tak wogole to trochę sie boje tego wyjazdu
Jadąc autem za granicę nie ma się czego bać
![:] :]](http://forum.fsoptk.pl/Smileys/emoty/kwadr.gif)
Ważne, żeby dwie rzeczy nie nawaliły - kierowca i samochód

Może nie polonez ale również przy pomocy Zoltana został już kolejny samochód przygotowany do jeżdzenia po Europie (mam nadzieje, że to nie ostatni)

Poniżej parę zdjęć i liczb, które napewno będą co poniektórych interesować.
W Polsce:
1 euro = 4,18zł | 1 złoty = 0,56 Kn
Cena PB95 = 5,50zł/litr | Cena LPG = 2,67zł/litr
Łącznie zrobiony został dystans prawie 4000km, z czego ponad 90% na gazie. Średnie spalanie gazu 8,88l/100km, benzyny 7,3l/100km. Oleju i płynu chłodniczego nie ubyło. Samochód wyposażony standardowo jak na EUropejczyka przystało: apteczka wraz z rękawiczkami gumowymi, rękawice ochronne, kamizelka odblaskowa (w kabinie), trójkąt ostrzegawczy, dodatkowe bezpieczniki(blister), dodatkowe żarówki(blister), linka holownicza, koło zapasowe, gaśnica. Dodatkowo została zamówiona za darmo zielona karta i dodatkowe ubezpieczenie turystyczne.
Przed długą podróżą należy się solidnie wyspać. Mi się niestety nie udało bo spałem tylko 1,5h i to później okazało się mordercze dla mnie. Wyjazd z Warszawy w piątek o 10:00 z zatankowanym pod dwa korki zbiornikami

Granicę Polsko-Czeską przekroczyliśmy o 17:30 w Chałupkach. Do Czesko-Austrijackiej przekraczanej w Mikulovie dojechaliśmy 21:30. Po częstych postojach na przydrożnych parkingach w Austrii dojechaliśmy do "przejścia granicznego" w miejscowości Mureck. Była to godzina 04:30 w sobotę.
Później kierowaliśmy się na miejscowość Ptuj i dalej do Chorwacji. Granicę przekroczyliśmy o ok. 6:30 i dalej przez miejscowość Krapina rozpoczeliśmy poszukiwanie miejsca docelowego. Po dotarciu i obejrzeniu paru apartamentów wybraliśmy chyba najlepszy i była to godzina 16:30 w sobotę. Zaczeły się wakacje

Ceny winiet:
- Czechy - 10 dniowa 310 koron ok 50zł
- Austria - 10 dniowa 8 euro ok 35zł
- Słowenia - 7 dniowa 15 euro ok. 65zł (omineliśmy

)
- Słowacja - 10 dniowa 10 euro ok 45zł (nie jechaliśmy)
W Chorwacji:
Opłata za autostrady pobierana jest na bramkach.
Cena PB95 = porównywalne do Polski,
Cena LPG = ok. 2,50zł/litr
Nocleg wyszedł po 60zł/dobe za osobę
Jedzenie, atrakcje turystyczne i inne porównywalne do cen w Polsce bądź nawet troszkę droższe..
Chorwackie autostrady i drogi:

Nasza miejscówka i punkt wypadowy:

Droga do Dubrovnika i Dubrovnik:

Droga do Trogiru i Trogir:

Split i okolice:

Omiś:

Plitvice:

Powrót ta sama trasą z małą zmianą kierunku przez Jeziora Plitvickie. Ogólnie polecam Chorwację jako kraj do wypoczynku i jednocześniej trochę żałuję, że nie odwiedziłem też innych (Bośni i Hercegowiny, Serbi, Czarnogóry i Albanii). Ale na wszystko potrzebny jest czas
![:] :]](http://forum.fsoptk.pl/Smileys/emoty/kwadr.gif)
Jakby ktoś miał jakieś pytania to służę pomocą