Ten silnik ma świece Champion RC8PYP - czyli platynówki, o gwarantowanym przebiegu 160 000 km, poza tym świece mogą być przyczyn a spalania stukowego tylko wtedy gdy mają niewłaściwą ciepłotę. Szukaj raczej problemów w jakości paliwa, lub sprawdź czy jakaś blaszka nie brzęczy - spotkałem przypadek kiedy ekran termiczny wydechu brzęczał przy pewnych obrotach prawie jak stukowe.
Teraz odnośnie paliwa: kilka lat temu uruchamiałem Mini z silnikiem w którym stopień sprężania wynosi 11,5, zalałem go jakąś benzyną 98 w minimalnej ilości i pojechałem na Shella zatankować do pełna V-power. Ledwo odjechałem ze stacji, pojawiło się takie spalanie stukowe jakiego w życiu nie słyszałem. Opóźniłem zapłon, i jakoś wyjeździłem to g****, potem tankowałem 98 na BP lub Aralach, i było OK, a jak potrzebowałem więcej mocy to lałem Toluen

"cudowną" benzynę shella próbowałem jeszcze ze 3 razy, na różnych stacjach - efekt zawsze kiepski. W innych autach działała normalnie, jak zwykła 95 czy 98 z orlenu. W każdym razie żadna cud-benzyna nie ma polotu do toluenu