego..

[ Dodano: 2006-03-05, 22:56 ]
no fakt. Może jeszcze wymy?l? tak jak z czę?ciamy fabryczne b?ć rzemie?lnicze  :lol:

TO dziadostwo typu jenox i te carrefourowe ze znakiem grosika to juz podchodzi pod rzemioslo... :D
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 05, 2006, 23:04:12 pm »

KANAL

• Gość
Lupo#1891, nie jestem elektrykiem (bo w koncu akus cos z pradem ma wspolnego) ale zastanow sie czy te bezobslugowe sa takie swietne. Moim zdaniem lepiej dolac od czasu do czasu wody i miec ja gdzie wlac niz nie miec mozliwosci dolania wody i przez to po np 3latach, powiedzmy ze bedziesz mial problem z ladowaniem i w akusiu braknie elektrolitu.... co wtedy? Zakup nowego.
Podkreslam, nie znam sie na tym ale Osfald jest swietnym elektrykiem/elektronikiem. On moze miec jakies doswiadczenie bo w doswiadczenie sprzedawcow nie wierze. Sam nim bylem i nie raz musialem (przy szefie) wciskac kit klientowy i sprzedawac nic niewarte podzespoly.