Autor Wątek: Jak je?dzić ekonomicznie na gazie?  (Przeczytany 10839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak jeĽdzić ekonomicznie na gazie?
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 03, 2006, 15:13:44 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Czyli jak masz 20zł to nie warto za to wlewac gazu ? Lepiej kupic pare piwek i i?ć na piechote popijajac po drodze :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 03, 2006, 16:30:46 pm »

Offline banned

• Sympatyk
tankowanie paru litrów nie ma sensu bo zabiera czas i pieni?dze (wypady po benzynę) U mnie wszyscy tankuj? do pełna i wszyscy na Shellu.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 03, 2006, 19:17:29 pm »

wiciu

• Gość
gdybym miał tylko 20zł w portfelu, to je?dziłbym autobusem

« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 04, 2006, 00:20:55 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
No widzisz... a ja jeżdze polonezem :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

RE:
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 03, 2008, 01:28:48 am »

Milek#1944

• Gość
Powiem krotko...Rozlewni gazu jest w Polsce niewiele...nawet jesli sa to biora gaz od pewnego dostawcy ktorych wogole jest baaaardzo malo. Krotki przyklad,3 lata pracowalem na prywatnym CPNie ktory jakis czas byl w barwach Lotosu,potem ORLEN (frenchising) tak to sie chyba nazywa. I przyjezdza cysterka i sie pyta ile ma mi zalac, ja mowie mu ilosc i idziemy na kawke. W trakcie rozmowy wychodzi ze po mojej stacji koles jedzie na BP zrzucic iles tam a potem na Orlen iles tam i wraca sie zaladowac do rozlewni. Takze moim zdaniem o kant dupy mozna sobie rozbic spekulacje ze tu lepszy GAZ a tam gorszy. Podobne sytuacje sa z paliwem...albo biora z LOTOSU albo PETROCHEMII bo przeciez nie beda tego wozic z zagranicy...inna sprawa jest ze na jednych stacjach zalejesz gazu wiecej na innych mniej...Po zlocie w czerniewicach w tym roku zauwazylem kolosalne roznice...zawsze spalanie utrzymuje mi sie w granicach 8,5- 9 na trasie a noge mam ciezka aczkolwiek jezdze w odpowiednich przedzialach i staram sie trzymac w okolicach 110-120km/h...I nagle po przejchaniu ilus tam klockow wychodzi mi ze nagle spalanie spadlo do 6,8 litra (zawsze tankuje do pelna) ale za to na kolejnej stacji wyszlo mi 13 litrow na setke. Wszystko zalezy od pomp jakimi dysponuje stacja, i ewentualnie (ale to sa minimalne roznice) od ilosci gazu jaka maja w zbiornikach...gdyby ktos byl czegokolwiek o paliwach to zapraszam do otwarcia nowego tematu.

« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 04, 2008, 13:32:40 pm »

PapaSmerf82

• Gość
Witam po krotkiej przerwie...
Aktualnie moim poldkiem przebylem trase Wodzislaw Sl.-Rotterdam tj.1172 km i spalanie jakie mi wyszlo to 11 litrow gazu.Jesli ktos jechal trasa Olszyna-Rotterdam to wie ze to jest non stop autostrada Srednia predkosc przejazdu to 140 km/h czasami 170 km/h,dodam iz autko pelne zaladowane ,wiec chyba takie spalanie to malo:)Teraz poldek robi furore w holandii:)A jesli chodzi o tankowanie to mam butle 50 litrow i zawsze wchodzi do niej 47,50 oczywiscie poldek taknowany tylko na shellu:)

« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 06, 2008, 12:31:28 pm »

Grzechu025

• Gość
mi po zmienieniu kolektora wydechowego na rurowy na 100 km w trasie spalanie wyszło 8 l/100km przy jedzie średniej 120 km/h , ostatnio w trasie malbork-trzcianka przy spokojnej jeździe  90-105 km/h  spalanie wychodzi 11-12 l zobaczymy jak to teraz bedzie przy powrocie

« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 06, 2008, 21:39:13 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
12 lpg spokojna jadza po miescie
do 14 lpg butowanie do miescie
spokojna trasa np autostrada 100-110 kmh 8-9 lpg
trasa butowanie walbrzych-wroclaw 11 litro lpg

wachy jeszcze nigdy nie sprawdzalem :P
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 07, 2008, 05:34:06 am »

PapaSmerf82

• Gość
Heh tak czytam i dochodze do wniosku ze wszyscy pomylilismy temat:)Ile nam poldusie pala chyba ma osobny temat:)Jak juz zeszlismy z tematu to przy okazji dziekuje wszysytkim za maila urodzinowe:)

[ Dodano: 07 Sie 2008 05:34 ]
Heh tak czytam i dochodze do wniosku ze wszyscy pomylilismy temat:)Ile nam poldusie pala chyba ma osobny temat:)Jak juz zeszlismy z tematu to przy okazji dziekuje wszysytkim za maile urodzinowe:)

« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 09, 2008, 14:05:59 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Moj polonez ma ADHD...
Co zauważyłem.. ostatnio cały zbiornik wyjeździłem po mieście , praktycznie powyżej 3000RPM non stop czyli na pełnej kuu... kurzu ulicy :)
spalanie wyszło mi 13.9L/100km.... no to.. mysle sobie sporo... nastepny zbiornik ekonomicznie... spalanie wyszlo 11.6L/100km po miescie.. mysle sobie...
Butel mam 50L.. czyli zaoszczedzilem jakies 10zł... i tak sobie pomyslalem przy nastepnym taknowaniu: "A kij ci w oko najwyzej dwa piwa mniej wypije w tym tygodniu" i but :)

« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 10, 2008, 20:45:40 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
    • http://marekd.chrobry.pl
jak juz mowa o wynikach, bylem niedawno na wyprawie fiatem w grubsza trase (bo az do wloch, chorwacji :), ten watek rozwine na forum kiedy indziej jak juz napisze recenzje:) ), i z zaladowanym mocno fiatem 508 km przy 39 l gazu czyli 7,6 l /100 km :)

« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 11, 2008, 00:46:09 am »

PapaSmerf82

• Gość
bisz no to musisz to opisac:)no moj poldek smiga po autostradach holandii najczesciej mozna go zobaczec na trasie rotterdam-de lier (A20).Czasami rozmawiam przez cb z polskimi tirowcami i sa w szoku ze sie zapuscilem tak daleko :)A ja zawsze rzucam prosty tekst ze te autko jest mlodsze i w lepszej kondycji niz wiekszosc innych zachodnich autek tutaj na polskich blachach:)Wtedy nastaje cisza:)

« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 11, 2008, 14:50:24 pm »

Eddek

• Gość
Ja zauwyazylem, ze moj poldas w trasie jest dosc konsekwentny. Jechalem do Wawy po kola, to na dystansie prawie 1000km (w tym 200km total po A2 z predkosciami od 140 do 180) i wyszlo 10.5/100. 250km po kotlinie klodzkiej, po kretych drogach, gdzie obroty byly w zakresie 3-6k i tez wyszlo kolo 10-11/100. W drodze do Czerniewic na odcinku Polanica-Piekary (z czego kolo polowy po A4) tez wyszlo kolo 10/100, a na odcinku Piekary-Czerniewice (gdzie jechalismy w 2 auta i predkosc wahala sie 80-110kmh) wyszlo 9.5/100.

Nie wiem na czym to polega, ale czy 80 czy 180 on zawsze sie trzyma 10+1/100 lpg :)

[ Dodano: Pon 11 Sie, 2008 14:51 ]
Dodam, ze po miescie nie umiem juz jezdzic ekonomicznie i zawsze wychodzi mi kolo 12-14/100. No ale ZG Swetrami stoi, wiec to sie rozumie samo przez sie :)

« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 11, 2008, 22:57:00 pm »

e1mo

• Gość
Cytat: "PapaSmerf82"
bisz no to musisz to opisac:)no moj poldek smiga po autostradach holandii najczesciej mozna go zobaczec na trasie rotterdam-de lier (A20).Czasami rozmawiam przez cb z polskimi tirowcami i sa w szoku ze sie zapuscilem tak daleko :)A ja zawsze rzucam prosty tekst ze te autko jest mlodsze i w lepszej kondycji niz wiekszosc innych zachodnich autek tutaj na polskich blachach:)Wtedy nastaje cisza:)

WIem cos o tym, bo sam niedawno bylem Polonezem w Holadnii :) Miny ludzi bezcenne :) Ale to nic, bo w Rotterdamie widziałem malucha na polskich blachach :)

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 11, 2008, 23:11:13 pm »

PapaSmerf82

• Gość
e1mo zgadzam sie z toba ale powiem ci nowinke ze na obrzezach rotterdamu tj.schiedam-ie holender kolekcjonuje polskie autka Z tego co wiem to ma malucha,duzego fiata,warszawa

« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 11, 2008, 23:18:57 pm »

e1mo

• Gość
PapaSmerf82, fajnie, nie wiedzialem :D Z ciekawych fur to widzialem favoritke i dacie taką starą :D I kupe amerykanskich krążowników :D

Dobra, ale OT zrobil :P

« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 11, 2008, 23:26:07 pm »

Barnii

• Gość
Cytat: "Eddek"

Dodam, ze po miescie nie umiem juz jezdzic ekonomicznie i zawsze wychodzi mi kolo 12-14/100. No ale ZG Swetrami stoi, wiec to sie rozumie samo przez sie :)

Echh no to widzę, że nie jestem sam. Przy każdym tankowaniu obiecuje sobie, że będę jeździł spokojnie żeby sprawdzić ile pali. Jednak obietnicy zawsze dotrzymuje do pierwszych świateł na których spotkam golfa albo inna calibre... :P Więc spalanie w mieście to przeważnie 13-14l/100 LPG na trasie 10-11l nie zależnie od prędkości  :shock:

« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 12, 2008, 09:15:59 am »

Eddek

• Gość
Ja od kiedy kupilem poldorovera to powtarzam, ze nie przesiadlem sie z GLE do GLI16V, zeby jezdzic jak emeryt ;)

« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 13, 2008, 01:08:13 am »

bruns

• Gość
Ja od kiedy kupilem poldorovera to powtarzam, ze nie przesiadlem sie z GLE do GLI16V, zeby jezdzic jak emeryt
 Tylko że nadal będziesz wąchał dym z rury np.  BMW którym jedzie emeryt !

« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 30, 2008, 13:04:51 pm »

PapaSmerf82

• Gość
Cytat: "bruns"
Ja od kiedy kupilem poldorovera to powtarzam, ze nie przesiadlem sie z GLE do GLI16V, zeby jezdzic jak emeryt
 Tylko że nadal będziesz wąchał dym z rury np.  BMW którym jedzie emeryt !

Oj kolego co ty porownujesz BMW z Poldkami?A jesli ci sie juz tak podobaja BMW to zmien forum;)